• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №01(70) | 01.02.2024 р.

Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №01(70) | 01.02.2024 р.
Це – вже сімдесятий (перший у 2024 році та двадцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло понад місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зʼясуємо, чи можна торгувати в магазині на ринку фізособі-«єдиннику» 1-ї групи;
  • визначимося, чи подавати ФОПам та самозайнятим особам додаток 1 з ЄСВ до декларації у разі застосування «воєнної» пільги;
  • розповімо, як ФОП зараховує авансові внески під час проведення остаточного розрахунку суми ПДФО;
  • зазначимо, для кого з «єдинників» 1 та 2 груп податковий борг не є підставою для анулювання реєстрації;
  • підкреслимо, що 29 лютого – останній день звітування для «єдинників» І та ІІ груп за 2023 рік;
  • проінформуємо, що фізособи-«єдинники» у разі сплати ЄСВ за основним місцем роботи додаток 1 до декларації не подають.
Гарного вам читання!

Фізособи-«єдинники» у разі сплати ЄСВ за основним місцем роботи додаток 1 до декларації не подають

Тернопільські податківці зазначили, що фізособи-«єдинники» І-ІІІ груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.
Якщо роботодавцем у звітному періоді єдиний внесок нараховувався та сплачувався у розмірі менше мінімального страхового внеску або не нараховувався та не сплачувався, то такі ФОПи зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше мінімальної заробітної плати та відобразити у графі 2 розд. 9 Додатка 1.
При цьому за місяці, за які роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розд. 9 Додатка 1 – проставляються нулі.

29 лютого – останній день звітування для «єдинників» І та ІІ груп за 2023 рік

Відповідно до п. 296.2 ПКУ фізособи-«єдинники» І та ІІ груп подають до органу ДПС декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного періоду. У ній відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, а також відомості про суми ЄСВ.
У 2024 році останнім днем подання декларації є 29 лютого. Про це ми писали тут.

Як ФОП зараховує авансові внески під час проведення остаточного розрахунку суми ПДФО?

Одеські податківці зауважили, що остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО на підставі документального підтвердження факту його сплати.
Надмірно сплачені суми ПДФО підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку або поверненню платнику податку у порядку, передбаченому ПКУ.

Для кого з «єдинників» 1 та 2 груп податковий борг не є підставою для анулювання реєстрації?

Територіальні податківці зауважили, що наявність податкового боргу з податків та зборів, який виник у період дії воєнного стану в Україні у платника єдиного податку першої – третьої груп, є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку.
Але не є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку наявність податкового боргу у разі неможливості своєчасного виконання податкового обов’язку щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, а також несплати єдиного податку платниками першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на ТОТ. 
Крім того, у 2022 та 2023 роках при визначенні розміру податкового боргу для платників єдиного податку першої або другої групи не включаються суми податкового боргу, що виникли за податкові періоди з 01 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року.

Чи можна торгувати в магазині на ринку фізособі-«єдиннику» 1-ї групи?

Запорізькі податківці зазначили, що фізична особа - підприємець, що здійснює роздрібний продаж товарів у магазині, розташованому на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, оскільки об’єкт торгівлі, який функціонує як магазин, є відокремленою капітальною спорудою та не належить до ринку.

Чи подавати ФОПам та самозайнятим особам додаток 1 з ЄСВ до декларації у разі застосування «воєнної» пільги?

Податківці у підкатегорії 107.01 «ЗІР» підкреслили, що мають право не заповнювати та не подавати Додаток 1 у складі податкової декларації ФОПи та самозайняті особи, які скористалися правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ протягом звітного періоду. 
Проте до платників єдиного внеску, зазначених вище, які обчислять і нарахують єдиний внесок та подадуть до ДПС звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання можуть бути застосовані фінштрафи.

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»