• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №06(122) | 11.04.2023 р.

Сто двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №06(122) | 11.04.2023 р.

Це – шостий з початку року (сто двадцять другий загалом та  двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • зауважимо, що Гетманцев чекає на повернення довоєнних податкових правил та скасування мораторію на перевірки ДПС;
  • повідомимо, що  ДПС оновила план-графік планових перевірок на 2023 рік;
  • розкажемо, які новації з напряму контрольно-перевірочної роботи ДПС діють з 1 квітня;
  • з’ясуємо, коли ДПС може визнати ремонтні роботи фіктивними при перевірках;
  • зазначимо, що Гетманцев пропонує змінити керівництво ДПС, митниці та БЕБ.

Гарного вам читання!

***

 

Повернення довоєнних податків та перевірок бізнесу: подробиці від Гетманцева
Податкову систему України з 1 липня повернуть до того стану, як вона функціонувала до початку війни. Повернуться податкові перевірки та штрафи.

Як зазначив депутат від «Слуги народу», «в середньому на місяць збираємо податків 80 млрд гривень, а на війну ми витрачали 130 млрд гривенью. Тобто решту ми збираємо за рахунок запозичень, облігацій. Наші партнери не дають грошей на безпеку та оборону, це ті гроші, які ми повинні збирати всередині країни».

Гетманцев повідомив, що конкретно пропонується скасування 2% податку з обороту, який запровадили навесні минулого року та який є альтернативою загальній системі оподаткування.

Про це ми писали тут.

 

ДПС оновила план-графік планових перевірок на 2023 рік
31 березня на сайті ДПС розміщено оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік.

Оновлений станом на 27 березня план-графік на 2023 рік складається з чотирьох розділів (для швидкого пошуку у файлах користуйтеся комбінацією клавіш Ctrl+F):

●   Розділ I "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб" та Розділ II "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів" (завантажити). За ними тепер податківці планують провести 2079 податкових перевірок, а у первинному було заплановано 2225;

●  Розділ ІІІ "Документальні планові перевірки фізичних осіб (завантажити).  Він налічує 1463 особи, до яких планує наступного року завітати з візитом ДПС" (у первинному - 1461 осіб);

●  Розділ IV "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (завантажити). З таких питань податківці планують провести 316 перевірок (у первинному було 325).

Загалом за оновленим планом-графіком у 2023 році податківці планують провести 3858 планових перевірок.

 

Які новації з напряму контрольно-перевірочної роботи ДПС діють з 1 квітня?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що Законом №2888 внесені зміни до функцій контролюючих органів (ст. 19-1 ПКУ), розширені права посадових осіб контролюючих органів (ст. 20 ПКУ), змінені повноваження контролюючих органів щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, відкритих небанківськими надавачами платіжних послуг тощо.

Крім того, Законом №2888 змінено порядок використання єдиного рахунку (ст. 35, 35-1 ПКУ). Окремо визначено, що для цілей Кодексу обов’язок платника податків щодо сплати податків та зборів на єдиний рахунок, визначений ст. 35-1 ПКУ, вважається виконаним з моменту, коли ініціювання переказу є завершеним для такого платника податків згідно із Законом №1591. Також ст. 35-1 ПКУ доповнено новою нормою щодо того, що не допускається приймання на єдиний рахунок електронних грошей. 

 

Коли ДПС може визнати ремонтні роботи фіктивними при перевірках?
Верховний суд підкреслив, що якщо господарська операція фактично не відбулася, то первинні документи, складені платником податку та його контрагентом на підтвердження такої операції, не відповідають дійсності та свідчать про відсутність у сторін волевиявлення щодо реального здійснення господарської операції.

Колегія суддів погодилася з висновками судів попередніх інстанцій про те, що факт виконання ремонтних робіт у нежитлових приміщеннях саме на замовлення позивача та на виконання договору генерального підряду не підтверджується письмовими доказами, які приєднані до матеріалів справи у зв’язку з передачею цих приміщень у користування іншій особі. Одночасно на суборендаря був покладений обов'язок виконати на об'єкті оренди ремонтні роботи.

Крім того, суди попередніх інстанцій зауважили, що номенклатура і кількість будівельних матеріалів, зазначених у видаткових накладних, не узгоджується з відомостями, викладеними в актах щодо передачі матеріалів для виконання ремонтних робіт.

 

Гетманцев пропонує змінити керівництво ДПС, митниці та БЕБ
Нове керівництво податкової, митниці та БЕП, обране на відкритому конкурсі, має отримати карт-бланш на п'ять років та проводити реформи.

«Я взагалі вважаю, що у податковій, у митниці та Бюро економічної безпеки необхідно провести відкритий конкурс за участю міжнародників», - сказав він.

За його словами, під час цього процесу може змінитися керівництво. «Чому ні? Нехай це керівництво теж бере участь і прибере приставку в.о., якщо доведе свою ефективність, чи піде. Дати можливість людям нормально взяти участь у конкурсі та отримати карт-бланш на п'ять років, нормально та послідовно провести реформи», - додав він.

Гетманцев також наголосив на необхідності перезавантаження митниці, де немає серйозних змін. «Просто керівництво змінювали, а це дуже поверхова зміна. Для того щоб перезавантажити митницю та податкову, необхідно, по-перше, провести відкритий конкурс, щоб прийшла команда хоча б із 5-річними гарантіями, що її не змінюватимуть з якихось політичних міркувань», - повідомив депутат від «Слуги народу».

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»