• Посилання скопійовано

Оприбуткування надлишку чи списання втрати палива: що з акцизом?

ДФСУ розглянула питання щодо виникнення об’єкта оподаткування акцизним податком у разі оприбуткування надлишку палива чи списання в бухгалтерському обліку палива понад норми витрат

Оприбуткування надлишку чи списання втрати палива: що з акцизом?

ДФСУ у листі від 14.09.2016 р. №20085/6/99-99-15-03-03-15 нагадує, що перелік операцій, які є об'єктом оподаткування акцизним податком, визначено п. 213. ПКУ. Зокрема, це операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:

  • отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних;
  • ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;
  • вироблені в Україні, реалізація яких є об'єктом оподаткування відповідно до пп. 213.1.1 ПКУ, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРПН.

Такий облік отриманого та витраченого (реалізованого) пального ведеться з метою виявлення об'єкта оподаткування акцизним податком, а саме -  обсягів перевищення витраченого (реалізованого) пального над отриманим.

При цьому якщо обсяги реалізованого (витраченого) пального не перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку, за які сплачено акцизний податок, то у підприємства не виникатиме об'єкта оподаткування відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ.

Норми природних втрат нафтопродуктів (нафти) затверджено постановою Держпостачу СРСР «Про затвердження норм природного збитку нафтопродуктів при прийманні, зберіганні, відпуску та транспортуванні» від 26.03.1986 р. № 40.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »