• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №09(104) | 22.06.2022 р.

Сто четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №09(104) | 22.06.2022 р.

Це – девʼятий цього року (сто четвертий загалом і шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • повідомимо, що ВРУ скасувала військовий збір для захисників України на час війни;
  • дізнаємося, що робити у разі наявності в е-лікарняному статусу «закритий»;
  • проінформуємо, що почав діяти закон про національну кваліфікацію працівників
  • зʼясуємо, навіщо потрібна довідка з основного місця роботи у разі призначення лікарняних;
  • розкажемо, на що вплине збільшення прожиткового мінімуму з 1 липня;
  • наведемо нове розʼяснення Мінекономіки щодо призупинення трудового договору на час війни.

Гарного вам читання!

***

Призупинення трудового договору на час війни: нове роз’яснення від Мінекономіки
Фахівці Мінекономіки наголосили, що відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

І оскільки призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а також виконання інших обов'язків, передбачених трудовим договором, то при призупиненні трудового договору роботодавець повинен продовжувати ведення обліку в частині визначення та фіксації сум заробітної плати та компенсаційних виплат, які були б належні працівникові, якщо б такого призупинення не було.

 

З 16 червня діє закон про національну кваліфікацію працівників
15 червня 2022 року Президентом України підписано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій». 16 червня Закон опубліковано в "Голосі України".

Новий закон унормовує деякі питання через внесення змін до КЗпП, законів України «Про оплату праці», «Про освіту».

Зокрема, інтегрується поняття «часткових кваліфікацій» в трудове законодавство України (ст. 41, 21 КЗпП), а саме:

  • внесення терміну «часткова кваліфікація» до КЗпП,
  • можливість прийняття до уваги при укладенні трудового договору виду занять (професія), повної або часткової професійної кваліфікації, якою володіє особа.

Завдяки цьому люди, які хочуть опановувати не цілу професію, а лише деякі її елементи, зможуть легально працевлаштуватися за новими навичками.

 

Навіщо потрібна довідка з основного місця роботи у разі призначення лікарняних?
Фахівці ФСС наголосили, що для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності за місцем роботи за сумісництвом застрахованій особі необхідно надати довідку про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Це може вплинути на розрахунок середньої заробітної плати, а також на суму допомоги за місцем роботи за сумісництвом у випадку, якщо заробітна плата за основним місцем роботи перевищує розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Тож довідка про середню заробітну плату за основним місцем роботи не впливає на прийняття рішення комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства за місцем роботи за сумісництвом щодо призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, а лише використовується для правомірного обчислення суми такого матеріального забезпечення.

 

Рада скасувала військовий збір для захисників України на час війни
19 червня 2022 року ВРУ прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в бойових діях в умовах воєнного стану" (законопроєкт №7432).

Поки що остаточний текст Закону не оприлюднений. Наразі його передано на підпис голові ВРУ.

За законопроєктом тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців та працівників:

  • Збройних Сил України,
  • Національної гвардії України,
  • працівників правоохоронних органів,
  • Служби безпеки України,
  • Служби зовнішньої розвідки України,
  • Державної прикордонної служби України,
  • осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України,
  • інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресій Російської Федерації.

 

7-денний термін після дати закриття е-лікарняного закінчився, а статус «закритий» залишився: які наслідки?
Фахівці ФСС підкреслили, що є випадки, коли е-лікарняний не змінив свій статус попри вичерпання строків. У такому випадку потрібно орієнтуватись на дати: якщо після дати закриття, зазначеної в е-лікарняному, пройшло сім днів, на восьмий день з ним уже можна починати працювати і призначати допомогу, навіть якщо його статус залишився «закритим».

Лікар має можливість внести зміни до електронного лікарняного упродовж семи днів від моменту створення, тож інформація, наявна в ньому на восьмий день, є остаточною і роботодавець може розпочати призначення допомоги від ФССУ та за рахунок підприємства.

 

І наостанок аналітика від редакції
З 01.07.2022 року прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. Для працездатних осіб він буде становити 2600 грн. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету? Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»