• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №02(71) | 14.03.2024 р.

Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №02(71) | 14.03.2024 р.
Це – вже сімдесят перший (другий у 2024 році та двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло понад місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:
 
  • розповімо, в яких випадках самозайнята особа має відкоригувати ф. №20-ОПП;
  • повідомимо, що ПриватБанк запустив fast line для ІТ-підприємців;
  •  нагадаємо, що чекатиме на фізособу-«загальника» при втраті типової форми обліку доходів та витрат;
  • розповімо, як фізособі-«загальнику» виправити помилки у типовій формі обліку доходів та витрат;
  • зʼясуємо, як зміняться розміри податків для ФОПів з квітня 2024 року;
  • нагадаємо, як демобілізованому ФОПу скасувати борг з ЄП;
  • проінформуємо, що для ФОПів та юросіб-«єдинників» планують впровадити обовʼязкову сплату ВЗ.

В яких випадках самозайнята особа має відкоригувати ф. №20-ОПП?

Тернопільські податківці підкреслили, що платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних органах ДПС за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.
 До того ж у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування самозайнята особа має надати до ДПС за основним місцем обліку ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.
До змін даних про обʼєкт належить така інформація: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування.

Як зміняться розміри податків для ФОПів з квітня 2024 року?

З 1 квітня розмір МЗП буде збільшено до 8000 грн (з 1 січня її розмір становив 7 100 грн).  Тому у квітні ФОПу при нарахуванні зарплати працівникові, який та не є особою з інвалідністю і працює за основним місцем роботи, потрібно буде сплачувати ЄСВ не нижче 8 000 х 22% = 1 760 грн. 
Максимальна база нарахування ЄСВ становитиме 120 000 грн. 
Поки ФОПи-«єдинники», так само, як фізособи-«загальники» й самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення ВС, а також протягом наступних 12 місяців. Наразі воєнний стан діє до 14 травня 2024 року. Тож мінімальний новий розмір ЄСВ буде впливати тільки на тих, хто сплачує його за самостійним рішенням. З квітня він становитиме 1760 грн.
Ні розмір ставки для І та ІІ груп, ні граничні суми доходів для І-ІІІ груп не зміняться з квітня 2024 року. Про це ми розповідали тут.

Для ФОПів та юросіб-«єдинників» планують впровадити обовʼязкову сплату ВЗ, – Гетманцев

Кабмін готує законопроєкт, який дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету. Зокрема, військовий збір хочуть запровадити для приватних підприємців. 
За словами Д. Гетманцева, військовий збір хочуть окремо запровадити ще й для ФОПів та юросіб-"єдинників". Але конкретики він не наводив.
Окремі нюанси щодо впровадження ВЗ для бізнесу наводила Н. Южаніна. За її позицією ставка ВЗ буде коливатися від 0,1% до 1,5%.
Крім того, додатковий військовий збір торкнеться:
  • покупців банківських металів у банків та легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні, продавців нерухомості,
     
  • роздрібних продавців ювелірних виробів із золота, платини та дорогоцінного каміння,
     
  • операторів стільникового зв'язку, що надають будь-які послуги мобільного зв'язку.
Але поки тексту законопроєкту немає, про це повідомимо окремо.

Як демобілізованому ФОПу скасувати борг з ЄП: нагадування від ДПС

Податківці у підкатегорії 107.05 ЗІР зауважили, що після демобілізації ФОПу необхідно у строки, визначені п. 25 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, подати до ДПС за місцем податкової реєстрації заяву щодо звільнення від обов’язку сплати єдиного податку та копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, зі зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації. За таких умов нарахований борг з ЄП буде скасовано.

Як фізособі-«загальнику» виправити помилки у типовій формі обліку доходів та витрат?

Чернівецькі податківці зауважили, що у разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.
При цьому у  типовій формі, яка ведеться в е-вигляді, у тому числі засобами Е-кабінету, допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, у якому відображається від’ємне або позитивне значення. 

ПриватБанк запустив fast line для ІТ-підприємців

ПриватБанк запустив миттєве відкриття банківського рахунку для українських підприємців, які працюють та надають послуги у сфері ІТ
Спеціальна програма обслуговування ІТ-ФОПів ПриватБанку, крім безкоштовного відкриття та обслуговування рахунку, включає спеціальний пільговий тариф «ІТ-експерт», безкоштовний валютообмін і цілодобовий продаж валюти, просте керування фінансами через мобільний додаток та весь необхідний в роботі ІТ-фахівців функціонал.
Керувати фінансами ІТ-підприємці можуть як через сайт і додаток «Приват24 для бізнесу», так і через меню «Бізнес» звичайного Приват24. 

Фізособа-«загальник» втратила типову форму обліку доходів та витрат: які подальші дії?

Іванофранківські податківці підкреслили, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат ФОП зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити ДПС за місцем обліку та відновити втрачену Типову форму протягом 90 к.дн.  з дня, що настає за днем надходження повідомлення до ДПС. 
У разі невідновлення Типової форми або її повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання ФОП права на їх відновлення, до неї застосовується адміністративна (від 51 до 136 грн) та фінансова відповідальність (у 1020 грн).

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»