• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №15(24) | 06.09.2018 р.

Двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №15(24) | 06.09.2018 р.

Це – вже п’ятнадцятий з початку року (і двадцять четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Цього разу:

  • нагадаємо, як ДФС відбирає платників для планових перевірок;
  • дізнаємося, коли за несвоєчасну реєстрацію ПН не буде штрафів;
  • з’ясуємо, які критерії планує затвердити Держпраці для проведення планових перевірок;
  • проінформуємо про початок перевірок ОСББ органами ДФС та Держпраці (поки що у Києві);
  • зазначимо, що буде торгівцям за продаж алкоголю в нічний час;
  • розповімо, чи можна буде оскаржити результати спірної перевірки у разі допуску податківців до неї;
  • …а також поговоримо про види штрафів за невиплату зарплати.

Гарного вам читання!

 

***

Як ДФС відбирає платників для планових перевірок
Чернівецькі податківці розповіли, що відбір до плану ризикових платників здійснюється автоматично засобами ІТС «Податковий блок». Ризикоорієнтована система постійно оновлюється і визначає ризики несплати податкових зобов'язань та використання в своїй діяльності операції з суб‘єктами господарювання, що мають ознаки «сумнівності» для мінімізації своїх податкових зобов'язань.

Саме тому ми щомісяця отримуємо від ДФС оновлення затвердженого на звітний рік плану-графіка.

Податківці також навели останні «резонансні» результати перевірок. Це, наприклад, «перевірки виробників м’ясних продуктів, під час яких зруйнували схему з неправомірного формування витрат. Послуги отримувалися від контрагентів та фізичних осіб, які реально не могли здійснювати ці господарські операції і відповідно надавати справжні первинні документи та податкові накладні. Донараховано податків та платежів майже 1,7 млн грн.»

 

Коли за несвоєчасну реєстрацію ПН не буде штрафів
В індивідуальній консультації від 13.08.2018 р. №3523/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці вказали, що за порушення термінів реєстрації РК та ПН в ЄРПН штрафи не застосовуються виключно до ПН та РК до них, що не надаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг для операцій, які:

  • звільнені від оподаткування;
  • оподатковуються за нульовою ставкою.

Тож за несвоєчасну реєстрацію ПН, які не надаються покупцям, але складені на постачання товарів, яке оподатковується ПДВ за ставкою 20%, буде накладатися штраф на загальних підставах.

Окремо в консультації податківці навели розміри штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН. Розмір штрафу становить від 10% до 40% від суми ПДВ залежно від кількості днів, на яку порушено строк реєстрації ПН/РК. Максимальний штраф – 50%; він застосовується у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

 

Допустили до податкової перевірки? Втратили можливість оскаржити право на її проведення!
Колегія суддів у постанові від 13.03.2018 р. у справі №804/1113/16 зазначила, що платник податку, який вважає порушеним порядок та підстави призначення податкової перевірки, зокрема виїзної, щодо нього, має захищати свої права шляхом недопуску податківців до такої перевірки.

Якщо ж допуск до податкової перевірки відбувся, то в подальшому предметом розгляду в суді має бути лише суть виявлених порушень податкового та іншого законодавства.

Тож у разі допуску перевіряючих платник податків втрачає своє право на оскарження наказу про проведення виїзної перевірки. Про це ми розповідали тут.

 

ДФС та Держпраці взялися за ОСББ
Державна фіскальна служба і Держпраці зацікавилися роботою ОСББ (мова наразі про м. Київ). Питання у контролерів виникають в частині сплати земельного податку, доходу від здачі приміщень в оренду та правильності оформлення співробітників об'єднання. Поки що таких випадків небагато і в поле зору перевіряльників потрапляють переважно великі організації.

За словами Голови комітету ЖКІ, екології, благоустрою та ОНС Громадської Ради при КМДА, Олега Попенко, «з землею в ОСББ все складно. Хтось оформив, хтось ні, але при цьому землю використовує. У Києві земля дорога, тому всяке буває. Намагаються економити й на цивільно-правових договорах, які укладаються з працівниками тільки на місяць, а за фактом людина працює весь рік. Належним чином часто не оформлюється й оренда приміщень, які здає ОСББ. Відповідно, податки теж не сплачуються. Ці питання також присутні й часто стають джерелом розбрату всередині ОСББ».

 

Яка відповідальність за торгівлю алкогольними напоями у нічний час?
Львівські податківці у своєму роз’ясненні розповіли, що продаж алкоголю у нічний час карається адміністративним та фінансовим штрафом. Зокрема, за КпАП буде накладатися адмінштраф від 30 до 100 н.м.д.г. (510 - 1700 грн) А згідно з Законом №481 до торгівців буде ще застосовано й фінансовий штраф у сумі 6 800 грн.

 

Держпраці буде відбирати роботодавців для планових перевірок за оновленими критеріями
29 серпня Держпраці на своєму офіційному сайті оприлюднила проект постанови КМУ (завантажити). Зокрема, за ним передбачається:

  • встановити переліки подій, які містять ризик настання негативних наслідків;
  • визначити перелік негативних наслідків, до яких можуть призвести ці ризики;
  • затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових перевірок;
  • впровадити показники критеріїв та кількість балів для встановлення ступеня ризику.

Про це, та про те, як будуть визначатися високий, середній або незначний ступень ризику роботодавців читайте тут.

 

Виплачуєте зарплату один раз на місяць? Це буде каратися штрафом у розмірі 3723 грн
Держпраці у листі від 26.07.2018 р. №58920/4/4.3-ДП-18 вказала, що роботодавців за виплату зарплати один раз на місяць (без авансу) несуть відповідальність у вигляді штрафу відповідно до абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП у розмірі 1 мінімальної зарплати (у 2018 році – 3 723 грн).

Про це та про види штрафів за інші порушення щодо виплати зарплати читайте за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»