• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №10(68) | 16.11.2023 р.

Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №10(68) | 16.11.2023 р.
Це – вже шістдесят восьмий (десятий в 2023 році та дев’ятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • розкажемо, що з 2024 року запропоновано запровадити спецрежим оподаткування доходів без реєстрації ФОП;
  • з’ясуємо, чи можливе тимчасове припинення підприємницької діяльності;
  • дізнаємося, ​​коли фізособа-«єдинник» може надавати в суборенду приміщення;
  • розповімо, в які строки слід відзвітувати ФОПу у разі ліквідації;
  • зазначимо, що граничні обсяги доходів для ФОПів-«єдинників» 2 і 3 груп пропонують збільшити;
  • зʼясуємо, чи сплачувати фізособі-«єдиннику» податок за місяць демобілізації.
Гарного вам читання!
 

Граничні обсяги доходів для ФОПів-«єдинників» 2 і 3 груп пропонують збільшити

9 листопада у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10234 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розвитку малого бізнесу та заходів з детінізації обігу товарів і послуг».
Ним пропонується встановити такі граничні обсяги доходів для:
 
другої групи ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, - 1200 розмірів мінімальної зарплати (далі - МЗП), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (нині 834 МЗП);
 
- третьої групи ФОП, які:
  • не використовують працю найманих осіб - 1200 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  • використовують працю найманих осіб і кількість осіб, які одночасно перебувають з ними у трудових відносинах кожного місяця звітного періоду, не перевищує 10 осіб - 3000 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  • використовують працю найманих осіб і кількість осіб, які одночасно перебувають з ними у трудових відносинах кожного місяця звітного періоду, перевищує 10 осіб - 6000 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Чи сплачувати фізособі-«єдиннику» податок за місяць демобілізації?

Київські податківці підкреслили, що фізособи-«єдинники», які були демобілізовані (закінчили лікування (реабілітацію) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період), за умови виконання вимог п. 25 підрозд. 10 «Інші перехідні положення» розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, не сплачують єдиний податок до 20 числа поточного місяця, в якому були демобілізовані.

Фізособа-«єдинник» надає в суборенду приміщення: в яких випадках це правомірно?

Луганські податківці зауважили, що  за нормами ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку ФОПи, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів. 
Щодо заборони надання в суборенду таких обʼєктів не йдеться.
Тому ФОП, який надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв. метрів (включно) та/або нежитлове приміщення до 900 кв. метрів (включно), має право застосовувати ІІ групу ЄП за умови здавання таких приміщень в суборенду «єдинникам» або громадянам. 

З 2024 року запропоновано запровадити спецрежим оподаткування доходів без реєстрації ФОП

20 жовтня 2023 р. Я. Железняк, Д. Гетманцев та ще з десяток нардепів зареєстрували у ВРУ законопроєкт №10166 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності».
Законопроєктом пропонується встановити, що доходи, отримані фізичною особою в рамках спеціального режиму, оподатковуються за ставкою 6%, якщо сума отриманого доходу протягом року не перевищує 153 розмірів мінімальної заробітної плати, а у разі перевищення такої суми – застосовується ставка 18% до суми перевищення.

Чи можливе тимчасове припинення підприємницької діяльності?

Житомирські податківці зазначили, що порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОПів визначено Законом №755.
Законом та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

В які строки слід відзвітувати ФОПу у разі ліквідації?

Термін  подання «ліквідаційної звітності» залежить від того, на якій системі оподаткування був ФОП.
Зокрема, платники єдиного податку мають прозвітувати протягом 40 к. дн. після останнього дня кварталу, в якому проведено зняття з реєстрації. 
ФОП на загальній системі оподаткування має прозвітувати протягом 20 к. дн. після останнього дня місяця, в якому проведено його ліквідацію.  Про це ми писали тут

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»