• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №08(143) | 22.05.2024 р.

Сто сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №08(143) | 22.05.2024 р.
Це – восьмий з початку року (сто сорок третій загалом і сорок четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
 
  • розповімо, як платників ПДВ відбирають для проведення аналізу звітності з ПДВ;
  • зупинимося на правилах звільнення від ПДВ операцій з ліками та медвиробами за бюджетні кошти;
  • дізнаємося, чи буде штраф за помилкову сплату не на той рахунок в СЕА ПДВ;
  • нагадаємо про нюанси подання копій первинки разом з Повідомленням через блокування ПН;
  • поговоримо про відображення ППР за ф. «В3» в інтегрованій картці;
  • повідомимо, що з 16 червня може змінитися порядок розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК.
Гарного вам читання!

Звільнення від ПДВ операцій з ліками та медвиробами за бюджетні кошти: нова УПК від Мінфіну

Мінфін затвердив узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, що був встановлений п. 38-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.
Практичну цінність має відповідь на запитання платників ПДВ щодо перехідних операцій, коли початок операцій відбувся в 2023 році, а продовження відбувалися в 2024, після закінчення дії пільги. 

Чи буде штраф за помилкову сплату не на той рахунок в СЕА ПДВ?

Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що сплата ПДВ до бюджету здійснюється з рахунків, відкритих у СЕА ПДВ. Тому в частині помилкової сплати платником узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ, що задекларовані платником у поданих деклараціях з ПДВ (уточнюючих розрахунках), норми щодо відсутності штрафів не застосовуються.
Проте в частині помилкової сплати платником суми узгодженого грошового зобов’язання, визначеного за результатами контрольно-перевірочної роботи згідно з податковим повідомленням-рішенням, норми щодо відсутності штрафів застосовуються.

Нюанси подання копій первинки разом з Повідомленням через блокування ПН

Запорізькі податківці нагадали, що платнику податку не потрібно завіряти копії документів, визначених Переліком, оскільки документи подаються у сканованому вигляді у форматі PDF, PNG або JPG у вигляді окремих додатків до Повідомлення з відповідним накладанням на них кваліфікованого електронного підпису та печатки (за наявності).

Відображення ППР за ф. «В3» в інтегрованій картці

Податківці у підкатегорії 101.24 «ЗІР» підкреслили, що протягом десяти робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення за формою «В3» (у разі проведення процедури адміністративного або судового оскарження – протягом десяти робочих днів, наступних за днем її закінчення), завищена сума, на яку складено повідомлення-рішення, зменшується в інтегрованій картці платника податків, що ведеться у контролюючому органі.

З 16 червня може змінитися порядок розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

ДПСУ оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165». А саме до:
  • Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних,
     
  • Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.
За запланованими змінами, платник податку, який подав скаргу, зможе брати участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через свого представника в режимі відеоконференції для надання усних пояснень.

Як платників ПДВ відбирають для проведення аналізу звітності з ПДВ?

Волинські податківці підкреслили, що одним із критеріїв відбору платників для проведення аналізу податкової звітності з ПДВ є показник податкової ефективності з податку на додану вартість (співвідношення задекларованої суми ПДВ до сплати у рядку 18 декларації до задекларованого обсягу постачання у рядках 1.1А,1.2А і 1.3А).

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»