• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №12(147) | 15.08.2024 р.

Сто сорок сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №12(147) | 15.08.2024 р.
Це – дванадцятий з початку року (а загалом сто сорок сьомий та сорок девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минув майже місяць. За цей час сталося чимало, а саме:
  • зауважимо, що Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ знов змінять;
  • наведемо нюанси подання «пустої» декларації з ЄП «єдинниками» ІІІ групи;
  • проінформуємо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 29.07.2024);
  • розкажемо, чи буде штраф за незвітування  працівника при придбанні за свої кошти товару для юрособи;
  • повідомимо, що ДПС вже розробила проєкт змін до форм ПН й РК та декларації з ПДВ;
  • зазначимо, що Порядок обліку платників податків і зборів та форма №20-ОПП зміняться.
Гарного вам читання!
 

Порядок обліку платників податків і зборів та форма №20-ОПП зміняться

6 серпня 2024 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким пропонується:
1) затвердити зміни до Порядку обліку платників податків і зборів (завантажити);
2) викласти у новій редакції:
  • Заяву про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП (завантажити);
     
  • Довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру за формою №34-ОПП (завантажити);
     
  • Відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за формою №30-ОПП  (завантажити).
Зокрема, для удосконалення алгоритму автоматизованої обробки даних щодо об’єктів оподаткування буде внесено зміни до форми №20-ОПП в частині розмежування адресних даних щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування, що дозволить їх структурувати в інформаційно-комунікаційній системі ДПС та забезпечувати повноту їх обліку.

ДПС вже підготувала зміни до форм ПН і РК, а також декларації з ПДВ

29 липня ДПС на своєму сайті оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України». 
Його розроблено на виконання п. 8 розділу ІІ Закону №3706-ІХ з метою практичної реалізації податкових механізмів у частині застосування режиму експортного забезпечення до операцій з вивезення за межі митної території України окремої сільськогосподарської продукції. 
Зміни вносяться до: 
  • форми податкової накладної та Порядку її заповнення;  
  • форм та Порядку заповнення і подання звітності з ПДВ.
Крім того, ці форми й порядки до них приведуть у відповідність до норм Закону №2918 та №2155.
Про те, що з 1 липня у ПКУ вже діють зміни до обов’язкових реквізитів ПН, ми розповідали тут. Щоправда, скористатися ними неможливо, доки Уряд не запровадить режим експортного забезпечення до операцій з вивезення за межі митної території України окремої сільськогосподарської продукції.
Докладніше про те, що саме зміниться у формі ПН та декларації й додатків до неї - дивіться у нашій новині.

Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ знов змінять

30 липня 2024 року Мінфін оприлюднив проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до розділу 1 додатка 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску».
Проєктом наказу Мінфіну передбачено внесення змін у додаток 2 «1. Довідник ознак доходів фізичних осіб» до Порядку. Зокрема:
  • введення нової ознаки доходів фізичних осіб 212 «Вартість незареєстрованих лікарських засобів, безоплатно наданих (переданих) на користь пацієнтів, які беруть участь у клінічних випробуваннях, програмах розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів та/або програмах доступу суб’єктів дослідження (пацієнтів) до досліджуваного лікарського засобу після завершення клінічного випробування, за переліком та в обсягах, визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, у порядку та на  умовах, визначених Законом України "Про лікарські засоби" (підпункт 165.1.67 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Кодексу)»;
     
  • редакційні правки за ознаками 124, 125, 185, 204, 205 відповідно до чинних норм податкового законодавства. 

Нюанси подання «пустої» декларації з ЄП «єдинниками» ІІІ групи

Чернівецькі податківці зауважили, що  щоквартальне відображення факту неперевищення встановленого обсягу доходу у податковій декларації є показником, який підлягає декларуванню суб’єктом господарювання як платником єдиного податку.
Саме тому юрособи-«єдинники» третьої групи, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню ЄП, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, мають знову задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати ЄП).

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 29.07.2024)

ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.32.9.0 станом на 29.07.2024.
Додано нові версії документів:
  • J0104707 - Звіт про контрольовані операції;
  • J0147107 - Додаток до Звіту про контрольовані операції. Відомості про особу, яка бере участь у контрольованих операціях;
  • J0147207 - Інформація до додатка до Звіту про контрольовані операції. Інформація про пов'язаність осіб.

Працівник придбав за свої кошти товар для юрособи, але своєчасно не подав звіт: чи буде штраф?

Податківці у підкатегорії 109.15 «ЗІР» зауважили, що у разі придбання працівником за власні готівкові кошти товарів для потреб підприємства, а також використання власних коштів у відрядженні, Звіт подається у визначені законодавством строки. 
Але чинним законодавством визначено строки звітування саме за одержані під звіт кошти на відрядження та на виконання цивільно-правових дій, а також установлено норму оподаткування надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернених у встановлені строки.
Тому у разі несвоєчасного подання Звіту при придбанні за власні кошти товарів для потреб підприємства (використання власних коштів у відрядженні), фінансові санкції не застосовуються.

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»