• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №02(97) | 02.02.2022 р.

Дев’яносто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №02(97) | 02.02.2022 р.

Це – другий цього року (і дев’яносто сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зазначимо, що 20 січня з'явилися е-формати нового повідомлення про прийняття на роботу;
  • повідомимо, що з 2023 року можуть ввести єдиний зарплатний податок;
  • зауважимо, що МОЗ дозволить видавати паперові лікарняні до 1 травня 2022 року;
  • проінформуємо, що визначення розміру мінімальної заробітної плати планують проводити по-новому;
  • з’ясуємо, чи треба з 5 січня повідомляти ДПС про роботу фізосіб за договором ЦПХ;
  • дізнаємося, як індексувати зарплату у лютому 2022 року.

Гарного вам читання!

***

 

З 2023 року можуть ввести єдиний зарплатний податок: законопроєкт від «Голосу» 
25 січня 2022 року у ВРУ народними депутатами з партії «Голос» було зареєстровано проєкт Закону №6548 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці».

Основною метою законопроєкту є детінізувати відносини з оплати праці, завдяки зменшенню як податкового, так і адміністративного навантаження на фонд оплати праці.

Так, передбачено об'єднання ПДФО, військового збору та ЄСВ у єдиний податок – податок на доходи фізичних осіб зі застосуванням ставки податку у розмірі 20% (з 2026 року).

До 2026 року пропонується застосовувати такі ставки ПДФО:

  • у період з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року включно – у розмірі 29%;
     
  • у період з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року включно – у розмірі 26%;
     
  • у період з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року включно – у розмірі 23%.

Закон про ЄСВ пропонується скасувати. Про це ми писали тут.

 

МОЗ дозволить видавати паперові лікарняні до 1 травня 2022 року: в яких випадках?
МОЗ розробило проєкт наказу «Про внесення змін до деяких наказів МОЗ» стосовно  медичних висновків про тимчасову непрацездатність та електронних лікарняних. Відтак, паперові листки непрацездатності  у чотирьох виключних випадках продовжать видавати до 1 травня 2022 року.

Лікарі зможуть виписувати паперові лікарняні, якщо:

  • потрібно продовжити чи закрити листок непрацездатності, який було видано в паперовій формі до 1 жовтня 2021 р.;
     
  • минув термін (сім днів), протягом якого лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я, а за її відсутності — головний лікар закладу;
     
  • відбувається усиновлення дитини протягом двох місяців з дати її народження, зазначеної у свідоцтві про народження. Листок непрацездатності видається на підставі рішення суду про усиновлення та свідоцтва про народження;
     
  • виникли технічні проблеми з передачею даних, що призводить до неможливості формування електронного листка непрацездатності протягом семи днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність до усунення таких проблем.

Визначення розміру мінімальної заробітної плати по-новому: ще один законопроєкт 
20 січня Н. Королевська та інші нардепи зареєстрували альтернативний проєкт Закону №6509-1 «Про внесення зміни до статті 95 Кодексу законів про працю України щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати».

На відміну від законопроєкту №6509, який повертає деякі норми (щодо невключення до мінімальної заробітної плати різних доплат, надбавок, заохочувальних та компенсаційних виплат, премій та інших аналогічних виплат), вилучені Законом №1774, альтернативним проєктом пропонується текст статті 95  КЗпП викласти в новій редакції, суттєво розширивши та деталізувавши правове регулювання питання.

Додатково пропонується прописати, що мінімальна заробітна плата має забезпечувати достатній життєвий рівень для працівника та його сім’ї.

 

Чи треба з 5 січня повідомляти ДПС про роботу фізосіб за договором ЦПХ?
Одеські фахівці Держпраці наголосили, що роботодавець – підприємство, установа, організація, фізична особа – підприємець подає повідомлення до ДПС у разі прийняття працівника на умовах трудового договору. А саме:

  • про прийняття на основне місце (категорія 1 у формі Повідомлення);
     
  • про прийняття за сумісництвом — зовнішнім або внутрішнім (категорія 2 у формі Повідомлення).

Роботодавець – резидент Дія Сіті повідомляє ДПС про укладення гіг-контракту (категорія 3 у формі Повідомлення) чи у разі залучення фахівця на умовах цивільно-правового договору (категорія 4 у формі Повідомлення).

Інформація, що міститься у повідомленні, вноситься до Реєстру страхувальників та Реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону про ЄСВ.

 

З'явилися е-формати нового повідомлення про прийняття на роботу
Нова форма повідомлення про прийняття на роботу мала б застосовуватися роботодавцями з 5 січня. Але на той момент ДПС ще не оприлюднювала своє оновлення реєстру електронних документів.

І ось 20 січня таке оновлення було розміщено на сайті ДПС у рубриці "Реєстри". В переліку розміщено й формати (F3001002 - для фізосіб та J3001002 - для юросіб) нового повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту. При цьому зауважено, що їх введено з 14 січня.

Тож виходить, що до ДПС слід було направляти в е-формі новий формат повідомлення про прийняття на роботу ще з 14 січня. Як діяти тим роботодавцям, які надіслали з 14 січня "старі" формати та ДПС надала 2 квитанцію щодо прийняття такого повідомлення, наразі роз'яснень від податківців немає.

 

Як індексувати зарплату у лютому 2022 року?
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за грудень 2021 р.  становив 100,6%. Він вплинув на коефіцієнти індексації, і, як наслідок, на проценти індексації, на які множиться  нарахована зарплата працівника в межах порогу індексації.

У лютому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за процентами, які з’явилися ще у грудні 2021 року. А деякі будуть індексувати зарплату вперше (це стосується роботодавців, які збільшували оклади у травні, червні, липні або серпні 2021 року). Про це ми докладно розповідали тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»