• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(106) | 27.07.2022 р.

Сто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(106) | 27.07.2022 р.

Це – одинадцятий цього року (сто шостий загалом і восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За майже місяць, що минув з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • підкреслимо, що ВРУ підтримала в цілому реформу трудового законодавства;
  • визначимося з діями роботодавця, якщо трудова книжка працівника обгоріла;
  • зʼясуємо, чи виплачувати середній заробіток мобілізованим з 19 липня;
  • проінформуємо, що збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам пропонують повернути;
  • наголосимо, що з 19 липня діють нові правила розірвання трудового договору.

Гарного вам читання!

***

 

З 19 липня діють нові правила розірвання трудового договору
Нова підстава для звільнення з ініціативи роботодавця – неможливість забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Такі зміни передбачені Законом від 01.07.2022 р. №2352-IX, а саме внесені зміни до ст. 41 КЗпП.

Обов’язковою умовою для звільнення за цією підставою має бути обґрунтована неможливість забезпечувати працівника роботою, визначеною трудовим договором та трудовою функцією, яка безпосередньо пов’язана з повним знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій. Про це ми писали тут. А докладний аналіз всіх норм наводили тут. Також коментар від Мінекономіки щодо цього читайте ось тут.

 

ВРУ підтримала в цілому реформу трудового законодавства
19 липня нардепи прийняли у ІІ читанні законопроєкт №5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність». 

Зауважимо, що за таблицею до ІІ читання цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє протягом дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону «Про правовий режим воєнного стану», і втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану.

Наразі остаточний текст закону не оприлюднений. Законопроєктом пропонувалося внести такі зміни і доповнення до КЗпП:

- запроваджується договірний режим регулювання трудових відносин, який буде застосовуватися до трудових відносин, що виникають між:

  • працівниками та роботодавцями - суб’єктами малого і середнього підприємництва з кількістю працівників до 250 осіб;
  • роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць (ст. 3, нова Глава ІІІ-Б);

- передбачається добровільність застосування договірного режиму регулювання трудових відносин роботодавцями, які відповідно до встановлених критеріїв мають право його застосовувати (нова ст. 49-5);

- визначається механізм і особливості застосування договірного режиму регулювання трудових відносин (ст. ст. 9, 21, 24 та нова ст. 49-5).

Але наразі заблоковане підписання Закону. Про це ми писали тут.

 

Що робити роботодавцю, якщо трудова книжка працівника обгоріла?
Фахівці Держпраці вказали: якщо трудова книжка обгоріла або її загубили на підприємстві, то роботодавець має оформити її дублікат.

Відповідно пункту 5.5 Інструкції №58, якщо трудова книжка (вкладиш до неї) стала непридатною (обгоріла, розірвана, забруднена і та інше), то власник або уповноважений ним орган за останнім місцем роботи видає працівнику дублікат трудової книжки (вкладиш до неї).

При цьому на першій сторінці трудової книжки, що стала непридатною, робиться  надпис «Замість видано дублікат», а книжка повертається її власнику. При працевлаштуванні на нове місце роботи працівник зобов’язаний пред’явити дублікат трудової книжки.

 

Збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам пропонують повернути
25 липня 2022 року у Раді зареєстровано законопроєкт №7584 щодо відновлення гарантій для працівників на час призову на військову службу та запровадження механізму державної компенсації витрат на оплату праці таких працівників на час призову.

Законопроєктом пропонується:

  • з 19 липня 2022 року відновити гарантії для працівників на час призову на військову службу – збереження середнього заробітку;
     
  • визнати заборгованістю держави перед підприємством, установою, організацією загальну суму нарахованих (виплачених) доходів у вигляді заробітної плати, отриманих працівниками таких суб'єктів господарювання, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Такий суб’єкт господарювання на суму такої заборгованості матиме право зменшити свої податкові зобов'язання із загальнодержавних податків і зборів, що зараховуються до державного бюджету України, протягом воєнного стану та 12 місяців після його припинення або скасування;
     
  • погашати зазначену заборгованість шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики, умови якої визначатиме Уряд.

 

Чи виплачувати середній заробіток мобілізованим з 19 липня: нові подробиці від Держпраці
Щодо невиплати середнього заробітку мобілізованим після 19 липня розʼяснення надали фахівці Держпраці.

Так, вони вказали, що прикінцевими та перехідними положеннями Закону №2352 не визначено особливостей застосування норми ч. 3 ст. 119 КЗпП, то з дня набрання чинності Закону за мобілізованими працівниками зберігатиметься лише робоче місце і посада.

Оскільки закон не має зворотної дії в часі, обов’язок роботодавця щодо збереження за такими категоріями працівників середнього заробітку зберігається включно до дня, що передує дню набранням чинності цим Законом.

Водночас зазначені зміни не обмежують права суб’єктів господарювання приватної форми власності зберігати такі виплати і після набрання чинності цим Законом.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»