• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №18(133) | 14.11.2023 р.

Сто тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №18(133) | 14.11.2023 р.
Це – вісімнадцятий з початку року (сто тридцять третій загалом і тридцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
 
  • проінформуємо,  як зміняться показники позитивної податкової історії для автоматичної реєстрації ПН;
  • розповімо про наслідки з ПДВ при здійсненні постачання вживаних товарів;
  • зʼясуємо, як визначати звичайну ціну для оподаткування операцій ПДВ;
  • нагадаємо, хто подає документи для розблокування РК до ПН на зменшення ПЗ;
  • підкреслимо, що з 9 грудня діятимуть зміни до Порядку блокування ПН та РК;
  • зауважимо, що імпортні авто для військових хочуть звільнити від ПДВ, акцизу та мита.
Гарного вам читання!
 

Здійснення операцій з постачання вживаних товарів: що з ПДВ?

Дніпровські податківці підкреслили, що при оподаткуванні ПДВ слід памʼятати, що ціна продажу вживаного транспортного засобу визначається:
  • для осіб, не зареєстрованих як платники податку, - виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче ринкової вартості такого засобу, розрахованої суб'єктом оціночної діяльності, уповноваженим здійснювати оцінку відповідно до закону;
     
  • для платників податку - виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін.
Для цілей оподаткування ПДВ вживаними товарами вважаються товари, що були в користуванні не менше року та придатні для подальшого користування у незмінному стані чи після ремонту, а також транспортні засоби, які не підпадають під визначення нового транспортного засобу.
 

Як визначати звичайну ціну для оподаткування операцій ПДВ?

База оподаткування ПДВ, зокрема, операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг, не може бути нижчою за звичайні ціни.
Відповідно до пп. 14.1.71 ПКУ звичайною ціною вважається ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. 
Це визначення не поширюється на операції, що визнаються контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ
Детальніше про визначення звичайної ціни ми писали тут
 

Хто подає документи для розблокування РК до ПН на зменшення ПЗ?

Податківці у підкатегорії 101 «ЗІР» зазначили, що відповідно до п. 5 Порядку № 520 подання письмових пояснень та копій документів до розрахунків коригування, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, має право ініціювати отримувач (покупець). Але тут діє окремий порядок:
  • отримувач (покупець) надсилає такі пояснення та копії документів постачальнику (продавцю) через електронний кабінет в електронній формі з накладенням кваліфікованого електронного підпису;
     
  • постачальник (продавець) подає такі пояснення та копії документів з накладенням кваліфікованого електронного підпису до контролюючого органу;
     
  • отримувачу (покупцю) надходить в електронний кабінет інформація щодо дати подання пояснень та копій документів постачальником (продавцем) і результату розгляду комісією регіонального рівня таких пояснень та копій документів.
Про це ми вказували у своїй новині ось тут.
 

З 9 грудня діятимуть зміни до Порядку блокування ПН та РК

7 листопада на черговому засіданні КМУ було затверджено Постанову №1154 щодо внесення змін до Порядку блокування ПН та РК і Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації ПН та РК, про неврахування таблиці даних платника ПДВ, про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку. 
А саме Постановою №1154:
  1. Оновлено критерії ризиковості платника ПДВ у системі моніторингу критеріїв оцінки ступеня ризиків з урахуванням обсягу та питомої ваги його ризикових операцій з метою запобігання набуттю доброчесним платником ПДВ статусу ризикового.
     
  2. Удосконалено автоматизований моніторинг відповідності ПН та РК критеріям оцінки ступеня ризиків у частині доопрацювання положень щодо ознаки безумовної реєстрації та показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.
Постанова набирає чинності через 30 днів з дня її опублікування. Її було опубліковано в «Урядовому курʼєрі» 9 листопада.  Відповідно новації у блокуванні ПН та РК запрацюють з 9 грудня.
 

Імпортні авто для військових хочуть звільнити від ПДВ, акцизу та мита

7 листопада 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкти щодо забезпечення потреб сил безпеки та оборони транспортними засобами:
  • №10219 про внесення зміни до розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України та інших законів України;
     
  • №10220 про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.
Метою законопроєктів є запровадження короткострокових стимулюючих податкових та митних пільг для сприяння органам місцевого самоврядування у забезпеченні потреб сил безпеки та оборони достатньою кількістю транспортних засобів.
 

Як зміняться показники позитивної податкової історії для автоматичної реєстрації ПН: деталі від Мінфіну

З 9 грудня нові показники позитивної податкової історії дозволять здійснювати реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) в автоматичному режимі.  Ними передбачається, що: 
 
1) платник податку протягом шести послідовних місяців проводить придбання та постачання одних й тих самих товарів/послуг в обсягах не менше 75% від загального обсягу операцій у цьому періоді. Також платник має податкове навантаження понад 5% та обсяг ПДВ за зареєстрованими ПН/РК поточного місяця не перевищує найбільшу суму ПДВ за зареєстрованими ПН/РК за останні 12 місяців;
 
2) платником податку одночасно виконуються такі умови:
  • щодо усіх ПН/РК протягом до 180 днів, що передують даті прийняття ПН/РК для реєстрації в ЄРПН, платником податку подано пояснення та копії документів;
  • комісією регіонального рівня прийняте рішення про реєстрацію ПН/РК або комісією центрального рівня прийняте рішення про задоволення скарги та скасування рішення про відмову в реєстрації ПН/РК;
  • обсяг ПДВ за зареєстрованими ПН/РК поточного місяця не перевищує найбільшу суму податку на додану вартість за зареєстрованими ПН/РК за останні 12 місяців;
  • щомісячний обсяг постачання у ПН/РК за операціями останніх 6-ти звітних періодів, що передують поточному, перевищує 500 тис. грн;
3) платник податку протягом трьох років:
  • не мав заборгованості зі сплати податків, не порушував строки подання звітності та строки реєстрації податкових накладних; 
  • середньомісячний обсяг постачання, зазначений у ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН, перевищує 500 тис. гривень;
  • податкове навантаження більше 5 відсотків;
  • обсяг ПДВ за зареєстрованими ПН/РК поточного місяця не перевищує найбільшу суму податку на додану вартість за зареєстрованими ПН/РК за останні 12 місяців;
4) платником податку одночасно виконуються умови (наразі цей показник є ознакою безумовної реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування):
  • сплата ПДВ за останні 12 місяців у розмірі понад 1 млн грн;
  • податкове навантаження за останні 12 місяців становить більше 5%.
Тобто одну з ознак безумовної реєстрації «перенесено» до позитивної податкової історії.
 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»