• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №02(116) | 08.02.2023 р.

Сто шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №02(116) | 08.02.2023 р.

Це – другий цього року (сто шістнадцятий загалом і вісімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:

  • підкреслимо, що з 31 січня діє новий порядок бронювання працівників;
  • розповімо, коли ПФУ відхиляє заяви-розрахунки;
  • проінформуємо, що зʼявилися нові рахунки для сплати ЄСВ для м. Києва;
  • розповімо, що КЗпП планують осучаснити  до євростандарту;
  • наголосимо, що тепер можна формувати електронні заяви-розрахунки за паперовими лікарняними;
  • розповімо, як подавати повідомлення про виплату лікарняних з 2023 року;
  • зауважимо, що за 2022 рік вже не потрібно звітувати щодо квот з праці.

Гарного вам читання!

 

***

З 31 січня діє новий порядок бронювання працівників
Нагадаємо, що 4 грудня 2022 року набрав чинності Закон №2732 щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на війни. При цьому порядок та критерії бронювання військовозобов’язаних мали бути прийняті окремою Постановою КМУ. Бізнес чекав їх ще наприкінці грудня.

Але тільки 27 січня на черговому засіданні КМУ затверджено:

  • порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобовʼязаних під час дії воєнного стану;
     
  • порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

30 січня було оприлюднено на сайті КМУ текст відповідної Постанови №76.

Аналіз порядку ми навели тут та тут, а розʼяснення Мінекономіки дивіться тут.

 

Коли ПФУ відхиляє заяви-розрахунки?
ПФУ розповів, що при заповненні е-заяв-розрахунків страхувальники роблять помилки, які блокують прийняття цих форм.

В електронних заявах-розрахунках, які подаються за е-лікарняними, найчастіше трапляються такі помилки:

  • неправильно заповнено реквізити страхувальника: місцезнаходження (вказано не повністю або з помилками), номер рахунку, МФО банку тощо;
     
  • не внесено дані щодо приналежності застрахованої особи до пільгової категорії (у разі наявності);
     
  • є невідповідність між страховим стажем за останні 12 місяців, який застрахована особа набула фактично, і тим, що зазначено в Реєстрі застрахованих осіб;
     
  • неправильно розраховано суму виплат за листком непрацездатності.

Найпоширеніші помилки в електронних заявах-розрахунках за паперовими лікарняними стосуються даних, що вводяться відповідальними особами вручну: це стосується як реквізитів самого листка непрацездатності, так й інформації про застраховану особу. При цьому для документального підтвердження скановані копії паперових листків непрацездатності прикріплюються до електронної заяви-розрахунку.

 

Зʼявилися нові рахунки для сплати ЄСВ для м. Києва
Київські податківці 1 лютого наголосили, що з цього дня сплата єдиного внеску здійснюється на рахунки 3556, які відкриті на ім’я Головного управління ДПС у м. Києві за 201-204 символами звітності.

Реквізити рахунків для сплати ЄСВ по м. Києву, які діють з 01 лютого 2023 року, розміщені на субсайті Головного управління ДПС у м. Києві у розділі «Рахунки для сплати платежів» за посиланням.

 

КЗпП осучаснять до євростандарту: що запланував Комітет ВРУ?
2 лютого  Комітет ВРУ з питань соцполітики було визначено головним у опрацюванні 4 «євроінтеграційних» законопроєктів, а також 5 альтернативних проєктів Законів до них, а саме:

  • проєкт Закону про колективні угоди та договори за реєстр. №7628 (надано порівняльну таблицю (друге читання), рекомендується цей законопроєкт прийняти у другому читанні та в цілому);
     
  • проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю за реєстр. №5344-д (надано висновок Комітету про розгляд, рекомендується доопрацьований народними депутатами України – членами Комітету взяти за основу);
     
  • проєкт Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах за реєстр. №8244 (надано висновок Комітету про розгляд, рекомендується, серед іншого, взяти за основу);
     
  • проєкт Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо регулювання деяких питань трудових відносин за реєстр. №5054-1 (надано висновок Комітету про розгляд, рекомендується взяти за основу).

«Євроінтеграційні» законопроєкти у соціальній політиці, які мають позитивний висновок Комітету, загалом стосуються адаптації українського трудового законодавства до законодавства Європейського Союзу.

 

Тепер можна формувати електронні заяви-розрахунки за паперовими лікарняними
3 лютого ПФУ повідомив, що відтепер роботодавці в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України можуть формувати заяву-розрахунок на підставі даних паперового листка непрацездатності.

Для цього у формі заяви-розрахунку необхідно зазначити тип листка непрацездатності «паперовий», вказати його серію та номер і додати до заяви-розрахунку скановану копію паперового лікарняного (кольорову).

 

Як подавати повідомлення про виплату лікарняних з 2023 року?
Повідомлення про виплату працівникам коштів, отриманих від фондів (як ФССУ, так і ПФУ), необхідно продовжувати подавати. На цьому наголосив ФСС.

Форма такого повідомлення та строки його подання наразі не змінились – вони затверджені постановою ФССУ від 19.07.2018 р. №12, яка продовжить діяти до прийняття Пенсійним фондом відповідного власного порядку.

Подавати повідомлення про виплату необхідно до того фонду, від якого надійшли кошти.

Поки як до ФСС, так й до ПФУ слід подавати тільки паперові форми повідомлення.

 

За 2022 рік вже не потрібно звітувати щодо квот з праці
Закон №2622-IX щодо реформування служби зайнятості, соцстрахування на випадок безробіття та виплати компенсації ЄСВ за працевлаштованих з числа безробітних набрав чинності 29 жовтня 2022 року. Ним передбачено:

  • розширення обсягу програм сприяння зайнятості та їх адресатів;
  • відмова від квот на працевлаштування окремих категорій осіб;
  • зміна підходів до стимулювання зайнятості найбільш вразливих осіб;
  • нові інструменти сприяння зайнятості молоді;
  • додаткові заходи з подолання тривалого безробіття;
  • залежність підтримки безробітних від тривалості трудової діяльності;
  • осучаснення підходів щодо належної роботи;
  • нові можливості з підвищення конкурентоздатності;
  • розширення кола осіб, які можуть отримувати послуги як безробітні;
  • уточнення особливості обслуговування безробітних у період воєнного стану.

Відповідно з 29 жовтня вже не працює механізм квотування  на працевлаштування окремих категорій осіб. Тож звітувати з них вже роботодавці не повинні.

Крім того, діє наказ Мінекономіки щодо скасування:

  • Порядку надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню;
     
  • звіту "Інформація про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню за 20__ рік". Його подавали щороку не пізніше 1 лютого після звітного року.

Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»