• Посилання скопійовано

Передоплату за послуги зараховано в рахунок оплати штрафу: порядок складання РК

До договірної вартості не включається сума неустойки (штрафів та/або пені). Відповідно у разі врахування суми отриманої передоплати в рахунок погашення таких штрафів платник податків складає РК за наведеним у консультації податківцями алгоритмом

Передоплату за послуги зараховано в рахунок оплати штрафу: порядок складання РК

В індивідуальній консультації від 28.09.2018 р. №4242/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці розглянули ситуацію з отримання постачальником послуг передоплати та подальшого вираховування суми передоплати в рахунок погашення штрафів. Вони зазначили:

  1. на дату отримання передоплати постачальник послуг на вимогу п. 187.1 та 201.1 ПКУ складає податкову накладну на суму такої передоплати та реєструє її в ЄРПН;
  2. відповідно до п. 192.1 ПКУ на дату врахування такої передоплати в рахунок погашення штрафів платник податку складає розрахунок коригування до раніше складеної ПН на дату отримання передоплати.

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається, виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (п. 188.1 ПКУ).

Своєю чергою, до складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань.

При цьому, як роз’яснюють податківці, враховуючи те, що штрафні санкції відповідно до п. 188.1 ПКУ не підлягають оподаткуванню ПДВ, у разі зарахування такої попередньої оплати в рахунок погашення штрафних санкцій сума такої попередньої оплати змінює цільове призначення (не спрямовується в рахунок оплати вартості послуг з проведення заходу, які підлягають оподаткуванню). Таким чином, платник податків при складанні РК діє за наступним алгоритмом:

  • якщо вся сума передоплати спрямовується на оплату штрафних санкцій та неустойки, то мінусовий розрахунок коригування відповідно складається на всю суму передоплати з причиною коригування «повернення товару або авансових платежів»;
  • якщо лише частина такої передоплати спрямовується на оплату неустойки, то в даному випадку розрахунок коригування виписується лише на суму такої неустойки. При цьому причину коригування, на нашу думку, доцільно зазначати «зміна кількості» і коригувати показник кількості на відповідну частку у вартості такої послуги.

Якщо в подальшому залишок передоплати буде враховуватись як оплата іншої послуги, то необхідно буде скласти відповідний РК з причиною коригування «зміна номенклатури». Докладно про те, як це слід зробити, ми писали тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»