• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №02(137) | 30.01.2024 р.

Сто тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №02(137) | 30.01.2024 р.
Це – другий з початку року (сто тридцять сьомий загалом і тридцять восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • розкажемо, коли відсутність заходів щодо розблокування ПН буде загрожувати штрафами;
  • визначимося, які схеми виявляє БЕБ щодо незаконного бюджетного відшкодування ПДВ;
  • дізнаємося, як отримати інформацію про залишок коштів на рахунку в СЕА ПДВ;
  • проінформуємо, що ВРУ підтримала «косметичні» зміни до ПКУ (щодо акцизу, податку на прибуток та ПДВ);
  • зʼясуємо, як заповнювати поле «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського обліку» у заяві №1-ПДВ.
Гарного вам читання!
 

Не розблокували ПН протягом 365 днів – чекайте на штраф при перевірці

Податківці у підкатегорії 101.27 «ЗІР» вказали, що якщо реєстрація ПН та РК в ЄРПН була зупинена і платником вживаються заходи щодо її розблокування (протягом 365 к. дн., що настають за датою виникнення ПЗ, відображеного в ПН та РК) та/або платником ПДВ оскаржується в адміністративному/судовому порядку рішення про відмову в їх реєстрації, то штрафні санкції до них не застосовуються.
У разі якщо реєстрація ПН та РК в ЄРПН була зупинена і платником податку протягом 365 к. дн. не вживалися заходи щодо її розблокування або отримане рішення про відмову в їх реєстрації не оскаржено в адміністративному/судовому порядку та за результатами проведеної перевірки виявлено факти здійснення операції (підтверджено настання «першої події» і дати виникнення податкових зобов’язань) без реєстрації ПН та РК в ЄРПН, то до такого платника податків застосовуються штрафні санкції, визначені п. 120-1.2 ПКУ.
Свою позицію щодо таких штрафів редакція виклала в окремому матеріалі за посиланням. 

Незаконне бюджетне відшкодування ПДВ: які схеми найчастіше викривають фахівці БЕБ?

Серед нелегальних схем, які використовують підприємці, фахівці Бюро виділяють три найпоширеніші.
Перша – це фіктивне працевлаштування на підприємствах людей з інвалідністю. Їх документально оформляють на роботу та у такий спосіб отримують пільгові умови оподаткування ПДВ та право заявляти на бюджетне відшкодування. Фактично ж ці особи не працюють. 
Другою, не менш поширеною схемою є декларування неіснуючих залишків товарів на підприємстві. 
Третя схема – це формування фіктивного податкового кредиту компаніями експортерами. 

Як отримати інформацію про залишок коштів на рахунку в СЕА ПДВ?

Територіальні податківці підкреслили, що інформацію щодо залишку коштів на електронному рахунку платник ПДВ може отримати через Електронний кабінет/меню «Система електронного адміністрування ПДВ»/опція «Реєстр транзакцій».
Також її можна отримати шляхом подання в електронній формі шляхом подання запиту J1302301/F1302301 «Запит щодо отримання реквізитів електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку» та отримати у відповідь витяг J1402301/F402301 «Витяг про реквізити електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку».

ВРУ підтримала «косметичні» зміни до ПКУ (щодо акцизу, податку на прибуток та ПДВ)

16 січня ВРУ прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №10321-1 про внесення змін до ПКУ щодо приведення деяких норм у відповідність до Закону про Митний тариф України та уточнення окремих положень.
Ним пропонується усунути невідповідність у кодуванні товарів, у тому числі підакцизних, та уникнути ускладнень під час адміністрування податку на додану вартість, акцизного податку, податку на прибуток та ПДФО.
Докладний аналіз змін наведемо в окремій аналітиці після появи підписаного Президентом Закону.

Як заповнювати поле «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського обліку» у заяві №1-ПДВ?

Запорізькі податківці зауважили, що у полі «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» реєстраційної заяви передбачено необхідність вказувати відомості лише про відповідальну особу платника, на яку покладено обов'язок ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.
Такою особою відповідно до п. 4 ст. 8 розділу ІІІ Закону №996 може бути головний бухгалтер, бухгалтер, керівник та власник підприємства.
Якщо ведення бухгалтерського обліку на договірних засадах здійснює інша юридична або фізична особа, поле «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» прокреслюється. 
У такому випадку до Реєстраційної заяви слід додати копію документа, який підтверджує зазначений факт.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»