• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №05(100) | 07.04.2022 р.

Сотий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №05(100) | 07.04.2022 р.

Це – п'ятий  цього року (сотий загалом і другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зауважимо, що з 24 березня діють нові правила трудових відносин під час війни;
  • дізнаємося, як надається відпустка без збереження зарплати під час війни;
  • розповімо про наслідки для роботодавця у разі отримання працівником статусу біженця;
  • з’ясуємо, як індексувати зарплату у квітні 2022 року;
  • визначимося, як бронювати працівників-військовозобов'язаних;
  • розкажемо, чи переносити робочі дні через свята під час війни.

Гарного вам читання!

 

***

З 24 березня – нові трудові відносини під час війни: роз'яснення від Мінекономіки
Наприкінці березня Мінекономіки навело роз'яснення щодо порядку дій роботодавців з 24 березня через набрання чинності нового Закону №2136. Зокрема, про права мобілізованих та тероборони, правила дистанційки при переїзді працівників за кордон, надання відпустки у разі неможливості вийти на роботу, а також про простій.

Також окремо прописані правила виплати зарплати під час війни. Так от, роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

 

Чи переносити робочі дні через свята під час війни
Законом №2136-IX передбачено, що «у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71 – 73 (святкові і неробочі дні) КЗпП України».

Це означає, що у період дії воєнного стану не діють вищезазначені статті КЗпП. Отже, немає офіційних святкових та неробочих днів. Тому під час війни працівники мають працювати у понеділок 25 квітня 2022 р. з оплатою праці як у звичайний (не святковий) робочий день. Про це ми писали тут.

 

Як надається відпустка без збереження зарплати під час війни?
Держпраці зауважила, що під час воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічноговіку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Тож на відпустку без збереження зарплати можуть розраховувати насамперед працівники, які не задіяні у таких об'єктах. При цьому протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону «Про відпустки». Про це читайте тут.

 

Як бронювати працівників-військовозобов'язаних під час війни?
По-перше, забронювати працівника-військовозобов’язаного мають право: органи державної влади, інші державні органи, ОМС підприємства, установи, організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно для забезпечення функціонування державних органів та виконання мобілізаційних завдань.

По-друге, орган державної влади, інший державний орган подає Міністерству економіки пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях та обґрунтування до них. Пропозиції треба попередньо узгодити з Мінборони. Форму для відомостей про бронювання визначає додаток до Постанови №194.

Докладніше про це ми писали тут.

 

Працівник отримав статус біженця в іншій країні: які наслідки для роботодавця?
Зважаючи на надскладну ситуацію на території України, працівники, які не виходять на роботу внаслідок обставин, пов’язаних з бойовими діями, або ті, які не мають змоги виходити на роботу у зв’язку з небезпекою для життя і здоров’я, не можуть бути звільнені за пунктом 4 частини першої статті 40 КЗпП за прогул без поважної причини.

Якщо ж робота може виконуватися дистанційно, працівник може продовжувати виконувати свої трудові обов’язки з відповідною оплатою. Про це ми розповідали тут.

 

Як індексувати зарплату у квітні 2022 року?
Незважаючи на воєнний стан, обов’язок індексувати зарплату працівників не скасували. Тому тим працівникам, які отримають зарплату (навіть в умовах часткової зайнятості), треба нарахувати індексацію.

У квітні окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за процентами, які з’явилися ще у січні та лютому 2022 року. А деякі будуть індексувати зарплату за новим коефіцієнтом (це стосується роботодавців, які збільшували оклади в січні та квітні  2021 року), а вперше будуть індексувати ті, які збільшили оклади у жовтні та листопаді 2021 року. Про це ми писали у своїй аналітиці.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»