• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №04(62) | 28.04.2023 р.

Шістдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №04(62) | 28.04.2023 р.

Це – вже шістдесят другий (четвертий в 2023 році та тринадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, що Уряд затвердив нові критерії допустимості державної допомоги ФОПам;
  • дізнаємося, як фізособам-«загальникам» заповнювати типову форму у разі приймання платіжних карток до оплати;
  • розкажемо, чи включаються до витрат фізособи-«загальника» витрати внаслідок природного убутку;
  • зʼясуємо, коли ФОП може перебувати на ЄП у разі реалізації корисних копалин;
  • розповімо, чи вважається оригіналом роздрукований е-витяг з реєстру платників ЄП.

Гарного вам читання!

 

***

Чи вважається оригіналом роздрукований е-витяг з реєстру платників ЄП?
Відповідно до п. 299.9 ПКУ за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у ДПС за місцем податкової адреси отримати витяг з реєстру платників ЄП.

Форми запиту про отримання витягу та витягу затверджені наказом Мінфіну від 16.07.2019 №308.

Форма запиту передбачає проставляння платником податків відмітки у полі «Спосіб отримання витягу», а саме - безпосередньо в контролюючому органі або в електронному вигляді. При цьому роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом.  Про це все ми розповідали тут.

 

Коли ФОП може перебувати на ЄП у разі реалізації корисних копалин?
Відповідно до пп. 5 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками ЄП ФОПи, які здійснюють видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

До переліку корисних копалин місцевого значення належать: сировина для хімічних меліорантів ґрунтів (вапняк, гіпс, гажа, сапропель); сировина для будівельного вапна та гіпсу (гіпс, вапняк, крейда); сировина піщано-гравійна (пісок); сировина цегельно-черепична (суглинок, супісок); інші корисні копалини, що не включені до Переліку корисних копалин загальнодержавного значення. Про це ми писали тут. Тож саме ці копалини можна реалізовувати без наслідків для перебування на ЄП.

 

Уряд затвердив нові критерії допустимості державної допомоги ФОПам і малим підприємствам
Кабмін постановою від 18.04.2023 р. №348 затвердив нові Критерії оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів. Про це ми писали тут.

Ці критерії застосовуються Уповноваженим органом з питань державної допомоги для проведення оцінки допустимості державної допомоги, яка надається з метою забезпечення сприяння соціально-економічному розвитку регіонів, для стимулювання інвестиційної активності суб’єктів господарювання та сприяння діяльності щодо вироблення суб’єктами господарювання товарів (виконання робіт, надання послуг).

До категорій отримувачів державної допомоги належать суб’єкти господарювання, що провадять господарську діяльність у будь-якій галузі.

 

Як фізособам-«загальникам» заповнювати типову форму у разі приймання платіжних карток до оплати?
Іванофранківські податківці зауважили, що  у разі застосування фізособою-”загальником” електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного термінала, з’єднаного або поєднаного з РРО, при проведенні розрахунків з покупцями за продані товари (надані роботи, послуги) графа 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності або незалежної професійної діяльності» Типової форми заповнюється за підсумками робочого дня на підставі інформації, вказаної у фіскальних звітних чеках.

 

Чи включаються до витрат фізособи-«загальника» витрати внаслідок природного убутку?
Відповідно до п. 1 розділу ІІ Порядку №261 самозайняті особи заносять до типової форми відомості, за якими здійснюється облік доходів і витрат, у такому порядку, зокрема:

  •  у графі 2 відображається сума доходу, отриманого від здійснення господарської або незалежної професійної діяльності, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок, у касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);

  • інформація про документально підтверджені витрати, пов’язані з господарською діяльністю або провадженням незалежної професійної діяльності, зазначається у графах 5 – 10, відповідно.

Враховуючи зазначене, чинними нормами ПКУ та Порядку №261 не передбачено включення до складу витрат фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування витрат, які виникли внаслідок природного убутку.

Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»