• Посилання скопійовано

Якщо аванс за товар отримано безготівково, то й повернути його потрібно у безготівковій формі

ДФС у Рівненській області розглянула питання щодо повернення замовнику авансу, що надійшов в безготівковій формі

Якщо аванс за товар отримано безготівково, то й повернути його потрібно у безготівковій формі

ДФС у Рівненській області  у листі від 22.03.2016 р. №681/10/17-00-22-05-09 зазначила: якщо попередня оплата за товар (послуги) здійснювалась у безготівковій формі, то повернення коштів за неотриманий товар (ненадану послугу) здійснюється у безготівковій формі через установу банку.

У разі готівкової форми розрахунків чи застосування банківської платіжної картки — із застосуванням РРО з оформленням відповідного розрахункового документа.

Від редакції: Загальні правила, види і стандарти розрахунків клієнтів банків та банків у грошовій одиниці України на території України, що здійснюються за участю банків, встановлено Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті.

Пункт 1.3 цієї Інструкції визначено, що її вимоги поширюються на всіх учасників безготівкових розрахунків та обов’язкові для виконання.

Безготівкові розрахунки — це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, внесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді (п. 1.4 Інструкції).

Тож, якщо продавцю аванс був перераховано саме у безготівковій формі, то саме у такій формі він має бути повернутий покупцю у разі неотримання товару. Тобто отримати назад перерахований аванс можна тільки у тій формі, в якій було перераховано аванс. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Рівненській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»