• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №14(130) | 30.08.2023 р.

Сто тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №14(130) | 30.08.2023 р.

Це – чотирнадцятий з початку року (сто тридцятий загалом та двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • проінформуємо, що з 25 серпня діє оновлене Положення про ДПСУ;
  • зауважимо, що МВФ проти часткового «воєнного» мораторію на перевірки ДПС;
  • підкреслимо, що Комітет ВРУ рекомендує нардепам підтримати передачу ПФУ з 2024 року адміністрування ЄСВ;
  • наголосимо, що Держпраці накладатиме штрафи за новим порядком;
  • зазначимо, що Мінекономіки доповнить перелік продукції, щодо якої здійснюють держнагляд.

Гарного вам читання!

 

***

Мінекономіки доповнить перелік продукції, щодо якої здійснюють держнагляд
Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення зміни до переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд».

Ним пропонується внести зміну до переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2016 р. № 1069, доповнивши новим пунктом. Згідно з ним Держпродспоживслужбу буде визначено органом державного ринкового нагляду за відповідністю продукції із кришталевого скла вимогам Технічного регламенту.

Очікується, що ця постанова набере чинності 17 березня 2024 року.

 

З 25 серпня діє оновлене Положення про ДПСУ
22 серпня на черговому засіданні КМУ було затверджено зміни до Положення про Державну податкову службу. Відповідна Постанова №888 почала діяти з 25 серпня.

Нею внесено зміни до Положення, відповідно до яких:

  • до небанківських надавачів платіжних послуг та емітентів електронних грошей, які не подали відповідним контролюючим органам ДПС в установлений законом строк повідомлення про відкриття або закриття рахунків/електронних гаманців платників податків, ДПС застосовуються такі самі фінансові санкції, як і до банків та інших фінансових установ;

  • ДПС надається право отримувати від небанківських надавачів платіжних послуг та емітентів електронних грошей довідки у порядку та на підставах, визначених законодавством, та на підставі рішення суду – інформацію про обсяг та обіг коштів/електронних грошей на рахунках/ електронних гаманцях;

  • ДПС надається право стягувати з небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, пеню за несвоєчасне виконання ними рішень суду, рішень керівника органу стягнення (його заступника або уповноваженої особи) у випадках, передбачених законодавством.

 

МВФ проти часткового «воєнного» мораторію на перевірки ДПС
22 серпня Я. Железняк проінформував про висновок МВФ щодо прийнятого наприкінці липня законопроєкту №8401 із впровадженим частковим мораторієм на перевірки ДПС під час війни.

Він повідомив, що отримав інформацію з трьох джерел - наразі існує проблема з №8401 та меморандумом з МВФ. А саме: у МВФ не зараховують виконання структурного маяка, оскільки в останній момент відбулася зміна редакції тексту закону, яку ніхто не погодив з МВФ. У частині обмеження перевірок.

На думку Я. Железняка, зараз МВФ дуже ретельно стежитиме за поверненням перевірок. Тобто креативно вже обійти не вийде. І ось тепер це реально буде ризик для бізнесу.

Тож, найімовірніше, незабаром змінюватимуть запроваджені правила перевірок з 1 серпня. Але подивимося далі.

 

Комітет ВРУ рекомендує нардепам підтримати передачу ПФУ з 2024 року адміністрування ЄСВ
17 серпня Комітет ВРУ з соцполітики  прийняв одноголосно рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу три проєкти законів, а саме:

  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за реєстр. №9569 (Комітет є головним з опрацювання законопроекту);

  • про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за реєстр. №9570;

  • про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання уповноваженим особам Пенсійного фонду України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у проведенні перевірок за реєстр. №9571.

 

Держпраці накладатиме штрафи за новим порядком: проєкт постанови КМУ
СПО профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку накладення штрафів та застосування попередження Державною службою України з питань праці та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Цей Порядок визначає механізм накладення штрафів та застосування попередження за порушення вимог законодавства про працю, зайнятість населення та рекламу.

У разі прийняття ця постанова набере чинності з дня набрання чинності Законом України «Про адміністративну процедуру».

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»