• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №07(76) | 05.09.2024 р.

Сімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №07(76) | 05.09.2024 р.
Це – вже сімдесят шостий (сьомий у 2024 році та двадцять сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:
 
  • підкреслимо, що Укрпошта вже не приймає посилки від ФОПів з переказом післяплати готівкою;
  • визначимося, за який період фізособа-«загальник» може отримати довідку про доходи у ДПС;
  • дізнаємося, чи може ФОП сплачувати з підприємницького рахунку податки, нараховані як фізособі;
  • зʼясуємо, чи включаються до складу витрат фізособи-«загальника» витрати на охорону приміщень;
  • проаналізуємо, як відноситься бізнес до майбутнього реформування спрощеної системи;
  • ознайомимося з планами щодо запровадження сплати ВЗ для фізосіб-«єдинників» І-ІІІ груп;
  • дізнаємося, чи може ФОП після перевищення граничного розміру доходу повернутися на І чи ІІ групу ЄП.
Гарного вам читання!

Укрпошта вже не приймає посилки від ФОПів з переказом післяплати готівкою

Згідно зі змінами до Положення №148, внесеними Постановою Правління НБУ від 23.08.2024 №100, заборонено виплату переказів післяплати готівкою фізичним особам - підприємцям (ФОПам). Перекази післяплати можуть бути виплачені лише на картку або поточний рахунок ФОПа. Про це ми писали тут.
Тому з 30 серпня 2024 року згідно з законодавством Укрпошта припиняє приймати для пересилання відправлення з переказом післяплати готівкою, якщо відправниками є фізичні особи - підприємці. Усі послуги, надані до цієї дати, будуть завершені відповідно до законодавства, що діяло на момент приймання відправлення 

Бізнес не підтримує майбутнє реформування спрощеної системи

Про недоліки поточної процедури бронювання, передумови для розбудови нових поселень, оподаткування домогосподарств, спецрежим для самозайнятих та спрощену систему оподаткування  йшлося на конференції «Відновлення економіки – трудові критерії та самозайнятість».
На зустрічі обговорювалася також проблема зі «схемами» використання ФОПів для оптимізації зарплатних податків. За позицією бізнесу, замість перетворення ССО на загальну систему, як це передбачає Нацстратегія доходів, необхідно у КЗпП додати 7 пунктів ознаки наявності трудових відносин. У разі виконання 6 позицій і більше робота має бути визнана такою, що виконується в межах трудових відносин. Це закрило б «схеми» з мінімізації податків і не зашкодило б законослухняним підприємцям.
За позицією бізнесу, перетворюючи спрощену систему на загальну систему, впроваджуючи мікробізнесу товарний облік та перехід на ПДВ, – влада не отримає більше податків.
З думками учасників конференції можна ознайомитися тут.

Заплановано запровадження сплати ВЗ фізособами-«єдинниками» І-ІІІ груп з 1 жовтня

29 серпня на черговому засіданні Комітету ВРУ з податкової політики було прийнято рішення про прийняття за основу законопроєкту №11416-д.
Законопроєктом до І читання передбачається:
  • ⁠встановлення ВЗ для ФОПів першої і другої груп у розмірі 10% від МЗП;
  • ⁠встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для  ФОПів ІІІ групи ЄП; 
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано військовий стан; 
  • запровадження ⁠щомісячної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за IV квартал 2024 р. потрібно буде звітувати за поточними правилами та окремо вже подавати за січень 2025 р. відповідну нову звітність.  Звісно, її ще має затвердити Мінфін, а ДПС підготувати відповідні е-формати.
Доопрацьований варіант законопроєкту №11416-д вже розміщено на сайті ВРУ. З ним можна ознайомитися тут.

Коли ФОП після перевищення граничного розміру доходу може повернутися на І чи ІІ групу ЄП?

Київські податківці зазначили, що у разі перевищення платником ЄП першої або другої групи обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ, ФОП повинен здійснити перехід на застосування іншої ставки податку (змінити групу ЄП) або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування.
Надалі ФОП може повернутись або здійснити перехід на сплату ЄП як платник першої або другої групи з початку календарного року, наступного за роком, в якому виконано вимоги щодо обраної групи ЄП, у тому числі і щодо обсягу доходу.

За який період фізособа-«загальник» може отримати довідку про доходи у ДПС?

Дніпровські податківці підкреслили, що звітним періодом для ФОПів, які перебувають на загальній системі оподаткування, є календарний рік, за результатами якого такі особи можуть отримати в ДПС за основним місцем обліку (податковою адресою) Довідку на підставі Заяви та декларації(-ій). 
При цьому ФОПи, які перебувають на загальній системі оподаткування, не можуть отримати Довідку за будь-який інший, ніж річний податковий період. 

Чи може ФОП сплачувати з підприємницького рахунку податки, нараховані як фізособі?

Запорізькі податківці зауважили, що  фізична особа - підприємець (у т. ч. яка перебуває на спрощеній системі оподаткування) має право сплачувати податки та збори, нараховані такій особі як фізичній особі – громадянину з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності. Але умовою такої витрати є сплата податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

Чи включаються до складу витрат фізособи-«загальника» витрати на охорону приміщень?

Пунктом 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування. Але він не передбачає включення до складу витрат оплату послуг з охорони приміщень.
Тобто вартість оплачених послуг з охорони приміщень, у тому числі тих, які здаються в оренду, не включається до складу витрат фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування. Про це ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»