• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №03(138) | 21.02.2024 р.

Сто тридцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №03(138) | 21.02.2024 р.
Це – третій з початку року (сто тридцять восьмий загалом і тридцять дев’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • дізнаємося, скільки платників ПДВ було віднесено до ризикових у 2023 році;
  • розповімо, чи виникає ПК у платника ПДВ щодо ОЗ, отриманих як внесок до статутного фонду;
  • наведемо дії платника ПДВ у разі блокування реєстрації ПН та знаходження первинки на території бойових дій;
  • зауважимо, що Уряд зобовʼязали провести аудит СМКОР;
  • зʼясуємо, як платникам ПДВ дізнатися про показники податкової ефективності з ПДВ;
  • повідомимо, які штрафи застосовуються за несвоєчасну реєстрацію зведених ПН з датою складання з 16 січня 2023 року.
Гарного вам читання!

Скільки платників ПДВ було віднесено до ризикових у 2023 році: статистика від ДПС

У 2023 році кількість платників ПДВ в Україні зменшилася на 10 тис. і станом на 1 січня 2024 року становить 251 тис. (91% юридичних осіб, 9% фізичних осіб).   Протягом 2023 року в середньому 57% від усіх платників ПДВ щомісяця подавали ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН.    
У січні  2023 року цей показник становив 53%, а в грудні – 63%, тобто кількість платників, які реєструють ПН/РК протягом року, зросла на 10%, або 18 тис. платників. 
На початок 2023 року в переліку ризикових було 45214 платників ПДВ.
Найбільше, 50636 платників (36% до тих, які реєструють ПН/РК), перебувало у статусі ризикових станом на 01.07.2023.
Найменше, 28826 платників, – станом 01.09.2023. 
Станом на 1 січня 2024 року у переліку ризикових перебуває 29524 платники, або 19% до тих, які реєструють ПН/РК. Про це ми писали тут.

Чи виникає ПК у платника ПДВ щодо ОЗ, отриманих як внесок до статутного фонду?

Іванофранківські податківці підкреслили, що операції з внесення основних фондів до статутного фонду та повернення основних фондів, попередньо внесених до статутного фонду у разі їх виходу з числа засновників або учасників підпадає під визначення об’єкта оподаткування ПДВ та має оподатковуватись на загальних підставах за основною ставкою.
Тому податковий кредит виникає як у платника ПДВ при отриманні основних засобів як внеску до статутного фонду, так і у засновника, якщо йому буде повернено основні засоби у разі виходу зі складу засновників.

Платнику ПДВ заблокували реєстрацію ПН, але первинка знаходиться на території бойових дій: які наслідки?

Запорізькі податківці підкреслили: якщо платник ПДВ може виконувати свій податковий обов’язок та ним було надіслано на реєстрацію ПН і її реєстрацію зупинено, а первинні документи залишились на території активних бойових дій та/або знищені, то необхідно подати до ДПС  в довільній формі повідомлення про неможливість вивезення первинних документів, підписане керівником підприємства та головним бухгалтером.
У ньому слід зазначити: обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів, податкові (звітні) періоди, а також загальний перелік первинних документів (за можливості – із зазначенням реквізитів).

Уряд зобовʼязали провести аудит СМКОР: рішення РНБО

Рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану» містить доручення КМУ провести аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування ПН та процедур і критеріїв їх розблокування. 
НАЗК сподівається, що  при проведенні зазначеного аудиту Кабінет Міністрів візьме до уваги ідентифіковані корупційні ризики та рекомендації НАЗК, надані у дослідженні, а органи Державної податкової служби надалі належним чином забезпечать імплементацію наданих рекомендацій. 

Як платникам ПДВ дізнатися про показники податкової ефективності з ПДВ?

ДПС проінформувала, що на її сайті публікується інформація щодо показників податкової ефективності з ПДВ з 2019 року (помісячно на дату граничного терміну подання декларації за видами економічної діяльності на рівні секцій згідно з КВЕД 009:2010). 
З інформацією щодо показників податкової ефективності з ПДВ можна докладно ознайомитись одним зі шляхів: 
2) відкрити цю інформацію на вебпорталі Державної податкової служби України, зробивши кроки: 

Які штрафи застосовуються за несвоєчасну реєстрацію зведених ПН з датою складання з 16 січня 2023 року?

ДПС у своєму розʼясненні зауважила, що  за несвоєчасну реєстрацію зведеної податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, якщо її складено після 16.01.2023, штрафи застосовуються у розмірах, встановлених п. 120-1.1 ПКУ.
Зокрема, порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації зведеної податкової накладної (згідно з п. 198.5п. 199.1п. 201.4 ПКУ) тягне за собою накладення штрафу в розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 грн.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»