• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №03(139) | 20.02.2024 р.

Сто тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №03(139) | 20.02.2024 р.
Це – третій з початку року (сто тридцять девʼятий загалом та двадцять девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • визначимося, як самостійно розрахувати рівні податку на прибуток та ПДВ для перевірок ДПС у 2024 році;
  • підкреслимо, що Комітет ВРУ рекомендує прийняти в цілому закон про взаємодію з ДПС у режимі відеоконференції; 
  • зауважимо, що  Д. Гетманцев закликає бізнес скаржитися на порушників-податківців;
  • розповімо, що Уряд хоче поновити митні перевірки з 1 березня;
  • нагадаємо, в які строки податківці можуть проводити свої планові перевірки;
  • проінформуємо, що ДСНС створила е-реєстри щодо аудиту пожежної та техногенної безпеки.
Гарного вам читання!
 

ДСНС створила е-реєстри щодо аудиту пожежної та техногенної безпеки

Державна служба України з надзвичайних ситуацій створила і впроваджує в роботу нові електронні сервіси для забезпечення організації незалежного аудиту пожежної та техногенної безпеки суб’єктів господарювання.
Як розповіли у ДСНС, мета створення е-реєстру –  спростити ведення бізнесу та обмежити кількість різних перевірок. Але найголовніша – підвищити рівень пожежної безпеки.
«На сьогодні у нас близько 205 тисяч суб’єктів господарювання з середнім і незначним ступенями ризику. У кожного суб’єкта є орієнтовно по 1-2 об’єкти, тобто загалом налічується 320-330 тис. об’єктів, які можуть піти шляхом аудиту і страхування», – зазначили у ДСНС.
За умови наявності страхового поліса цивільної відповідальності планові перевірки суб’єктів господарювання зі середнім ступенем ризику можуть не проводитися до 6 років поспіль, а з низьким ступенем ризику – до 10 років. Аудит не тягне за собою негативних наслідків і санкцій та є добровільним.

Як самостійно розрахувати рівні податку на прибуток та ПДВ для перевірок ДПС у 2024 році?

Н. Южаніна поділилася формулами від ДПС щодо розрахунку рівнів податку на прибуток та ПДВ. Ці рівні потрібні платникам податків для розуміння, чи може податкова прийти з плановою документальною перевіркою у 2024 році. Згідно з отриманою нардепом відповіддю ДПС алгоритм розрахунку показника рівня сплати податку на прибуток платника податків такий (%):
РС (ПП) = ПП/Д х 100, де
  • ПП (податок на прибуток) = рядок 06 + рядок 06.1 + рядок 06.2 + рядок 06.3 + рядок 06.4 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 податкових декларацій з податку на прибуток;
  • Д (дохід) = рядок 01 податкових декларацій з податку на прибуток.
Алгоритм розрахунку показника рівня сплати ПДВ (%):
РС (ПДВ) = Н/Обсяг х 100, де
  • Обсяг = сума рядків 1.1 А, 1.2 А, 1.3 А податкових декларацій з ПДВ;
  • Н = сума рядків 18 (рядок 18 Б) податкових декларацій з ПДВ.

Комітет ВРУ рекомендує прийняти в цілому закон про взаємодію з ДПС у режимі відеоконференції

Комітет ВРУ рекомендував прийняти законопроєкт №9662 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства у ІІ читанні.
При цьому  враховано пропозиції та поправки до ІІ читання, які спрямовані на:
  • унормування питання встановлення податкових пільг щодо плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на територіях, щодо яких прийнято рішення про обов’язкову евакуацію населення;
     
  • скасування відповідальності за помилкове зазначення платником податків у платіжних документах неправильного бюджетного рахунку отримувача коштів (за умови своєчасної сплати);
     
  • розширення випадків взаємодії платника податків з контролюючим органом у режимі відеоконференції (крім розгляду матеріалів скарг та перевірок на процедури взаємного узгодження);
     
  • вирішення питання налагодження обміну інформацією між податковими органами та Центральним депозитарієм цінних паперів і депозитарними установами, уповноваженими обслуговувати рахунки власників часток товариств в обліковій системі часток товариств;
     
  • скорочення термінів бюджетного відшкодування.

Гетманцев закликає бізнес скаржитися на порушників-податківців

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі підкреслив, що субʼєкти господарювання мають можливість звертатися  до нього на гарячу лінію (0503565541) або в його Телеграм-канал щодо порушення прав платників та/або будь-яких корупційних проявів з боку службовців митниці та податкової.
Він зауважив, що краще з конкретними прізвищами та назвами. Нардеп гарантує анонімність.
«Давайте все ж таки переходити від пустих гасел та балачок у соцмережах до конкретної роботи по чистці фіскальних органів від покидьків», - наголосив він.

В які строки податківці можуть проводити свої планові перевірки?

Порядок проведення документальних планових перевірок встановлений ст. 77 ПКУ.
Так, для документальних планових перевірок визначено такі строки проведення:
  • для великих платників податків – 30 робочих днів;
  • для суб'єктів малого підприємництва – 10 робочих днів;
  • для інших платників податків – 20 робочих днів.
Продовження строків проведення перевірок, визначених у ст. 77 ПКУ, можливе за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) податкового органу не більш як на 15 р.дн. для великих платників податків, щодо суб'єктів малого підприємництва – не більш як на 5 р.дн., інших платників податків – не більш як на 10 р.дн. Про це ми писали тут.

Поновлення митних перевірок з 1 березня: Уряд ухвалив законопроєкт

Уряд 6 лютого на своєму засіданні схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до пункту 9-12 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України».
Ним, на виконання зобовʼязань України в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 01.12.2023 з МВФ, пропонується з 01.03.2024 за наявності безпечних умов для проведення перевірок: 
  • відновити повноваження митних органів на проведення документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числі щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, при переміщенні товарів через митний кордон України; 
     
  • поновити на невикористаний строк документальні перевірки (зустрічні звірки), які були розпочаті та не завершені до 24.02.2022; 
     
  • передбачити протягом 60 днів з дня набрання чинності Законом надсилання (вручення) актів (довідок) про результати документальних перевірок, зустрічних звірок, заперечень до актів перевірок, податкових повідомлень-рішень, процедура вручення яких не завершена до 24.02.2022. 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»