• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(113) | 30.11.2022 р.

Сто тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(113) | 30.11.2022 р.

Це – вісімнадцятий цього року (сто тринадцятий загалом і п’ятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За майже три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

  • підкреслимо, що з 2 січня 2023 року ПФУ може розпочати страхові виплати та надання соцпослуг;
  • розповімо, як індексувати зарплату у грудні 2022 року;
  • проінформуємо, що Уряд скасував нормативку щодо сумісництва у держсекторі;
  • зауважимо, що для роботодавців працює новий обовʼязок щодо відомостей для е-трудових;
  • дізнаємося, як реформуватимуть працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • зазначимо, що Уряд схвалив зміни до КЗпП щодо правонаступництва у трудових відносинах.

Гарного вам читання!

 

***

З 2 січня 2023 року ПФУ може розпочати страхові виплати та надання соцпослуг
У зв'язку з прийняттям Закону №2620 ФССУ та управління виконавчої дирекції Фонду припиняють свою діяльність та реорганізовуються шляхом приєднання до ПФУ з 1 січня 2023 року. Правонаступниками ФССУ визначено ПФУ та його територіальні органи. Докладно про це ми розповідали в аналітичній статті від редакції.

З огляду на це, вже з 2 січня 2023 року ПФУ може розпочати страхові виплати та надання соціальних послуг відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» на підставі переданих виконавчою дирекцією ФСС та її робочими органами справ, баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення, а також підготовленими нею виплатними документами на січень 2023 року.

Це передбачено проєктом Постанови КМУ «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням», який оприлюднено СПО профспілок.

Крім того, документом також внесено зміни до Пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.  Про це ми писали тут.

 

Як індексувати зарплату у грудні 2022 року?
У жовтні 2022 року індекс інфляції становив 102,5%. Про читайте тут.

Він не вплинув на розмір коефіцієнтів. Тому всі роботодавці у грудні будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами листопада.

Але показник індексу інфляції вплинув на ІСЦ за серпень-жовтень та вересень-жовтень, тому перше нарахування індексації чекатиме тих роботодавців, які збільшували оклади у липні та серпні 2022 року.

Також працює правило, що зарплата індексується у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Але у грудні  2022 року поріг індексації вже зміниться та становитиме 2684 грн. Про це ми писали тут

І ще! У грудні індексацію роботодавці проводять востаннє, у 2023 році призупиняється дія Закону про індексацію.

 

Уряд схвалив зміни до КЗпП щодо правонаступництва у трудових відносинах
25 листопада Уряд схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах». Поки що текст законопроєкту не оприлюднений.

Законопроєктом передбачено приведення національного законодавства  про працю у відповідність до положень Директиви Ради 2001/23/ЄС від 12.03.2001 р. про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур, щодо встановлення обов’язку роботодавця повідомляти працівникам про зміну власника підприємства.

 

Уряд скасував нормативку щодо сумісництва у держсекторі
Нагадаємо, що з 19 липня текст ст. 102-1 КЗпП викладено у новій редакції.

Так, сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

І ось 22 листопада КМУ вирішив взятися за скасування відповідних постанов, які вже не працюють згідно з новими правилами.

Зокрема, визнано такими, що втратили чинність Постанову КМУ від 03.04.1993 р. №245  та постанову КМУ від 04.03.2015 р. №81 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції». Відповідні постанови КМУ скасовані Постановою від 22.11.2022 р. №1306.

Також скасовано спільний наказ Міністерства праці, Міністерства юстиції та Мінфіну від 28.06.1993 р. №43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

 

Для роботодавців працює новий обовʼязок щодо відомостей для е-трудових
З 6 листопада з метою обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальник подає відомості про працівника щодо:

  • переведення на іншу роботу (посаду), звільнення, поновлення на роботі, призупинення/поновлення дії трудового договору;
  • про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складення присяги;
  • належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам.

Персоніфіковані відомості у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення зазначених відомостей подаються через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду

 

Як реформуватимуть працевлаштування осіб з інвалідністю?
18 листопада Г. Третьякова зареєструвала у ВРУ законопроєкт №5344-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю». Ним пропонується створити сприятливі умови для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом впровадження апробованих в інших країнах підходів до розвитку стимулюючих механізмів для роботодавців, розширення можливостей для осіб з інвалідністю.

Зокрема пропонується запровадження сплати цільового внеску замість адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу працевлаштування. Внесок передбачається у меншому розмірі, порівняно з розміром адміністративно-господарських санкцій, але обов’язок із його сплати встановлюється для усіх категорій роботодавців як приватного, так і публічного сектору;

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»