• Посилання скопійовано

Чи може підприємець-пенсіонер повернути сплачений ЄСВ

Регіональні податківці розглянули питання повернення сплаченого ЄСВ підприємцю - платнику єдиного податку у зв'язку з набуттям статусу інваліда або пенсіонера

Чи може підприємець-пенсіонер повернути сплачений ЄСВ

ДФС у Рівненській області у листі від 30.06.2016 р. №143/14з/17-00-13-03-05 нагадує, що підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують пенсію або соціальну допомогу.

Платник повідомляє орган ДФС про набуття статусу інваліда або пенсіонера шляхом подання письмової заяви довільної форми із відповідними підтверджуючими документами.

У разі самостійного визначення бази нарахування ЄСВ такі підприємці-"спрощенці" формують та подають до ДФС звіт з ЄСВ (додаток 5) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом (із зазначенням типу форми «початкова»).

Якщо підприємець подав такий звіт за минулі роки, а отже не скористався можливістю бути звільненим від сплати ЄСВ, то підстав для повернення коштів зі сплати єдиного внеску немає. Адже, як пояснюють податківці, чинним законодавством не передбачено внесення змін та уточнень до відомостей, зазначених у звіті з ЄСВ (додаток 5). Окрім того, ці відомості в реєстрі застрахованих осіб могли бути використані для обчислення та призначення страхових виплат підприємцеві.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»