• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №16(25) | 21.09.2018 р.

Двадцять п’ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №16(25) | 21.09.2018 р.

Це – вже шістнадцятий з початку року (і двадцять п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • нагадаємо про те, що перед початком здійснення нового виду діяльності потрібно подати таблицю даних;
  • визначимося, які наслідки з ПДВ виникають у разі визнання негосподарських витрат;
  • дізнаємося, чого чекати при перевірках у разі визнання податкових зобов’язань з ПДВ без реєстрації ПН в ЄРПН;
  • зупинимося на особливостях складання РК до зведеної ПН з ІПН 400000000000;
  • розповімо, як відображати в податковій накладній зворотну тару;
  • поговоримо про правила коригування суми ПДВ при поверненні авансу покупцю третьою особою;
  • ...а також з’ясуємо, чи анулюють податківці реєстрацію платника ПДВ у разі відсутності протягом року постачання, але наявності придбання товару з ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

Починаєте займатися новим видом діяльності – подайте таблицю даних
Податківці у підкатегорії 101.17 ресурсу «ЗІР»зазначили, що згідно з п. 31 Порядку №117 Таблиця даних платника ПДВ подається із поясненням, в якому зазначається діяльність, із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника податку. Окремих правил подання Таблиці для нового виду діяльності Порядком №117 не визначено.

Тому податківці у своєму роз’ясненні наголошують: у разі початку здійснення нового виду діяльності Таблицю даних платника податку слід заповнити та подати за правилами п. 31 Порядку №117.

 

Включаєте суми ПДВ до декларації, але ПН в ЄРПН не реєструєте: чого чекати при перевірці?
Херсонські податківці повідомили, що саме за результатами аналізу декларації з ПДВ та інформації з ЄРПН відстежуються суб’єкти господарювання, які мають суттєві розбіжності та проводиться камеральна перевірка.

Податківці у своєму повідомленні навели приклад проведення такої перевірки: «херсонське підприємство у декларації з ПДВ за період травень – червень п. р. прозвітувало про реалізацію товарів, робіт на суму 35,4 млн грн (у т.ч. ПДВ – 5,9 млн грн). А от до ЄРПН не було внесено жодного документа. За результатами проведеної камеральної перевірки ревізори підтвердили факт відсутності реєстрації ПН/РК. Тож відповідно до ст. 120-1.2. ПКУ підприємству довелося сплатити штраф в розмірі 5,9 млн грн».

Про це та про те, які види штрафів передбачено за нереєстрацію ПН та РК в ЄРПН, ми розповідали ось тут.

 

Як відобразити в податковій накладній зворотну тару?
Київські податківці в індивідуальній консультації від 11.09.2018 р. №3925/ІПК/26-15-12-01-18 вказали, що вартість тари визначається у договорі як зворотна (заставна) і не включається до бази оподаткування ПДВ. Вартість такої тари зазначається в рядку X розділу А ПН як загальна сума коштів, що підлягають сплаті.

Тобто дані щодо зворотної (заставної) тари, зазначені в рядку X розділу А ПН, не враховуються у загальній сумі коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ (рядок I розділу А ПН). Про це читайте у нашій новині.

 

Постачання протягом року не було, але придбавали товар з ПДВ: що з анулюванням реєстрації?
Тернопільські податківці нагадали, що анулювання проводиться шляхом виключення з реєстру платників ПДВ і відбувається, зокрема, якщо зареєстрована особа протягом 12 послідовних податкових місяців:

  • не подає ДФС декларації з ПДВ;
  • та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту.

Тож, у разі нездійснення постачання протягом 12 календарних місяців, але наявності придбання товару з ПДВ, підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ відсутні.

 

Складання РК до зведеної ПН з ІПН 400000000000
По-перше, у такому РК необхідно вказати умовний ІПН, який було зазначено у податковій накладній. У графі 2 РК у всіх рядках зазначається причина коригування – «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ».

По-друге, у розділі Б РК зі знаком «-» зазначаються показники щодо товарів/послуг, які починають використовуватися в оподаткованих операціях у межах господарської діяльності або виправляються. У графі 1 розділу Б такого РК вказується номер за порядком рядка зведеної ПН, що коригується.

У другому рядку РК до ПН слід зазначати виправлені показники обсягу товарів/послуг. У графі 1 цього рядка РК вказується новий черговий порядковий номер рядка, якого не було в зведеній ПН. Докладніше це питання ми розглядали у своїй новині на підставі індивідуальної податкової консультації від 20.07.2018 р. №3198/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

Наостанок – аналітика від редакції та роз’яснення від ДФС
Кожне підприємство іноді займається негосподарською діяльністю. Як в такому випадку визнавати витрати? Як їх облік впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток? Коли нараховувати ПДВ на раніше відображений податковий кредит? Про це ми писали тут.

А думку ДФС щодо виникнення податкових наслідків з ПДВ за операціями з переведення боргу, зарахування зустрічних однорідних вимог читайте ось тут(«Оскільки згідно з умовами ЦПД покупець після переведення боргу постачальником (боржником) на нового боржника не отримуватиме товар, за який було сплачено авансовий платіж (засоби захисту рослин) та має отримати від нового боржника частково товар (продукцію власного виробництва постачальника) та грошові кошти, то такий покупець втрачає право на раніше сформований податковий кредит з ПДВ на підставі ПН, складеної і зареєстрованої в ЄРПН постачальником (боржником) за операцією з постачання засобів захисту рослин на дату отримання авансового платежу.

У даному випадку покупець зобов'язаний зменшити суму ПДВ, включену до складу податкового кредиту, шляхом нарахування податкових зобов'язань з ПДВ та складання і реєстрації в ЄРПН зведеної ПН відповідно до п. 198.5 ПКУ»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»