• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №03(117) | 22.02.2023 р.

Сто сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №03(117) | 22.02.2023 р.

Це – третій цього року (сто сімнадцятий загалом і дев’ятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:

  • зазначимо, що Уряд оновив порядок стажування студентів ВНЗ на підприємствах;
  • підкреслимо, що ДПС визначилася з правилами видачі довідок для бронювання працівників;
  • зʼясуємо, як визначатимуть критерії критично важливих підприємств для бронювання працівників;
  • підкреслимо, які дозвільні документи потрібно отримувати під час експлуатації генераторів;
  • розкажемо, які готують зміни до надання соцвідпусток за новим законопроєктом;
  • наголосимо, що з 1 квітня діятимуть нові правила оподаткування коштів на відрядження та під звіт.

Гарного вам читання!

 

***

Уряд оновив порядок стажування студентів ВНЗ на підприємствах
Кабмін постановою від 17.02.2023 р. №146 вніс зміни до Постанови КМУ від 16.01.2013 р. №20. Зокрема, встановлено, що відомості про проходження стажування вносять до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообовʼязкового державного соціального страхування.

До того ж затверджено у новій редакції форму заяви про прийняття на стажування та Типову форму договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця.

 

ДПС визначилася з правилами видачі довідок для бронювання працівників
Спочатку під час звернення підприємств за отриманням довідок органи ДПС масово відмовляли підприємствам, аргументуючи відсутністю форм довідок та відповідного порядку їх оформлення та видачі.

Такі обставини значно гальмували отримання необхідних документів для підтвердження відповідності цим критеріям, що зробило нову процедуру бронювання практично непрацюючою.

З 16 лютого ДПС своїм листом-роз’ясненням (його можна передивитися тут) для регіональних підрозділів вже рекомендувала їм з метою підтвердження статусу критично важливого підприємства надавати інформацію про загальну суму нарахованих та сплачених до зведеного бюджету податків, зборів, платежів:

  • за платником у цілому по Україні; 
  • за період, який розпочинається 01 січня 2022 року і закінчується 31 грудня 2022 року.

 

Як визначатимуть критерії критично важливих підприємств для бронювання працівників?
Мінекономіки визначило, як держоргани повинні організувати роботу з визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Це необхідно для реалізації норм Постанови КМУ  від 27.01.2023 р. №76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час».

Визначення підприємств, установ, організацій такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, потребує встановлення відповідних критеріїв. Про це ми докладно розповіли ось тут.

 

Які дозвільні документи потрібно отримувати під час експлуатації генераторів?
Фахівці Держпраці вказали, що залежно від типу обладнання та його технічних характеристик, визначають пункт Переліку, до якого належить це дане обладнання. Якщо належить до пункту з групи А Переліку, то для його експлуатації вимагається отримання Дозволу, а якщо належить до пункту з групи Б Переліку – вимагається реєстрація Декларації.

Для визначення пункту Переліку, до яких належать генераторні установки, необхідно вивчити технічну документацію на обладнання (паспорт, інструкції з експлуатації, декларацію відповідності технічним регламентам тощо). Визначити, до якого саме пункту Переліку належить обладнання, можуть компетентні особи, зокрема експерти технічні, які пройшли спеціальне навчання.

 

Зміни у наданні соцвідпусток: що передбачає новий законопроєкт?
15 лютого на сайті ВРУ група народних депутатів зареєструвала законопроєкт №9018 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері соціальних відпусток. Ним пропонується:

  • надати визначення поняттям «одинока матір», «одинокий батько»;
     
  • забезпечити надання за бажанням матері, батька дитини відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Така відпустка може бути використана батьками одночасно. При цьому зі загального трирічного строку тривалість одночасного перебування у відпустці обох батьків не може бути більшою від 4 місяців;
     
  • встановити, якщо дитина потребує домашнього догляду, матері, батьку дитини в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною у медичному висновку, але не більше як до досягнення дитиною восьмирічного віку.

 

Оподаткування коштів на відрядження та під звіт: що зміниться з 1 квітня?
З 1 квітня документи, які підтверджують ці витрати, поділять на чіткі категорії:

  • транспортні квитки або транспортні рахунки та багажні квитанції (у тому числі електронні квитки);
     
  • документи, отримані від осіб, які надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, страхові поліси;
     
  • документи (виписки та/або відомості з рахунку), що містять визначену законом інформацію про виконані платіжні операції за рахунком, до якого емітовано платіжні інструменти;
     
  • документи, що підтверджують виконання операції з використанням платіжних інструментів;
     
  • інші документи, що засвідчують вартість витрат.

Тобто якщо оплату таких витрат було здійснено електронними грошима, то підтвердити ці витрати можуть виписка та/або відомості з відповідного рахунку. Але за наявності й інших документів – рахунків, квитків тощо це теж не буде зайвим. Про це ми писали у своїй аналітиці ось тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»