• Посилання скопійовано

Як у декларації відобразити суми ПДВ від придбаних виробничих факторів при експорті

ДФС розповіла, як сільгосппідприємству, яке перебуває на спеціальному режимі оподаткування ПДВ, відобразити операції з експорту власної сільгосппродукції та придбані виробничі фактори

Як у декларації відобразити суми ПДВ від придбаних виробничих факторів при експорті

Про це йдеться у листі ДФС у Чернігівській області від 18.11.2016 р. №3756/10/25-01-15-01-09.

Операції з експорту власновирощеної сільськогосподарської продукції за нульовою ставкою ПДВ мають відображатися у рядку 2 декларацій з ПДВ 0121 — 0123.

 

Доля ПК за придбаними виробничими факторами

Відповідно до п. 209.4 ПКУ  при експорті сільськогосподарське підприємство - виробник таких товарів/послуг має право на бюджетне відшкодування ПДВ, сплаченого (нарахованого) постачальникам товарів/послуг, вартість яких включається до складу виробничих факторів. Таке відшкодування здійснюється в загальному порядку.

Але відповідно до пункту 5 розділу V Порядку № 21 рядок 14 призначений для перенесення з декларацій 0121 - 0123 до декларації 0110 сум податкового кредиту, сформованого в попередніх звітних періодах у зв'язку з придбанням товарів/послуг, у випадках, коли такі товари/послуги використані в поточному звітному періоді в операціях з вивезення товарів за межі митної території України сільськогосподарської продукції. Детальніше про це податківці розповідали раніше тут.

Податківці у листі, грунтуючись на цих нормах, говорять про такий алгоритм дій щодо перенесення суми податкового кредиту з декларації 0121-0123 до декларації 0110. Так, вони вважають, що сума ПДВ у рядку 14 декларацій 0121 - 0123 відображається згідно з бухгалтерською довідкою, в якій така сума розраховується, виходячи із фактично сплаченої (нарахованої) суми ПДВ постачальникам товарів/послуг, вартість яких була включена до складу виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит за сільськогосподарськими товарами (супутніми послугами), вивезеними за межі митної території України у митному режимі. 

Саме тому, на їх думку, суми ПДВ, що фактично сплачені сільгосппідприємством постачальникам товарів/послуг, які були ним придбані як виробничі фактори для вирощування експортованої продукції та включені за правилом першої події до складу податкового кредиту декларацій 0121 — 0123 за попередні звітні періоди, платник через рядок 14 декларацій 0121 — 0123 звітного періоду переносить до рядка 14 декларації 0110 такого звітного періоду та заявляє до бюджетного відшкодування.

Не сплачені постачальникам суми ПДВ від придбаних товарів/послуг, які використані сільгоспвиробником при вирощуванні експортованої сільськогосподарської продукції, та включені ним до складу податкового кредиту декларацій 0121 — 0123 враховуються в деклараціях 0121 — 0123 для визначення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом звітних (податкових) періодів.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»