• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №15(150) | 15.10.2024 р.

Сто п'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №15(150) | 15.10.2024 р.
Це – п’ятнадцятий з початку року (сто пʼятдесятий загалом і п’ятдесят перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • зауважимо, що  з 1 жовтня всі платники ПДВ мають застосовувати нові форми ПН та РК;
  • розкажемо, як заповнити ПН на експорт товарів;
  • повідомимо, що Мінсоцполітики пропонує звільнити надавачів соціальних послуг від оподаткування ПДВ;
  • зазначимо, що Мінфін підкоригує Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК;
  • проінформуємо, що нові форми ПН та РК – уже в «Єдиному вікні подання електронної звітності»;
  • повідомимо, що ВРУ відновить оподаткування посилок з-за кордону вартістю до 150 євро;
  • наголосимо, що нульову ставку ПДВ для підприємств осіб з інвалідністю пропонують продовжити.
Гарного вам читання!
 

З 1 жовтня всі платники ПДВ мають застосовувати нові форми ПН та РК: офіційна позиція ДПС

ДПС наприкінці вересня повідомила, що застосування форм, викладених наказом Мінфіну №400 у новій редакції, починається з:
  • 1 жовтня 2024 року – для податкових накладних та розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних, які з вказаного періоду платники надсилають на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (у тому числі і податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до таких накладних, які складені до 1 жовтня 2024 року та не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних);
     
  • з 01 листопада 2024 року – для податкової декларації з податку на додану вартість, тобто яка подається починаючи із звітного (податкового) періоду за жовтень 2024 року.
Також починаючи з 1 листопада 2024 року за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Як заповнити ПН на експорт товарів: деталі від ДПС

Податківці у підкатегорії 101.16 «ЗІР» підкреслили, що за новими правилами у верхній лівій частині такої податкової накладної у відповідному рядку графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України» зазначаються дата та номер договору (контракту), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів, та у разі здійснення таких операцій на підставі форвардного контракту у спеціальному полі робиться позначка «X». В окремому рядку зазначаються дата та номер відповідної митної декларації.
Таблична частина розділу Б податкової накладної заповнюється з урахуванням таких особливостей:
  • у графі 4 зазначаються одиниці виміру товарів, які застосовуються при оформленні митної декларації на такі товари (пп. 3 п. 16 Порядку №1307);
     
  • у графі 8 – код ставки ПДВ, за якою здійснюється оподаткування операцій з постачання товарів/послуг, що постачаються, зокрема 901 – у разі здійснення операцій з вивезення товарів за межі митної території України, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою (пп. 6 п. 16 Порядку №1307);
     
  • у графі 10 – обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ;
     
  • графа 11 в такій накладній не заповнюється (нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються).

Мінсоцполітики пропонує звільнити надавачів соціальних послуг від оподаткування ПДВ

Мінсоцполітики звернулося до Мінфіну і податкового комітету ВРУ з проханням звільнити надавачів соціальних послуг від оподаткування ПДВ.
Про це повідомила у своєму Телеграм-каналі Н. Южаніна. 
Вона зазначила, що наразі триває реалізація експериментального проєкту зі запровадження договірної форми надання соціальної послуги соціального супроводу військовослужбовців та членів їхніх сімей у військових частинах (підрозділах) Збройних Сил України, метою якого є адаптація військовослужбовця і членів його сім’ї до нових умов функціонування сім’ї.
На сьогодні участь у цьому проєкті взяли 26 надавачів соціальних послуг, послугу отримали понад 1,5 тис. військовослужбовців та членів їхніх сімей.
Мінфін, своєю чергою, не висловився ні за, ні проти, нагадавши Мінсоцполітики, що закони приймає ВРУ.

Мінфін підкоригує Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК

1 жовтня 2024 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення зміни до пункту 6 Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (завантажити).
Зокрема, виникла необхідність привести положення пункту 6 Порядку до норм ПКУ, відповідно до яких застосовується формулювання «дата складання податкової накладної», що є одним із обов’язкових реквізитів податкової накладної, та уточнити положення щодо початку відліку періоду, протягом якого платники податків мають право подати до контролюючого органу письмові пояснення та копії документів з дати складання податкової накладної / розрахунку коригування.
До пункту 6 Порядку відповідно буде внесено такі зміни: слова «виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній» замінять словами «складання податкової накладної».

Нові форми ПН та РК – уже в «Єдиному вікні подання електронної звітності»

ДПСУ оприлюдила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.32.10.0 станом на 30.09.2024.
Відповідно до змін, які внесені наказом Мінфіну від 09.08.2024 №400, додано:
  • F/J 1201016 - Податкова накладна;
  • F/J 1201116 - Додаток 1 до податкової накладної;
  • F/J 1201216 - Розрахунок  коригування  кількісних  і  вартісних  показників  до податкової накладної. Додаток 2 до податкової накладної.
Як змінилася нова форма ПН та РК до неї, - читайте у статті від редакції. А також у роз'ясненні від ДПСУ.

ВРУ відновить оподаткування посилок з-за кордону вартістю до 150 євро

Зі законодавства має бути виключено норму про несплату ПДВ при отриманні поштового відправлення з-за кордону вартістю менше 150 євро. Про це сказав голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
«Спілкуючись із бізнесом, я не чув іншого підходу — пільга у вигляді 150 євро повинна бути прибрана. Ми закінчуємо підготовку відповідного законопроєкту, внесемо його, зволікати не будемо. Незважаючи на те, що певний прошарок нашого населення буде незадоволений», — сказав Гетманцев. 
Він зауважив, що існування норми про незастосування ПДВ до поштових посилок з-за кордону на суму до 150 євро вносить «перекоси в оподаткуванні».

Нульову ставку ПДВ для підприємств осіб з інвалідністю пропонують продовжити

30 вересня 2024 року Д. Разумков та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №12078 «Про внесення змін до пункту 8 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України щодо оподаткування за нульовою ставкою податку на додану вартість товарів та послуг, які безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських об’єднань осіб з інвалідністю».
Дія цієї пільги припиняється 1 січня 2025 року. Та, на думку авторів законопроєкту, воєнний стан є не найкращим часом для припинення звичних податкових пільг, які полегшують ведення бізнесу, особливо для вразливих категорій населення.
З огляду на це, пропонується продовжити дію вищеописаної пільги протягом дії воєнного стану в Україні та включно до 31 грудня року, що настає за роком, в якому його припинено або скасовано.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»