• Посилання скопійовано

Відшкодування суми єдиного збору входить до вартості супутніх послуг з декларування товарів: що з ПДВ?

Податківці розповіли, як оподатковувати ПДВ суми єдиного збору, що відшкодовується вантажовідправником посереднику

Відшкодування суми єдиного збору входить до вартості супутніх послуг з декларування товарів: що з ПДВ?

Податківці в індивідуальній консультації від 12.11.2018 р. №4786/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розглянули питання щодо нарахування ПДВ при відшкодуванні суми єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон відповідно до Порядку №1569. В ІПК розглянуто ситуацію, коли підприємство – вантажовідправник наймає особу – брокера, який надає послуги на території України з митного декларування товарів та інших супутніх послуг. При цьому уповноважує брокера на здійснення певних дій від імені вантажовідправника, в тому числі сплатити єдиний збір, який справляється на митниці при переміщенні транспортних засобів та вантажів через державний кордон України. Надалі суму єдиного збору вантажовідправник відшкодовує брокеру окремо від оплати за послуги з декларування товарів.

Відповідно до ст. 1 Закону №2659 єдиний збір встановлюється щодо транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників, визначених у ст. 5 Закону №2659, які перетинають державний кордон України, і справляється за здійснення у  пунктах  пропуску через державний кордон України відповідно до  законодавства митного при транзиті вантажів і транспортних засобів, санітарного, ветеринарного,  фітосанітарного,  радіологічного та екологічного контролю вантажів і транспортних засобів, за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України та за проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів.

Згідно з п. 14 Порядку №1569, єдиний збір може бути сплачений:

  • власником транспортного засобу та вантажу;
  • перевізником вантажу;
  • іншою особою, уповноваженою власником або перевізником.

Таким чином, Порядок №1569 передбачає можливість (а не обов'язок) здійснення сплати єдиного збору іншою особою, ніж власник або  перевізник.  На думку податківців, оскільки в даному випадку єдиний збір сплачується саме уповноваженою особою, а підприємство – вантажовідправник відшкодовує уповноваженій особі – брокеру суму єдиного збору, така сума є складовою собівартості послуг з декларування товарів. Відповідно відшкодування такої собівартості є доходом від продажу послуги з декларування і тому оподатковується ПДВ у загальному порядку.

 

Позиція редакції

На нашу думку, не все в такій позиції податківців є однозначним (про що ми зазначали тут).

Як вказано у ч. 1 ст. 293 МКУ, якщо декларування товарів здійснюється особою, уповноваженою на це декларантом, на таку особу покладається обов'язок зі сплати митних платежів солідарно з декларантом. Відповідно на брокера як на особу, яка здійснює діяльність з надання послуг з декларування, покладено обов'язок із самостійної сплати митних платежів. А на замовника покладається обов’язок компенсувати витрати брокера на сплату таких платежів. Адже брокер, як посередник, надає свої послуги за рахунок замовника.

Втім, багато чого залежатиме від документального оформлення взаємовідносин брокера та замовника. Насамперед потрібно визначити у договорі  на надання брокерських послуг між брокером та замовником, чи відшкодовуються митні платежі брокеру окремо, чи вони входять до винагороди брокера.

У першому випадку платежі теж варто робити окремо:

  • платіж з ПДВ за надані брокерські послуги;
  • платіж без ПДВ в рахунок компенсації митних платежів. В цьому разі у рахунку можна зазначити таке: «митні платежі за МД № ... від …, без ПДВ». При цьому до рахунку додається копія МД, яка і підтверджує суму сплачених митних платежів.

Крім цього, всі ці суми наводяться у звіті брокера замовнику. Таким чином, у митного брокера одна сума надходжень оподатковується ПДВ як надані послуги, а інша сума – це транзитні кошти для сплати митних платежів.

У другому випадку, якщо за договором брокер отримує лише винагороду, за рахунок якої він сплачує всі митні платежі та має свій прибуток, митні платежі окремо не виділяються та окремо не відшкодовуються. При цьому вся сума брокерської винагороди оподатковується ПДВ. Податківці ж у своїй ІПК допускають лише цей, більш фіскальний  варіант.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»