• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №12(127) | 26.07.2023 р.

Сто двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №12(127) | 26.07.2023 р.

Це – дванадцятий з початку року (сто двадцять сьомий загалом і двадцять восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло  два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • підкреслимо, що механізм блокування ПН знову змінять;
  • розкажемо про долю ПН/РК, отриманих за період перебування у спецгрупі 2%;
  • дізнаємося, хто винен у проблемах з реєстрацією ПН/РК;
  • нагадаємо, як відбувається автоматична реєстрація ПН при врахуванні таблиці даних;
  • зʼясуємо, як скласти ПН на операцію, частину якої оплачено бюджетними коштами;
  • розповімо про наслідки з ПДВ після перебування на ЄП за ставкою 2%.

Гарного вам читання!

***

 

ПН/РК, отримані за період перебування у спецгрупі 2%: консультує ДПСУ
У разі проведення операцій, за якими складаються податкові накладні і перша подія за якими припадає на той період, коли покупець є платником ЄП за ставкою 2% і має призупинений статус платника ПДВ:

  • для постачальника нічого не змінюється. Він складає та реєструє ПН/РК на такого покупця як на платника ПДВ. Внаслідок такої реєстрації у постачальника збільшуються ПЗ з ПДВ та зменшується ліміт реєстрації ПН;

  • покупець бачить такі ПН/РК у себе в реєстрі операцій в розділі СЕА ПДВ Кабінету платника з типом операції «Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)», і відповідно його ліміт не змінюється;

  • всі такі придбання для покупця вважаються такими, що здійснені без ПДВ, він не має права на податковий кредит за ними.

Про це ми писали тут.

 

Повертаємося до сплати ПДВ після перебування на ЄП за ставкою 2%
Першим звітним періодом, за який тим, у кого після скасування спецгрупи відновиться або з’явиться статус платника ПДВ, треба буде вже подавати декларацію з ПДВ – це серпень 2023 року.

Якщо платник до переходу на ЄП за ставкою 2% був платником ПДВ, то з 1 серпня його реєстрація платником ПДВ автоматично відновиться. Жодних заяв для цього подавати не потрібно.

Особливості справляння ПДВ для тих платників, які скористалися правом тимчасово перейти на ЄП за ставкою 2%, прописані у різних розділах ПКУ:

  • підпункт 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ – про звільнення від штрафів тих платників ПДВ, які не встигли зробити все потрібне у період з 24 лютого 2022 року до дня їх переходу на ЄП за ставкою 2%. Все це треба надолужити протягом 60 к.д. з дня переходу на попередню систему. Якщо перехід на сплату ПДВ відбудеться 1 серпня 2023 року, то вимоги цього пункту потрібно буде виконати до 30 вересня. Це стосується всіх платників, незалежно від того, чи вони самі відмовилися від ЄП за ставкою 2%, чи автоматично повернулися на попередню систему оподаткування з 1 серпня 2023 року;

  • підпункт 9.5 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ регламентує операції платника під час його перебування на ЄП за ставкою 2%;

  • абзаци 4 та 5 пп. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ регламентують нарахування податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ на необоротні активи, товари та послуги, використані під час перебування на ЄП за ставкою 2% - для тих платників, які самостійно відмовлялися від застосування ЄП за ставкою 2%;

  • новий пп. 9-1.2 п. 9-1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ (введений Законом №3219) регламентує те саме, що й попередня норма, але вже для тих платників, які автоматично втратять право на ЄП за ставкою 2% з 1 серпня. Різниця між цими нормами – у строках їх виконання;

  • новий пп. 9-1.2.1 п. 9-1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ (введений Законом №3219) регламентує можливість використання імпортного ПДВ щодо необоротних активів та товарів, ввезених за час перебування на ЄП за ставкою 2%. Цю можливість передбачено тільки для тих, хто автоматично повернеться на сплату ПДВ з 1 серпня 2023 року.

Про це докладніше ми писали тут.

 

Механізм блокування ПН знову змінять: Гетманцев анонсував проєкт від ДПС
Разом з експертами та ДПС розробили чергові зміни до механізму блокування податкових накладних в СМКОР. Про це повідомив Д. Гетманцев 24 липня у своєму Телеграм-каналі.

Поки що текст проєкту відсутній (обіцяють його оприлюднення найближчим часом). Зі слів Д. Гетманцева, ним передбачено:

  •  запровадження позитивної історії для платників, які на постійній основі протягом певного періоду здійснюють придбання однакової групи товарів та постачання товару однієї номенклатури;

  • вважати для платника позитивною історією прийняття комісією регіонального або центрального рівня позитивних рішень по заблокованих ПН;

  • платник матиме позитивну історію, якщо протягом 3 останніх років не було виявлено порушень податкового законодавства, зокрема, у частині своєчасної реєстрації ПН та подання звітності з ПДВ.

Проєкт змін передбачає істотне (у 2 рази) зменшення кількості платників заблокованих накладних з урахуванням індивідуальної позитивної податкової історії платника.

 

Хто винен у проблемах з реєстрацією ПН/РК: ДПС чи Мінфін?
Нагадаємо, що проблема з блокуванням ПН та РК загострилася з подачі Мінфіну в жовтні 2022 року. Від нововведень постраждали доброчесні підприємці, які втратили можливість скористатися податковим кредитом. Багато компаній заблокували, визнавши ризиковими. Марченко у відповідь на цю проблему зазначив, що проблема в самій ДПС.

«Якби в нас там все було добре, то я б сказав: чого ви чіпляєтеся до податкової? На жаль, це не так. Складність побудови схем або взаємодії податкової з бізнесом призводить до того, що інколи податковим органам простіше поставити «знак питання» бізнесу, який працює і до якого немає питань, ніж виявляти злочинців, які мінімізують податкові зобов’язання.

При цьому чим більше ми намагаємося, вибачте, «хейтити» податкову, тим більше створюємо проблем у майбутньому. Люди не збираються туди йти, зарплата маленька, та й інтелектуально податкова системно програє бізнесу як роботодавець».

 

Як скласти ПН на операцію, частину якої оплачено бюджетними коштами?
Податківці підкреслили, що  якщо договором передбачено, що товари/послуги частково оплачуються за рахунок бюджетних коштів, а частково – за рахунок коштів покупця, то за операцією з постачання таких товарів/послуг датою виникнення податкових зобов’язань (тобто датою, на яку має бути складена податкова накладна) є:

  • для частини товарів/послуг, вартість якої оплачується за рахунок бюджетних коштів – дата отримання бюджетних коштів на поточний рахунок постачальника;

  • для частини товарів/послуг, вартість якої оплачується за рахунок коштів покупця – дата першої події: або оплата покупцем коштів, або відвантаження товарів (для послуг – оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг).

 

Як відбувається автоматична реєстрація ПН при врахуванні таблиці даних?
З 8 липня платники ПДВ отримали  можливість для автоматичної реєстрації податкових накладних у разі виключення платника з переліку ризикових та/або після прийняття комісією рішення про врахування таблиці даних платника.

Якщо враховується таблиця платника – автоматична реєстрація ПН/РК в ЄРПН  здійснюється на 5-й робочий день.

В іншому випадку автоматична реєстрація ПН/РК і ЄРПН здійснюється наступного робочого дня після прийняття рішення про виключення платника з переліку ризикових. Увага! Автоматична реєстрація можлива за умови одночасного дотримання певних умов.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»