• Посилання скопійовано

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

17 важливих змін і подій, які очікують українців у березні 2020 року

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати — нюанси у березні

Хоч індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у січні 2020 року становив 100,2%, але він не впливає на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації у березні 2020 року.

Тому у березні 2020 року індексувати зарплату будемо на рівні січня та лютого 2020 року.

Зверніть увагу! Ті роботодавці, хто востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у березні 2020 року за коефіцієнтом 3,1%. А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно буде проводити індексацію. Більше читайте тут.

 

2) З 1 березня зросте розмір допомоги по безробіттю

Фонд соцстрахування на випадок безробіття  установив з 1 березня 2020 року  мінімальний розмір допомоги по безробіттю:

 

3) Індексація пенсій

1 березня українських пенсіонерів чекає підвищення пенсій за рахунок автоматичної індексації. Надбавку отримає більшість, але все ж багато людей залишаться без доплат. На скільки підвищать пенсії, яких категорій це торкнеться, і кому виплати не підвищать - читайте тут.

UPD 03.03.2020 р. Індексація пенсій в Україні відкладається – з березня на вересень! Більше про це читайте тут.

 

4) З 1 березня перетин кордону з РФ буде здійснюватися на підставі закордонного паспорта

Це стосуватиметься тільки громадян України, що виїжджають з України на територію РФ. Відповідне рішення прийнято на засіданні Уряду 18 грудня.

 

5) Зміни для банків з 1 березня

По-перше, зміняться Інструкція з бухобліку основних засобів і нематеріальних активів банків (постанова НБУ від 13.01.2020 р. №2) та Положення про порядок визначення системно важливих банків (постанова НБУ від 31.01.2020 р. №14)

По-друге, запрацюють оновлені Правила бухобліку операцій з використанням платіжних карток у банках України (постанова НБУ від  14.01.2020 р. №4) та Правила бухобліку операцій з акредитивами в банках України (постанова НБУ від 28.12.2019 р. №164).

По-третє, зміниться Методика розрахунку економічних нормативів регулювання діяльності банків в Україні (рішення НБУ від 10.02.2020 р. №110-рш)

 

6) Порядок ведення обліку громадян України, які проживають за межами України

1 березня набирає чинності постанова КМУ від 29.01.2020 р. № 85, якою затверджено Порядок ведення обліку громадян України, які проживають за межами України.  Цей Порядок регулює питання ведення закордонними дипломатичними установами України обліку громадян України, які постійно проживають або тимчасово перебувають за межами України.

 

7) «Укртелеком» підвищить тарифи для населення

З 1 березня 2020 року «Укртелеком» підвищить  вартість місячної абонентської плати за стаціонарний телефон для населення на 10% - з 54,28 грн до 59,71 грн.

 

8)  Програма "Доступні кредити 5-7-9%": з 1 березня вводяться часткові кредитні гарантії

1 березня Державна програма "Доступні кредити 5-7-9%" включатиме додаткову опцію - кредитні гарантії. Це дозволить вирішити проблему відсутності або недостачі застави у позичальника. Про це ми зауважували тут.

 

9) Не пропустіть! 2 березня — граничний термін подання річної звітності з податку на прибуток, фінансової звітності та декларації для «єдинників» I та II групи. Більше про це читайте тут, а завантажити бланки можна ось тут.

 

10) З 5 березня буде скасовано дію понад 27 тисяч «старих» спецсанкцій ЗЕД

Відповідно до постанови КМУ від 04.12.2019 р. № 1180 скасовано дію понад 27 тисяч спеціальних санкцій, застосованих до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та іноземних суб'єктів господарської діяльності. Про це читайте тут.

 

11) З 9 березня запрацюють зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ 

Мінфін наказом від 29.01.2020 р. №30 вніс зміни до  Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Що саме зміниться - читайте тут. Цей наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування (тобто 9 березня, опубліковано в "Офіційному віснику України" №16 28.02.2020 р.)

 

12) З 10 березня за ліцензіями з посередництва у працевлаштуванні слід звертатися до МЕРТ

Кабмін постановою від 12.02.2020 р. №101 вніс зміну до п. 18 Переліку органів ліцензування (щодо посередництва у працевлаштуванні за кордоном), замінивши у графі “Найменування органу ліцензування” слово “Мінсоцполітики” на  “Мінекономіки”. Ця норма набере чинності з 10 березня 2020 року. Отже, з 10 березня ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном здійснюватиме Мінекономіки (раніше Мінсоцполітики). І саме до МЕРТ потрібно буде звертатися за ліцензіями.

 

13) З 10 березня зміняться вимоги до обов’язкових резервів банків

З 10 березня норми обов’язкових резервів банків залежатимуть від валюти залучених коштів, а не від їхньої строковості, як зараз. Для гривневих коштів буде встановлено нульову ставку резервування, а для валютних – 10%. Це сприятиме двом стратегічним цілям Нацбанку – активізації банківського кредитування та дедоларизації економіки.

 

14) З 20 березня зазнає змін Методика розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR) (рішення НБУ від 19.02.2020 р. №131-рш) та  Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова НБУ від 19.02.2020 р. №21).

 

15) 25 березня набере чинності Закон про режим загального транзиту

Законом №78-IX встановлюються основні засади організації та здійснення загального режиму транзиту товарів через митну територію України; порядок і умови переміщення таких товарів митною територією України в спільному режимі транзиту. Також у документі передбачене здійснення митних формальностей, застосування механізму забезпечення сплати митного боргу, застосування спеціальних транзитних спрощень і інші особливості здійснення операцій загального режиму транзиту.

 

16) З 26 березня зміняться  правила перевірок Держпродспоживслужби

Законом №367-IX вводяться норми, спрямовані на зменшення корупційних ризиків у діяльності посадових осіб під час здійснення перевірок, посилення захисту споживачів та інших суспільних інтересів у разі виявлення на ринку нехарчової продукції, що є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам. Про це читайте тут. 

Крім того, з 26 березня органи державного ринкового нагляду надаватимуть безоплатну консультаційну підтримку суб’єктам господарювання з питань здійснення державного ринкового нагляду. Як саме - читайте тут.

 

17) І насамкінець просто про приємне - вихідні дні у березні

Оскільки у 2020 році 8 березня припадає на неділю, то українці отримають подовжені вихідні – з 7 по 9 березня. Загалом у березні буде: календарних днів – 31; робочих днів – 21; вихідних днів – 10. Про все це читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»