• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №13(128) | 15.08.2023 р.

Сто двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №13(128) | 15.08.2023 р.

Це – тринадцятий з початку року (сто двадцять восьмий загалом і двадцять дев’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • підкреслимо, що змінився порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН/РК;
  • дізнаємося, скільки часу надається платникам ПДВ після скасування спецгрупи ЄП на нарахування компенсуючого ПДВ;
  • розповімо, як з 1 серпня змінився строк включення до податкового кредиту сум ПДВ;
  • проінформуємо, що з 1 серпня діють нові форми ПН та РК;
  • зауважимо, що призупинена реєстрація платником ПДВ з 1 серпня відновлюється.

Гарного вам читання!

 

***

Змінився порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН/РК
Мінфін наказом від 14.07.2023 р. №394  затвердив зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН, РК в ЄРПН. Згодом його ще підкориговано наказом Мінфіну від 04.08.2023 р. №428.

Зокрема, уточнено, що рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі, реєстрацію яких зупинено, прийматимуть комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі територіальних органів ДПС.

Також передбачено, що рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН надсилатимуть в е-формі.

 

Скільки часу надається платникам ПДВ після скасування спецгрупи ЄП на нарахування компенсуючого ПДВ?
Черкаські податківці зауважили, що  податкові зобов’язання за товарами, необоротними активами, які були придбані/виготовлені/ввезені на митну територію України з ПДВ до початку використання спецгрупи ЄП та використані (поставлені, реалізовані) у період її застосування, нараховуються протягом серпня – жовтня 2023 року. Але не пізніше 31 жовтня нинішнього року.

Такі податкові зобов’язання мають бути відображені у податковій звітності за серпень/вересень/жовтень 2023 року -  залежно від того, у якому з цих періодів платник нарахував податкові зобов’язання та склав відповідну податкову накладну.

 

Як з 1 серпня змінився строк включення до податкового кредиту сум ПДВ?
Строк на включення до податкового кредиту сум ПДВ (за зареєстрованими в ЄРПН ПН, у тому числі складеними до запровадження воєнного стану на території України), починаючи з 01.08.2023 р. продовжується на ту кількість днів, протягом яких платник податку мав право на включення сум ПДВ до податкового кредиту, які припадають на період, починаючи з дати запровадження воєнного стану на території України і до 01.08.2023 р.

Приклад від ДПС: сума ПДВ, зазначена у податковій накладній з датою складання 01.02.2022 р. та зареєстрована в ЄРПН, може бути включена покупцем до складу податкового кредиту не пізніше 08.07.2024 р., тобто у податковій звітності за липень 2024 року.  Про це ми писали тут.

 

З 1 серпня діють нові форми ПН та РК
Наприкінці липня ДПСУ зауважила, що з 1 серпня 2023 року ПН та РК, які платники ПДВ направляють на реєстрацію (у тому числі і ПН та РК, які складені до 01.08.2023 та не зареєстровані в ЄРПН), мають складатися за новими формами. В Е-кабінеті та в Єдиному вікні вже є нові формати для ПН та РК.

Підкреслимо, що самі форми ПН, РК до неї та декларації з ПДВ залишилися незмінними, крім окремої примітки до ПН та рядка 20.2.1 декларації.

 

Призупинена реєстрація платником ПДВ з 1 серпня відновлюється, – ДПС
ДПСУ проінформувала, що платникам податків, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ у зв’язку із  особливостями перебування на спецгрупі ЄП, з 01.08.2023  р. автоматично відновилася реєстрація платником ПДВ, права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»