• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(107) | 11.08.2022 р.

Сто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(107) | 11.08.2022 р.

Це – дванадцятий цього року (сто восьмий загалом і десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • розповімо про чергову спробу влади скасувати КЗпП;
  • зазначимо, що з 10 серпня роботодавці можуть застосовувати нову форму трудового договору з нефіксованим робочим часом;
  • зауважимо, що з 10 серпня за дискримінацію у вакансіях – штраф 65000 грн;
  • повідомимо, що ВРУ підтримала у І читанні новий порядок стимулювання працевлаштування безробітних;
  • роз’яснимо, що у серпні індексувати зарплату будемо у нових розмірах.

Гарного вам читання!

 

***

У серпні індексувати зарплату будемо у нових розмірах
Незважаючи на воєнний стан, обов’язок індексувати зарплату працівників залишається. Тому тим працівникам, які отримають зарплату (навіть в умовах часткової зайнятості), треба нарахувати індексацію.

У червні 2022 року індекс інфляції становив 103,1%. Тож вже з'явився обов’язок першого нарахування індексації у тих роботодавців, які збільшували оклади у квітні та травні 2022 року, а для всіх інших будуть діяти нові коефіцієнти.

Також працює правило, що зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У серпні  2022 року поріг індексації не зміниться та становитиме 2600 грн. Про це ми писали тут.

 

Чергова спроба влади скасувати КЗпП: законопроєкт від Мінекономіки
9 серпня 2022 року на сайті СПО профспілок зʼявився текст законопроєкту «Про працю». Це вже не перша спроба замість чинного КЗпП впровадити новий закон. Про попередні ми писали тут та тут.

За пояснювальною запискою, прийнятий у 1971 році КЗпП є радянським як за змістом, так і за духом та демонструє яскраво виражену домінацію регулюючої функції патерналістської держави в сфері трудових відносин, яка була притаманною для планової соціалістичної економіки, в умовах якої фактичним роботодавцем у всіх господарських відносинах була держава.

Тож КЗпП на сьогодні є сумішшю правових норм, прийнятих за різних історичних та економічних умов, більшість з яких є застарілими і не можуть адекватно регулювати сучасні трудові відносини.

Новий законопроєкт «Про працю» містить 119 статей, замість 265 як в КЗпП. З його змістом можна ознайомитися тут.

 

З 10 серпня роботодавці можуть застосовувати нову форму трудового договору з нефіксованим робочим часом
5 серпня Президент підписав Закон від 18.07.2022 р. №2421-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості» (раніше законопроєкт №5161).

Закон набрав чинності 10 серпня (з дня, наступного за днем його опублікування в «Голосі України» №162).

Зокрема, у КЗпП закріплено нову форму трудового договору – «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом», як особливий вид трудового договору, умовами якого заздалегідь не встановлено конкретний час виконання роботи, а обов’язок працівника виконувати таку роботу, яка виникає виключно у разі надання власником або уповноваженим ним органом передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно.

Типова форма трудового договору з нефіксованим робочим часом має бути затверджена Мінекономіки. Про деталі нової форми трудових відносин ми писали ось тут.

 

З 10 серпня за дискримінацію у вакансіях штраф 65000 грн
5 серпня Уряд постановою №863 затвердив Порядок сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону України «Про рекламу» щодо реклами послуг із працевлаштування. Її опубліковано в «Урядовому курʼєрі» від 10.08.2022 р. №172. Відповідно Порядок почав діяти з 10 серпня.

Штраф сплачується на підставі розпорядчого документу Держпраці про накладання штрафу.

Рекламодавці сплачують суму штрафу в державний бюджет за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або ФОП на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства.

Штраф сплачується в 15-денний термін з для отримання розпорядчого документу Держпраці. Про це докладніше ми розповідали тут.

 

ВРУ підтримала у І читанні новий порядок стимулювання працевлаштування безробітних
Нагадаємо, що ще 16 вересня 2021 року у ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт №6067. Про це ми писали тут.

29 липня 2022 року на черговому засіданні ВРУ законопроєкт №6067 було прийнято у І читанні. Так, за оновленою ст. 26 Закону «Про зайнятість населення» роботодавцю при працевлаштуванні зареєстрованого безробітного з таким статусом понад 1 місяць, за направленням центру зайнятості строком не менше ніж на два роки пропонують компенсувати фактичні витрати у розмірі ЄСВ, але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску. Загальна тривалість виплати компенсації становить 12 місяців.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»