• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №07(143) | 07.05.2024 р.

Сто сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №07(143) | 07.05.2024 р.
Це – сьомий з початку року (сто сорок третій загалом та тридцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • зазначимо, що ДПС почала проводити позапланові перевірки щодо вимог валютного законодавства;
  • підкреслимо, що БЕБ взялося за перевірку трудових відносин ФОПів;
  • зауважимо, що ДПС знову оновила план-графік перевірок на 2024 рік;
  • розповімо, що Комітет ВРУ підтримав зміни щодо ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції;
  • проінформуємо, що законопроєкт Гетманцева про клуб білого бізнесу прийнято у І читанні.
Гарного вам читання!
 

ДПС почала проводити позапланові перевірки щодо вимог валютного законодавств

ДПС на підставі отриманої від НБУ податкової інформації проводить документальні позапланові перевірки з питань дотримання резидентами вимог валютного законодавства, зокрема, в частині дотримання встановлених НБУ граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.
Територіальні податківці зауважили, що документальною виїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об'єкта права власності, щодо якого проводиться така перевірка.

БЕБ взялося за перевірку трудових відносин ФОПів

За результатами слідства було виявлено, що у період 2022 – 2023 років на нього працювали наймані працівники, які не були належним чином оформлені. Своєю чергою, підприємець подав завідомо неправдиві відомості до Державної податкової служби. У бухгалтерській документації він не відобразив суми доходу, нарахованого на користь платників податків - фізичних осіб, та утриманого з них податку. Така незаконна діяльність завдала державі 1 млн гривень шкоди.
Під час досудового розслідування детективи БЕБ забезпечили відшкодування ФОПом завданих державі збитків у повному обсязі. Про це ми писали тут.
 

ДПС оновила план-графік на 2024 рік щодо планових перевірок

29 квітня ДПСУ оприлюднила оновлені частини плану-графіка перевірок на 2024 рік щодо перевірок юросіб. А саме:
  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та 
     
  • Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».
Завантажити їх можна за посиланням>>>
За ними цього року податківці планують провести 2205 податкових перевірок юросіб (у першочерговому варіанті було 2172, в оновленні за лютий - 2183, а у березні - 2205).
А 30 квітня на сайті ДПС знову зʼявилася інформація про оновлення плану-графіка.
Цього разу було оновлено розділ розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити).  Він налічує 915 осіб, до яких цього року планує завітати  ДПС (раніше було 921).
 

Зміни щодо ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції: Комітет ВРУ рекомендує прийняти закон

На засіданні 25 квітня 2024 року Комітет з питань економічного розвитку розглянув підготовлений до другого читання законопроєкт №5473-д щодо врегулювання деяких питань здійснення ринкового нагляду та відповідальності суб'єктів господарювання.
Законопроєктом, серед іншого, передбачено надати право органам ринкового нагляду та суб'єктам господарювання фіксувати процес здійснення перевірок засобами аудіо-, фото- та відеотехніки; зменшити розмір адміністративно-господарських санкцій, які застосовуються до розповсюджувачів – юридичних осіб або фізичних осіб – підприємців, що обрали спрощену систему оподаткування, а також визначено обставини, за якими встановлюється розмір штрафу.
 

Законопроєкт Гетманцева про клуб білого бізнесу прийнято у І читанні

24 квітня ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №11084 (про його появу ми писали тут) про внесення змін до ПКУ щодо особливостей податкового адміністрування під час ВС для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Проєктом закону пропонується, що платник податків з Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, отримуватиме такі переваги: 
  • мораторій на документальні перевірки; 
  • скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування – 5 к. дн.;
  • індивідуальні податкові консультації протягом 5 к. дн.; 
  • за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти зокрема із використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі у режимі відеоконференції; 
  • платник податків на свій запит у п’ятиденний строк має право отримати відомості про наявну у контролюючого органу податкову інформацію, яка може свідчити про податкові ризики у діяльності платника податків, а також консультацію щодо усунення таких ризиків.

 


Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»