• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №01(137) | 10.01.2024 р.

Сто тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №01(137) | 10.01.2024 р.
Це – перший з початку року (сто тридцять сьомий загалом та двадцять сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • наголосимо, що Держпраці та ще 10 держорганів оприлюднили плани перевірок на 2024 рік;
  • зауважимо, що Мінфін чекає на звітування суб’єктів первинного фінмоніторингу за 2023 рік;
  • розповімо, як визначається рівень податку на прибуток та ПДВ для перевірок ДПС у 2024 році;
  • підкреслимо, що вже з'явився план-графік перевірок ДПСУ на 2024 рік;
  • проінформуємо, що Д. Гетманцев запропонував скоротити термін перевірок бюджетного відшкодування ПДВ.
Гарного вам читання!

Держпраці та ще 10 держорганів оприлюднили плани перевірок на 2024 рік

Станом на 4 січня затвердили плани перевірок на 2024 рік такі держоргани:
  • Держпраці наказом від 30.11.2023 №214 затвердила Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань праці на 2024 рік. Перелік ось тут;
     
  • НКРЕКП постановою від 22.11.2023 №2202 затвердила План здійснення заходів державного контролю суб'єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг;
     
  • НКЕК рішенням від 22.11.2023 №448 затвердила Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку;
     
  • Держгеонадра наказом від 20.11.2023 №596 затвердила Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державною службою геології та надр України;
     
  • Держгеокадастр наказом від 17.11.2023 №388 затвердив  Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (про це ми писали тут);
     
  • ПФУ наказом від 22.11.2023 №196 затвердив Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Пенсійного фонду України на 2024 рік;
     
  • Укртрансбезпека наказом від 22.11.2023 №749 затвердила План здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з безпеки на транспорті на 2024 рік;
     
  • Держспецзвʼязок наказом від 01.12.2023 №1009 затвердив План здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері додержання вимог законодавства з надання послуг у галузі технічного захисту інформації та криптографічного захисту інформації (крім електронних довірчих послуг) Адміністрацією Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України на 2024 рік;
     
  • МВС наказом від 28.11.2023 №961 затвердило Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Міністерством внутрішніх справ України на 2024 рік;
     
  • Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей рішенням від 21.11.2023 №404 затвердила Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей на 2024 рік;
     
  • Держгеологія наказом від 20.11.2023 №596 затвердила Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державною службою геології та надр України на 2024 рік.

Мінфін чекає на звітування суб’єктів первинного фінмоніторингу за 2023 рік

Мінфін наприкінці 2023 року повідомив про необхідність подання звітності за 2023 рік суб’єктам первинного фінансового моніторингу (СПФМ) – казино, букмекерам, залам гральних автоматів, онлайн покер румам, операторам лотерей, аудиторам, бухгалтерам, податковим консультантам, рієлторам, а також торговцям мистецтвом, дорогоцінним камінням і металами.
Інформація у звіті відображає, зокрема, такі показники:
  • загальну кількість клієнтів СПФМ (у розрізі рівня ризику ділових відносин, фактів їх належності до публічних діячів чи членів сімей таких діячів);
  • кількість та загальний обсяг фінансових операцій (послуг), здійснених (наданих) СПФМ;
  • загальну кількість та обсяг фінансових операцій, за якими було відмовлено СПФМ.
Звіти необхідно надіслати до Мінфіну до 11 січня 2024 року.

Як визначається рівень податку на прибуток та ПДВ для перевірок ДПС у 2024 році?

5 січня Н. Южаніна поділилася порадами для платників податків,  щоб зрозуміти, чи може податкова прийти з плановою документальною перевіркою у 2024 році.
За інформацією, яку нардеп отримала від ДПС, алгоритм такий.
Рівень сплати податків кожного платника визначається згідно з поданими ним декларацією з податку на прибуток (одна річна за 2021 рік) та деклараціями з ПДВ (12 місячних за 2021 рік).
Рівень сплати ПДВ (у %) розраховується як співвідношення задекларованого до сплати позитивного значення ПДВ до задекларованого обсягу постачання (без ПДВ) по всіх операціях (за ставками 20%, 14% та 7%), помноженого на 100.
Рівень сплати податку на прибуток (у %) розраховується як співвідношення задекларованої до сплати суми податку на прибуток (за всіма об'єктами оподаткування) до задекларованої суми доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), помноженого на 100.
Якщо розрахований показник відповідного платника на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі, такий платник податків або вже включений до плану перевірок, або може бути включений протягом 2024 року.

УВАГА! З'явився план-графік перевірок ДПСУ на 2024 рік

22 грудня 2023 року ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік.
Довідник структури плану-графіка (розділ, підрозділ, група) можна переглянути за посиланням.
Як завжди, план-графік на 2024 рік складається з чотирьох розділів (для швидкого пошуку у файлах користуйтеся комбінацією клавіш Ctrl+F):
  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб" та Розділ II "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). За ними наступного року податківці планують провести 2172 податкові перевірки.
     
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити).  Він налічує 914 осіб, до яких наступного року планує завітати з візитом ДПС.
     
  • Розділ IV. «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити). З таких питань податківці планують провести 156 перевірок.
Загалом у 2024 році податківці планують провести 3242 планові перевірки (для порівняння - на початку 2023 року у плані-графіку перевірок було 4014 підприємств та підприємців).

Гетманцев запропонував скоротити термін перевірок бюджетного відшкодування ПДВ

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі зауважив, що сьогодні є всі передумови для скорочення загального терміну проведення перевірок бюджетного відшкодування ПДВ, застосовуючи ризик-орієнтований підхід. 
Для платників податків, які мають позитивну історію платника, відшкодування здійснювати камерально зі скороченим терміном перевірки до 15 днів: 
  • платники, які мають вище середнього навантаження по галузі з податку на прибуток; 
  • платники 4 групи з навантаженням зі сплати податків на 1 гектар більше середнього по країні;
  • у яких наявні трудові та матеріальні ресурси; 
  • відсутні взаємовідносини з ризиковими платниками; 
  • за результатами документальних перевірок за останні 12 місяців не встановлено суттєвих порушень;
  • відсутні помилки у податковій звітності;
  • відсутня негативна інформація від правоохоронного органу. 
Для таких платників документальна перевірка проводиться лише один раз на 12 місяців, все відшкодовується камерально.

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»