• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №22(53) | 11.12.2019 р.

П'ятдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №22(53) | 11.12.2019 р.

Це – двадцять другий з початку року (і п’ятдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про особливості виправлення помилок у зведених ПН;
  • дізнаємося, як можуть змінитися правила оподаткування ПДВ операцій з фінлізингу;
  • розповімо, як нараховані бонуси впливають на нарахування ПДВ;
  • проінформуємо, що з 1 січня 2020 року ПН за щоденними підсумками будемо складати за новими правилами;
  • визначимося, як складати ПН, які не надаються покупцям;
  • зазначимо, чи виникають наслідки з ПДВ у разі тимчасового вивезення за межі України товарів з метою ремонту.

Гарного вам читання!

***

 

Тимчасове вивезення за межі України товарів з метою ремонту: що з ПДВ?
Дніпропетровські податківці зауважили, що відповідно до п. 206.8 ПКУ до операцій з вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ПДВ за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 19 МКУ.

Як виправити помилки у зведеній ПН: роз'яснення від ДПС
Якщо зі зведеної ПН, складеної відповідно до вимог пп. 198.5 та/або пп. 199.1 ПКУ, необхідно вилучити зайві ПН, та додати інші, та таке додавання призведе до збільшення суми ПДВ за такою ПН, то необхідно:

  • скласти РК. У ньому виводяться в «0» (обнуляються) відповідні рядки зведеної ПН, в яких зазначено зайві ПН. У такому РК зазначається код причини 201 «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пп. 198.5 ст. 198 ПКУ» або 202 «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пп. 199.1 ст. 199 ПКУ» (залежно від того, з яким типом причини складена зведена ПН);

  • скласти нову зведену ПН, в якій зазначити правильні дані, у тому числі позиції, не відображені в ПН, складеній з помилками. Така ПН складається на дату не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому платник ПДВ зобов’язаний був визначити відповідні податкові зобов’язання з ПДВ на підставі пп. 198.5 та/або пп. 199.1 ПКУ.

Про це докладніше ми розповідали тут.

 

Правила оподаткування ПДВ операцій з фінлізингу змінять: прийнято за основу законопроект
5 грудня ВРУ прийняла у першому читанні законопроект №2358. Ним уточнюються правила визначення бази оподаткування ПДВ повернення об’єкта лізингу у зв’язку з невиконанням чи неналежним виконанням договору. Зокрема, ним пропонується:

  • продовжити до 1 січня 2023 року тимчасову норму (п. 46 підрозд. 2 розділу ХХ ПКУ) щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання боржником товарів для цілей погашення його заборгованості перед кредиторами в процесі проведення процедури фінансової реструктуризації, а також поширити таке звільнення на операції з постачання товарів поручителем (майновим поручителем = заставодавцем, іпотекодавцем);

  • звільнити від оподаткування ПДВ операції банків та інших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, що було отримано ними від боржників, поручителів (майнових поручителів – заставодавців, іпотекодавців) боржників за операціями з постачання товарів, що звільнені від оподатковування згідно з п. 46 підрозд. 2 розділу ХХ ПКУ (доповнення новим п. 197.14 статті 197) та визначити базу оподаткування ПДВ для таких операцій в тій частині вартості майна, яка оподатковуватиметься (доповнення п. 189.15 статті 189). Враховуючи те, що дія зазначеного пункту 46 має тимчасовий характер, запропоновані зміни доцільно викласти в підрозділі 2 розділу XX ПКУ;

  • уточнити правила визначення бази оподаткування ПДВ за операціями з постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем лізингодавцю за договором фінансового лізингу у зв’язку з його невиконанням чи неналежним виконанням (зміни пункту 189.5 статті 189).

 

Як нараховані бонуси впливають на нарахування ПДВ?
Донецькі податківці зауважили: якщо при реалізації торгівельним підприємством фізичним особам – учасникам бонусної програми товарів договірна вартість таких товарів зменшується на суму бонусів, то база оподаткування ПДВ поставлених товарів визначається, виходячи з їхньої договорної вартості, до складу якої включається сума коштів, сплачених покупцем в рахунок оплати вартості таких товарів.

При цьому бонуси, що надаються учасникам бонусної програми у зв’язку з постачанням товарів, в окремих рядках податкової накладної не зазначаються, а лише можуть змінювати ціну постачання та базу оподаткування, які вказуються у відповідних графах такої накладної.

 

З 1 січня 2020 року ПН за щоденними підсумками складаємо за новими правилами!
З 01.01.2020 року п. 12 Порядку №1307 діятиме далі лише для операцій з неплатниками податків. А в п. 14 Порядку №1307 з’явиться окремий порядок складання ПН за щоденними підсумками операцій.

Зокрема, у разі складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у рядку «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» такої податкової накладної робиться позначка «X» та зазначається тип причини 11. Це правило діє і зараз.

У рядку «Отримувач (покупець)» такої податкової накладної зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється. Це діє і зараз.

Але за новими правилами інші дані та показники такої податкової накладної заповнюються за правилами, визначеними цим Порядком.

Тобто у податкових накладних за щоденними підсумками операцій, що будуть складатися, починаючи з 01.01.2020 р., показники табличної частини розділу Б повинні заповнюватися за загальними правилами, встановленими Порядком №1307. А вони вимагають заповнення граф 4, 5, 6 та 7 податкової накладної!

До того ж таблична частина розділу Б податкової накладної за щоденними підсумками заповнюється у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг. Про це докладно ми розповідали у своєму аналітичному матеріалі.

 

Особливості складання ПН, які не надаються покупцям
Київські податківці наголосили, що за Порядком №1307 при складанні податкових накладних, які не підлягають врученню покупцям, у їх верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» обов’язково робиться помітка «X» та зазначається тип причини.

Не зазначення позначки «X» та типу причини може призвести до неправильного відображення суми ліміту в системі електронного адміністрування ПДВ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»