• Посилання скопійовано

Легалізація зарплат: чому потрібно припинити дискусії навколо ставки ЄСВ?

Як зробити економіку успішною? Уряду - відмовитися від дискусій навколо ставки єдиного соціального внеску, підприємцям - виходити із тіні, - Оксана Продан

 Легалізація зарплат: чому потрібно припинити дискусії навколо ставки ЄСВ?

Навколо теми легалізації зарплат здійнялася нова хвиля дискусії.

Недавно про необхідність збільшення кількості платників податків заявив міністр соціальної політики Андрій Рева. Читайте: "Мінсоцполітики планує вдвічі збільшити ЄСВ з мінімальної зарплати"

За його словами, рішення зменшити ставку ЄСВ майже вдвічі, із 41% до 22%, було, начебто, необачним через збільшення дефіциту Пенсійного фонду.

Ця заява обурила депутатів, експертів та роботодавців, які вже скористалися зниженою ставкою.

Віце-прем'єр Павло Розенко поспішив заспокоїти. За його словами, уряд не планує переглядати це рішення, а держава і далі зменшуватиме податковий тиск на бізнес. Це загасило скандал, але осад залишився, а з ним - недовіра до дій влади.

Хочу нагадати: зменшення ставки - один з небагатьох кроків назустріч підприємцям. Прийняття такого рішення ми вимагали довго.

Одразу після обрання у парламент у 2012 році я ініціювала законопроект, який передбачав зменшення ставки ЄСВ до 18,1%. Попри шалений спротив, за кілька років ми домоглися свого: з 1 січня 2016 року діє нова ставка ЄСВ. Однак не минуло й п'яти місяців, як виникла загроза відновлення старих правил гри.

 

Чому це погано, і які це може мати наслідки?

По-перше, частина підприємців, які збиралися легалізувати робочі місця, можуть відмовитися від своїх намірів. Існує ризик, що в нас залишатиметься високий рівень тіньової економіки. За даними Міністерства торгівлі та економічного розвитку, у 2015 році він становив 40% від обсягу офіційного ВВП.

Україна - один з "лідерів" за цим показником, і поки ми не вирішимо цю проблему, марно розраховувати на швидкі темпи економічного зростання.

По-друге, за цих умов весь податковий тягар впаде на добросовісних платників. Вони ставатимуть все менш конкурентоздатними, частина з них може просто припинити свою роботу або піти в тінь. Тож ми не тільки не отримаємо очікуваного економічного ефекту від зниження ставки, а й поглибимо кризу.

 

Що необхідно робити, аби спрацював позитивний сценарій?

Уряду - відмовитися від дискусій навколо ставки ЄСВ.

Правила гри зафіксовані, жодних кроків назад. Навпаки - потрібно акцентувати увагу на тому, що Кабмін буде дотримуватися взятих на себе зобов'язань, а ті, хто скористаються новими нормами, лише виграють, бо матимуть змогу захистити власні інтереси і працювати в легальному юридичному полі.

Підприємцям - виходити із тіні.

Інакше не буде кому змушувати чиновників здійснювати реальні реформи, не буде кому визначати порядок денний для влади, а чиновники швидко отримають формальний привід для відновлення фіскального тиску.

Щоб цього не сталося, підприємці, які, зокрема, входять в об'єднання "Фортеця", звернулися до всіх вільних та ініціативних громадян із закликом виходити з тіні.

Тільки легальний бізнес та легальні працівники мають можливість контролювати дії парламенту та уряду, а отже - отримати справжню податкову реформу та реформу ДФС, конкуренцію, повноцінне електронне урядування, доступні кредити, судову реформу, гарантії непорушності права приватної власності.

Ті, хто працюють в тіні, не можуть впливати на зміни. Чиновникам це вигідно, але хіба це вигідно середньому класу, громадянському суспільству, Україні? Роки незалежності довели, що будь-які позитивні зміни можливі лише в разі участі суспільства, активною частиною якого є підприємці, у формуванні владних рішень.

Автор: Оксана Продан

Джерело: Українська правда

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»