• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №15(130) | 20.09.2023 р.

Сто тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №15(130) | 20.09.2023 р.
Це – пʼятнадцятий з початку року (сто тридцятий загалом і тридцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • зауважимо, що для платників ПДВ змінять додаток 5 до Порядку функціонування Е-кабінету;
  • визначимося, що чекає платника ПДВ у разі ненадання копій документів та письмових пояснень до заблокованих ПН;
  • підкреслимо, що зупинення реєстрації ПН та РК треба ще зменшувати в рази;
  • зʼясуємо, чи потрібні ТТН у разі повернення товару за час перебування на спецгрупі;
  • розповімо, як визнання недійсною митної декларації з експорту впливає на обовʼязки з ПДВ;
  • нагадаємо, що за серпень вже треба звітувати з ПДВ за новою формою.
Гарного вам читання!
 

Порядок функціонування Е-кабінету оновлять

ДПС вирішила внести косметичні правки до Порядку функціонування Е-кабінету та оновити додаток 5 до нього щодо податкової інформації за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі. 
Так, проєктом наказу запропоновано внести зміни до Порядку, а саме: 
  • привести у відповідність термінологію Порядку до термінології, визначеної у Законі  «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах»;
     
  • доповнити додаток 5 до Порядку інформацією, що міститься у врахованих таблицях даних платника податку на додану вартість (за обраним кодом УКТЗЕД).

 


Копії документів та письмові пояснення до заблокованих ПН не подані: що зі штрафами?

Податківці у підкатегорії 101 "ЗІР" вказали, що іноді реєстрація ПН або РК в ЄРПН буває зупинена, але платником податку протягом 365 календарних днів не подані копії документів та письмові пояснення, необхідні для прийняття ДПС рішення про їх реєстрацію.
У таких випадках ДПС за результатами проведеної перевірки та виявленні факту здійснення операції без реєстрації ПН та РК в ЄРПН має право до такого платника податків застосовувати штрафні санкції щодо несвоєчасної реєстрації таких ПН та РК.
 

Зупинення реєстрації ПН та РК треба ще зменшувати в рази: позиція Ради Бізнес-омбудсмена

За позицією Ради Бізнес-омбудсмена, хоча кількість платників, які щомісяця страждають від блокування ПН, зменшилася, стабілізація зупинилася на рівні у 3-4 рази вищому від бажаного. Тобто 28% підприємств стикалися із зупиненням ПН/РК, що все ще є неприйнятним
Також фахівці вважають, що  кожна процедура підтвердження щодо податкової накладної, таблиці даних чи виключення з ризикових фактично є мікроперевіркою платників, результатом якої часто є (згідно з неформальними вимогами податкової) безпосередні коригування показників розрахунків з бюджетом (відмова від податкового кредиту, сплата податків до бюджету).
 

Чи потрібні ТТН у разі повернення товару за час перебування на спецгрупі?

Не вимагається підтвердження ТТН операцій з перевезення товарів/необоротних активів, придбаних покупцем під час використання спецгрупи ЄП у зв’язку з поверненням таких раніше поставлених товарів/необоротних активів у власність постачальника.
Також ТТН не потрібна у випадках постачання на користь того самого покупця, якщо такі операції з перевезення здійснені у період з 01 серпня 2023 по 31 жовтня 2023 року включно. Про це ми писали тут.
 

Митну декларацію з експорту визнано недійсною: що з податковим обліком ПДВ?

Податківці у підкатегорії 101.24 "ЗІР" вказали, що існують випадки, коли митна декларація визнається митним органом недійсною у зв’язку з тим, що товари не перетнули державний кордон України протягом 180 днів (тобто фактично операція з вивезення товарів за межі митної території України не відбулася).
У такій ситуації платнику ПДВ необхідно буде скласти та зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до такої податкової накладної, яким вивести в нуль її показники.
 

За серпень слід звітувати з ПДВ за оновленою формою: нагадування від ДПС

Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що починаючи з 01 вересня 2023 року за оновленою формою подається як декларація з ПДВ, так й уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. 
Від себе додамо, що самі форми декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку залишилися незмінними, крім окремої примітки та рядка 20.2.1 декларації.  А е-формат для юросіб - J0200125, для фізосіб - F0200125. Про це ми писали тут.
 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.
 
Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»