• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №06(142) | 23.04.2024 р.

Сто сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №06(142) | 23.04.2024 р.
Це – шостий з початку року (сто сорок другий загалом та тридцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • дізнаємося про правила взаємодії з ДПС у режимі відеоконференції;
  • підкреслимо, що ВРУ підтримала у І читанні доопрацьовану реформу БЕБ;
  • розповімо, як бізнес в Україні ставиться до податкових перевірок;
  • проінформуємо про доопрацювання проєкту нового порядку перевірок обґрунтованості виплат матзабезпечення через страхові випадки;
  • розкажемо, на що звертає увагу ДПС під час проведення фактичних перевірок торговців.
Гарного вам читання!
 

Взаємодія з ДПС у режимі відеоконференції: деталі від податківців

Завдяки змінам до ПКУ  платник податків особисто або через свого представника може взаємодіяти з ДПС у режимі відеоконференції під час розгляду:
  • матеріалів скарг щодо оскарження платником податків податкових повідомлень-рішень або інших рішень контролюючих органів, а також податкових повідомлень особі нерезиденту;
     
  • матеріалів скарг щодо оскарження платником податків рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
     
  • при розгляді матеріалів перевірки, у т.ч. електронної перевірки.

ВРУ підтримала у І читанні доопрацьовану реформу БЕБ: якою вона буде?

11 квітня ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №10439, підготовлений у новій редакції, про внесення змін до Закону про БЕБ щодо удосконалення роботи.
Нова редакція, додатково до поданої КМУ, передбачає: 
  • відбір і подання на розгляд прем’єр-міністра України не більше двох кандидатур на посаду директора БЕБ; 
     
  • перші строки для незалежних оцінок (аудитів) ефективності діяльності БЕБ (проведення оцінки здійснюється Комісією після завершення першого і третього року на посаді директора Бюро економічної безпеки України, призначеного в порядку, передбаченому цим Законом); 
     
  • доопрацьований механізм атестації працівників БЕБ, строк проведення якої не може перевищувати дванадцяти місяців з дня призначення на посаду директора Бюро економічної безпеки України в порядку, передбаченому цим Законом.
Директор Бюро економічної безпеки України, призначений у порядку, передбаченому цим Законом, формує нову дисциплінарну комісію.

Як бізнес в Україні ставиться до податкових перевірок: розслідування від бізнес-омбудсмена

Команда Ради бізнес-омбудсмена, ґрунтуючись на статистиці звернень підприємців щодо оскарження результатів податкових перевірок за останні сім років, а також статистиці і звітах органів ДПС, дослідила як вплив податкових перевірок на бізнес-середовище, так і результати для держави в розрізі  надходжень до бюджету. 
Так, Рада з’ясувала, що 99+% податкових надходжень забезпечуються саме за рахунок добровільної сплати податків, частка ж надходжень від донарахувань, визначених в результаті перевірок, за останні 6 років не досягала і 1%. Водночас словосполучення «податкова перевірка» наганяє жах на підприємців.
За спостереженнями РБО, бізнес та професійна спільнота сприймають податкові перевірки як фіскально-каральний інструмент держави, який додатково підриває довіру між платниками та державою. Згідно з дослідженнями Ради, рівень довіри до центрального апарату ДПС становить 19%, тоді як до регіональних податкових органів – 13%. Про це ми писали тут.

На що звертає увагу ДПС під час проведення фактичних перевірок торговців?

Легалізація трудових відносин і заробітних плат, протидія незаконній господарській діяльності, контроль за видачею суб`єктами господарювання відповідних розрахункових документів при проведенні розрахункових операцій, отримання суб’єктами господарювання відповідних дозвільних документів на право здійснення господарської діяльності – у фокусі уваги  ДПС.
Підрозділами податкового аудиту на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз господарської діяльності суб’єктів господарювання.

Новий порядок перевірок обґрунтованості виплат матзабезпечення через страхові випадки – у проєкті Мінекономіки

3 квітня 2024 року Мінекономіки повторно оприлюднило для обговорення проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, МВС «Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення».
Завантажити для перегляду проєкт Порядку можна за посиланням.
Вперше цей проєкт було оприлюднено у липні 2023 року, про що ми розповідали у цій новині.
Що змінилося у новому проєкті (порівняно з оприлюдненим у липні), Мінекономіки не зазначило.
Проте у пояснювальній записці зазначено, що метою прийняття проєкту акта є приведення у відповідність до законодавства процедури розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення.

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»