• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №15(110) | 06.10.2022 р.

Сто десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №15(110) | 06.10.2022 р.

Це – пʼятнадцятий цього року (сто десятий загалом і дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • підкреслимо, що Комітет ВРУ рекомендує нардепам остаточно підтримати зміни до е-трудових та скасування №10-ПОІ;
  • розповімо, як індексувати зарплату у жовтні 2022 року під час війни;
  • наведемо зміни у застосуванні праці іноземців;
  • зауважимо, що відтепер бронювати працівників потрібно в е-формі;
  • проінформуємо про доопрацювання проєкту порядку припинення трудового договору у разі смерті роботодавця;
  • зауважимо, що час проходження служби військовослужбовцями пропонують зараховувати до стажу роботи.

Гарного вам читання!

***

 

Комітет ВРУ рекомендує нардепам остаточно підтримати зміни до е-трудових та скасування №10-ПОІ
3 жовтня відбулося чергове засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Під час нього Комітет рекомендував ВРУ прийняти в другому читанні та в цілому з необхідним техніко-юридичним опрацюванням проєкт Закону №7433 щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.

Законопроєкт також спрямований на врегулювання питання продовження виплати пенсій для осіб з інвалідністю до припинення або скасування воєнного стану без проходження повторного огляду МСЕК.

Крім того, законопроєкт передбачає обмін інформацією з Державного реєстру з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю щодо створення робочих місць для осіб з інвалідністю, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями тощо. Використання таких даних необхідне для обрахунку квоти на працевлаштування людей з інвалідністю, розрахунку адміністративно господарських санкцій та захисту інших соціально-трудових прав. Про це ми писали тут.

 

 

Припинення трудового договору у разі смерті роботодавця: доопрацьовано проєкт порядку
СПО профспілок оприлюднило доопрацьований проєкт Постанови КМУ, яким пропонується затвердити Порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою (завантажити).

Згідно з проєктом Порядку, для припинення трудового договору працівник має подати в електронній або паперовій формі до будь-якого центру зайнятості:

  • заяву про припинення трудового договору з викладенням відповідної інформації про смерть роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;
     
  • копії документів, що підтверджують смерть роботодавця або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою (за наявності);
     
  • копії документа, що посвідчує особу, реєстраційного номеру облікової картки платника податків (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган - паспорт громадянина України з відповідною відміткою);
     
  • інформацію про роботодавця: прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) роботодавця - фізичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків або індивідуальний податковий номер (для фізичної особи-підприємця);
     
  • копію примірника трудового договору або наказу (розпорядження) про прийняття на роботу, а у випадку їх відсутності – відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
     
  • копію трудової книжки (за наявності).

Про це докладніше читайте в нашій новині за посиланням.

 

Час проходження служби військовослужбовцями пропонують зараховувати до стажу роботи
30 вересня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №8090 «Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо належного відзначення внеску захисників і захисниць України у забезпечення оборони України, захист безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України».

Зокрема, змінами передбачається, що час проходження служби військовослужбовцями (резервістами, військовозобов’язаними, добровольцями Сил територіальної оборони) під час участі ними в заходах щодо забезпечення оборони України, захист безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, зараховується до вислуги років, вислуги років для призначення пенсій, стажу роботи, а також до стажу державної служби таких осіб на пільгових умовах з розрахунку один місяць служби за три місяці, у порядку, який визначається КМУ. Про це докладніше читайте ось тут.

 

Відтепер бронювати працівників потрібно в е-формі
Наприкінці вересня Мінагрополітики повідомило про створення електронного сервісу – електронний кабінет запитів на бронювання військовозобов’язаних.

Як подати заявку?

1. Увійдіть у кабінет запитів на бронювання.

2. Авторизуйтесь за допомогою особистого ключа КЕП. Після цього ви зайдете в особистий кабінет і отримаєте детальну покрокову інструкцію щодо подальших дій.

3. При першій авторизації в системі необхідно заповнити та зберегти реєстраційні дані в картці «Профіль організації».

4. Після внесення цієї інформації можна розпочати формування запиту на бронювання або розбронювання. Увага! Система не дозволяє вносити військово-облікові спеціальності, які не підлягають бронюванню.

5. Сформований запит необхідно підписати КЕП, після чого його автоматично буде надіслано на розгляд до Мінагрополітики.

 

Як індексувати зарплату у жовтні 2022 року під час війни?
У серпні 2022 року індекс інфляції становив 101,1%. Про читайте тут.

Тож нового обов’язку першого нарахування індексації у тих роботодавців, які збільшували оклади у червні - вересні 2022 року ще не буде, а  для всіх інших будуть діяти коефіцієнти на рівні вересня.

Також працює правило, що зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У жовтні  2022 року поріг індексації не зміниться та становитиме 2600 грн.

Про це ми розповідали на прикладах у своїй аналітиці.

 

 

І наостанок - аналітика від редакції
Які зміни у правилах отримання дозволів на працю іноземців? Які нові підстави для зупинення дії договору? Яка вартість плати за отримання дозволів чекає роботодавців? Про це ми говорили ось тут.

 

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»