• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №14(149) | 25.09.2024 р.

Сто сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №14(149) | 25.09.2024 р.
Це – чотирнадцятий з початку року (сто сорок девʼятий загалом і пʼятидесятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • наведемо особливості подання таблиці даних аграріями;
  • дізнаємося про нюанси анулювання реєстрації платника ПДВ;
  • зауважимо, що платник ПДВ має право брати участь у розгляді скарги на блокування ПН;
  • зʼясуємо, як розраховується строк для подання пояснень щодо заблокованих РК до ПН;
  • проінформуємо, що Мінфін затвердив нові форми ПН й РК, а також декларації з ПДВ разом з додатками;
  • підкреслимо, що про неможливість реєстрації ПН потрібно повідомляти своєчасно, щоби при перевірках не було штрафів.
Гарного вам читання!
 

Мінфін затвердив нові форми ПН й РК, а також декларації з ПДВ разом з додатками

Мінфін наказом від 09.08.2024 №400 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» затвердив нові редакції форм ПН й РК до неї та декларації з ПДВ з додатками. Також оновлено форму уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ
Наказом Мінфіну №400 передбачено:
  • викладення форми ПН у новій редакції у зв’язку з доповненням її новими реквізитами (щодо зазначення інформації про договір (контракт) та проставлення ознаки «власна сільськогосподарська продукція»). Про всі новації у формі ПН та РК до неї ми розповіли тут;
     
  • зміни до форми декларації з ПДВ та додатків до неї. Основні зміни – декларацію та уточнюючий розрахунок буде доповнено новими рядками, в яких підлягатимуть відображенню операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів та інформація про коригування показників за такими операціями. Додатків до декларації тепер буде шість! Зокрема, об’єднуються додатки 2 та 3 до декларації у додаток 2, у зв’язку з чим буде змінено порядкові номери додатків 4, 5, 6, 7 до декларації на додатки 3, 4, 5, 6. Докладний аналіз ми наводили тут.
Підкреслимо, що зміни внесено через нові правила експорту агропродукції. Але використовувати нові форми ПН і декларації треба буде всім. У вересні ще діятимуть старі форми.

Про неможливість реєстрації ПН потрібно повідомляти своєчасно, щоби при перевірках не було штрафів, – ВС

ДПСУ повідомила, що Судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятого податкового повідомлення-рішення, яким до позивача застосовано штраф за порушення граничних строків реєстрації ПН в ЄРПН.
Посилання на сам факт запровадження воєнного стану в Україні не може безумовно вважатись поважною причиною для звільнення від відповідальності за порушення строків реєстрації ПН.
ВС у своєму рішенні підкреслив, що позивач мав реальну можливість та достатній строк до проведення перевірки для звернення з відповідною заявою про неможливість виконання податкових обов`язків, але докази такого звернення у матеріалах справи відсутні, у зв`язку з чим посилання позивача на такі обставини є безпідставними.

Особливості подання таблиці даних аграріями: деталі від ДПС

Черкаські податківці зауважили, що у разі якщо діяльність підприємства пов’язана з вирощуванням с/г продукції, наданням послуг або виробництвом, для уникнення надалі блокування кодів УКТЗЕД можна подати Таблицю даних платника податку, форма  j1312303, f1312303.
Подається Таблиця даних платника податку разом із поясненням та копіями первинних документів, що підтверджують проведення господарської діяльності.
У поясненні слід зазначити:
  • основні засоби (сюди належить земля, приміщення, техніка),
  • людські ресурси (якщо працюють члени фермерського господарства, то вказати це у поясненні),
  • матеріали, завдяки яким безпосередньо відбувається господарський процес (сюди належить насіннєвий матеріал, добрива, комплектуючі, основні постачальники, покупці).

Нюанси анулювання реєстрації платника ПДВ

Чернівецькі податківці розповіли, що відповідно до п. 184.1 ПКУ реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників ПДВ. Цією ж нормою встановлено всі види підстав для анулювання.
Згідно з п. 184.2 ПКУ анулювання реєстрації на підставі, визначеній у пп. «а» п. 184.1 ПКУ, здійснюється за заявою платника податку, а на підставах, визначених у пп. «б» – «з» п. 184.1 ПКУ, може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу.

Платник ПДВ має право брати участь у розгляді скарги на блокування ПН: як це оформити?

Черкаські податківці зазначили, що про бажання взяти участь у розгляді скарги платник податків матиме можливість заявити, поставивши відповідну позначку у скарзі без потреби подання додаткових заяв та листів від суб’єкта господарювання.
Податкова надсилає такому платнику повідомлення про дату та час засідання комісії, а також посилання для підключення до відеоконференції.
При цьому скарги платників податків, які виявили бажання брати участь у розгляді скарги, розглядатимуться протягом 30 календарних днів.

Як розраховується строк для подання пояснень щодо заблокованих РК до ПН?

Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що письмові пояснення та копії документів, зазначених у пункті 5 Порядку зупинення, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування.
Таким чином, відлік строку для подання платником податків повідомлення про надання пояснення та копій документів у разі зупинення реєстрації розрахунку коригування до податкової накладної починається за датою складання податкової накладної, до якої складено такий розрахунок коригування.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»