• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №2(55) | 12.02.2020 р.

П'ятдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №2(55) | 12.02.2020 р.

Це – другий в цьому році (і п’ятдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За майже місяць, який минув з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • наголосимо, що з 1 квітня в Україні запровадять електронні лікарняні;
  • зупинимося на правилах надання щорічних відпусток за законопроектом про працю;
  • наведемо нові правила укладання трудових договорів за законопроектом №2708;
  • роз’яснимо, як нараховувати та виплачувати декретні та лікарняні у 2020 році;
  • повідомимо, що під час оформлення директорів на роботу повідомляти ДПС не потрібно буде;
  • зауважимо, що у Раді розглядають 5 законопроектів про працю;
  • розповімо про початок масових перевірок з праці;
  • розкажемо, що з 2 лютого діють нові види трудових штрафів.

Гарного Вам читання!

***

 

З 1 квітня в Україні запровадять електронні лікарняні
З 1 квітня 2020 року в Україні планується запровадити електронний лікарняний. Про це заступник міністра соцполітики Олег Коваль заявив під час прес-брифінгу «Розвиток державних фондів соціального страхування: проблеми та перспективи».

«З 1 квітня в Україні з’являться електронні лікарняні. Це буде перший етап, але цей крок дозволить навести лад у системі та продовжити боротьбу з корупцією у сфері соціального страхування. Нам потрібні незворотні зміни, які покращать ситуацію у системі соціального страхування України», – наголосив Олег Коваль.

За словами заступника Міністра соціальної політики, електронний лікарняний принесе більше прозорості та відкритості у процес видачі лікарняних.

 

Під час оформлення директорів на роботу повідомляти ДПС буде не потрібно
27 січня 2020 року Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. №413» (завантажити).

Ним пропонується усунути дублювання інформації до ДПСУ від державних органів та підприємств, установ, організацій щодо прийняття на роботу працівника (на посаду керівника).

Тобто подавати окреме повідомлення про прийняття на роботу керівника підприємства (установи, організації) не потрібно буде.

 

У Раді розглядають 5 (п`ять!) законопроектів про працю
4 лютого голова Комітету ВРУ Галина Третьякова, відкриваючи засідання, повідомила, що у Верховній Раді зареєстровано 5 законопроектів:

  • проект Трудового кодексу України №2410,

  • альтернативний до нього проект Кодексу України про працю №2410-1,

  • проект Закону про працю №2708;

  • два альтернативних до нього – №2708-1 і №2708-2.

Всі ці законопроекти включено до порядку денного 3-ї сесії.

Зараз Комітет має визначитися, який з цих проектів рекомендувати Верховній Раді.

 

Нові трудові штрафи з 2 лютого: кому, за що і скільки?
31 січня Президент підписав Закон від 12.12.2019 р. №378-IX «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)».

1 лютого Закон був опублікований в «Голосі України» №20/2020. Відповідно з 2 лютого він набрав чинності (з дня, наступного за днем його опублікування).

За неоформлених працівників та зарплату у «конвертах» тепер доведеться сплатити 10 мінзарплат (у 2020 році 47230 грн) за перше порушення, а для «єдинників» І-ІІІ груп буде попередження. 30 мінзарплат (141690 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, буде штраф за повторне протягом двох років з дня виявлення порушення.

Про це та про інші нові види штрафів та правила їх застосування читайте у нашій аналітиці за посиланням.

 

З 10 лютого розпочалися масові перевірки Держпраці
10 лютого Держпраці проінформувала, що з 1 лютого розпочалися інформаційні заходи для роботодавців. Перелік охоплених інформаційними заходами роботодавців, опрацьований ПФУ, становить 190 тисяч. Із загальної кількості виокремлено понад 15 тисяч роботодавців, які використовують незадекларовану працю. Так, під час інформаційних візитів інспекторами праці у зазначених роботодавців встановлено приблизно 49 тисяч осіб, не зареєстрованих в реєстрах Пенсійного фонду.

З 10 лютого 2020 року розпочався наступний етап – інспекційна кампанія, під час якої планується охопити інспектуваннями віднесених до зазначеного переліку роботодавців.

Якщо інспектор праці виявить незадекларованого працівника, він буде зобов’язаний вжити заходи щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

 

І наостанок – три аналітики від редакції
Як нараховувати лікарняні та декретні? У які строки розглядати та виплачувати лікарняні? Звідки брати інформацію про страховий стаж працівника? Як страховий стаж впливає на порядок нарахування лікарняних? Чи впливає він на нарахування декретних? Про це ми писали тут.

Які види оплачуваних відпусток залишаться після запровадження нового трудового законодавства? Чи буде компенсуватися невикористана відпустка? Як буде надаватися відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами? Про це читайте тут.

Законопроект «Про працю» передбачає укладання з усіма працівниками трудових договорів. Але якими вони будуть? Чи будуть вони обмежені строком дії? І які гарантії отримають працівники для захисту їх прав? Про це все ми зазначали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»