• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №06(121) | 12.04.2023 р.

Це – шостий з початку року (сто двадцять перший загалом і двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №06(121) | 12.04.2023 р.

Це – шостий з початку року (сто двадцять перший загалом і двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • повідомимо про заплановані зміни до порядку блокування ПН та РК та визнання платників ПДВ ризиковими;
  • зауважимо, що за березень з ПДВ звітуємо ще за старою формою;
  • зʼясуємо, що змінилося в оподаткуванні та адмініструванні ПДВ з 1 квітня;
  • наголосимо, що пільговий режим оподаткування пального пропонують зберегти на весь період воєнного стану;
  • розповімо про оновлення ДПС єдиного вікна подання електронної звітності.

Гарного вам читання!

 

***

Зміни до порядку блокування ПН та РК та визнання платників ПДВ ризиковими: проєкт постанови КМУ
29 березня на сайті ДПС зʼявився текст проєкту постанови КМУ про внесення змін до порядків, затверджених постановою КМУ від 11.12.2019 №1165. З його текстом можна ознайомитися тут, а з проєктами нових форм додатків до Порядку №1165 – ось тут.

За пояснювальною запискою до проєкту Постанови КМУ, його розроблено з метою удосконалення механізму зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН, визначеного Порядком №1165 з метою оперативного реагування на податкові ризики щодо запобігання формуванню несумлінними платниками ПДВ податкового кредиту за рахунок відображення у податкових документах недостовірної інформації та, як наслідок, попередження ризиків недоотримання надходжень до бюджету.

Також проєктом Постанови передбачено запровадження механізму досудового врегулювання спорів щодо окремих рішень комісії регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі шляхом подання скарги до відповідної комісії ДПС.

Платник податку матиме можливість оскаржити в адміністративному порядку рішення про неврахування таблиці даних платника ПДВ та рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку. Про це ми писали тут.

 

За березень з ПДВ звітуємо ще за старою формою
Податківці з Київської області підкреслили, що використання нових форм розпочинається:

  • з 01 травня 2023 року – для декларації з ПДВ, яка подається за новою формою, починаючи зі звітного (податкового) періоду за квітень 2023 року;

  • з 01 травня 2023 року за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Тож за березень слід ще звітувати за старою формою. Також це стосується подання за необхідності уточнюючого розрахунку.

 

Що змінилося в оподаткуванні та адмініструванні ПДВ з 1 квітня?
По-перше, на дату перерахування електронних грошей покупцем на електронний гаманець постачальника (платника ПДВ) як оплати за товари/послуги у такого постачальника виникає обов’язок щодо визначення податкових зобов’язань з ПДВ та складання ПН і її реєстрації в ЄРПН.

По-друге, вперше платник податку має право заявити суму від’ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок в небанківського надавача платіжних послуг за звітний (податковий) період квітень 2023 року. Про ці та інші новації з ПДВ, які запрацювали з квітня, ми зазначали тут.

 

Пільговий режим оподаткування пального пропонують зберегти на весь період воєнного стану
3 квітня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9174 «Про внесення зміни до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо збереження пільгового режиму оподаткування пального на період воєнного стану».

Ним пропонується внести зміни до абзацу першого пункту 82 підрозділу 2 і пункт 41 підрозділу 5 розділу XX«Перехідні положення» ПКУ, виключивши слова «але не довше ніж до 1 липня 2023 року».

Таким чином, пропонується зберегти пільговий режим оподаткування пального на весь період воєнного стану. Новину про це читайте тут.

 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 28.03.2023 р.)
ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.31.6.0 станом на 28.03.2023 р.

Цей комплект програмного забезпечення містить зміни та доповнення з 01.01.2023 до 28.03.2023 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.31.*

Зокрема, на виконання вимог наказу Мінфіну від 28.12.2022 р. №463  додано нові версії документів:

  • F/J 1201014 - Податкова накладна;

  • F/J 1201114 - Додаток 1 до податкової накладної. Додаток до податкової накладної;

  • F/J 1201214 - Додаток 2 до податкової накладної. Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»