• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №12(128) | 26.07.2023 р.

Сто двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №12(128) | 26.07.2023 р.

Це – дванадцятий з початку року (сто двадцять восьмий загалом та вісімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло трішки більше ніж два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • підкреслимо, що ДПСУ запустила IT-систему для адміністративного та судового оскарження;
  • наведемо нюанси проведення камеральних перевірок під час війни;
  • зʼясуємо, які перевірки ДПС зможе проводити з 1 серпня;
  • розповімо, що ДПС затвердила власні правила корпоративної культури;
  • зауважимо, що нардепи попередньо підтримали зміни щодо ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції.

Гарного вам читання!

 

***

Камеральна перевірка під час війни: строки проведення і давності
Податківці зауважили, що на період воєнного стану не зупиняється проведення, зокрема, камеральних перевірок. Тож право проводити такі перевірки у ДПС є.

Але камеральна перевірка своєчасної сплати узгодженої суми податкового (грошового) зобов’язання проводиться виключно на підставі даних, що зберігаються (опрацьовуються) у відповідних інформаційних базах контролюючого органу.

 

ДПСУ запускає IT-систему для адміністративного та судового оскарження
ДПС за підтримки EU4PFM впроваджено інноваційну IT-систему для адміністративного та судового оскарження. Цe IT-рішення допоможе забезпечити більш ефективну та прозору взаємодію між платниками та Державною податковою службою.

Завдяки цій системі податківці отримають ефективний сучасний інструмент для підтримки процесів оскарження.

Впровадження цієї системи надасть нові можливості для громадян та бізнесу, забезпечуючи простий та зручний доступ до процедур оскарження.

 

 Перевірки після 01.08.2023 р. – частковий мораторій по-новому!
Підкреслимо, що з 1 серпня камеральні та фактичні перевірки залишаться. А от із документальними позаплановими перевірками ситуація буде такою.

Закон №3219 запроваджує новий пп. 69.2-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, яким тимчасово, на період з 01.08.2023 р. до припинення або скасування воєнного стану, дозволяє документальні позапланові перевірки проводити щодо платників податків зі сплатою податків на загальних підставах та платників-«спрощенців» виключно з таких підстав, як:

  • на звернення платника податків;

  • з підстав, визначених окремими нормами ст. 78 ПКУ;

  • документальні позапланові перевірки платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження імпортного товару та/або валютної виручки за експортом.

 

ДПСУ затвердила власні Правила корпоративної культури: норми, правила, цінності, етичні стандарти
Правила корпоративної культури Державної податкової служби України затвердила в. о. голови ДПС Тетяна Кірієнко.

Правила розроблено з метою формування в органах ДПС сучасної корпоративної культури – певної системи норм, правил, цінностей, етичних стандартів, що поділяються усіма працівниками Служби. Вони впливають на якість роботи та мотивацію співробітників, їх ставлення до покладених обов’язків, характер особистісних та виробничих відносин, оскільки допомагають розвивати у співробітників почуття ідентичності, відповідальності, відчуття соціального захисту, а також привабливість ДПС як роботодавця.

З новими Правилами корпоративної культури у ДПСУ можна ознайомитися за посиланням.

 

Нардепи попередньо підтримали зміни щодо ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції
14 липня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №5473-д «Про внесення змін до Закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" щодо врегулювання деяких питань здійснення ринкового нагляду та відповідальності суб'єктів господарювання».

Метою законопроєкту є удосконалення законодавства у сфері державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції, що забезпечить належний і ефективний контроль за якістю нехарчової продукції, а також захист суб’єктів господарювання від можливих корупційних ризиків під час здійснення перевірок.

Докладно про зміни ми розповіли ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»