• Посилання скопійовано

Зміна сумісництва на основну роботу або навпаки: відображення у звіті з ЄСВ

Фахівці ПФУ роз'яснили, як правильно заповнювати звіт з ЄСВ (додаток 4) у разі зміни основного місця роботи на роботу за сумісництвом або навпаки без припинення трудових відносин

Зміна сумісництва на основну роботу або навпаки: відображення у звіті з ЄСВ

Пенсійний фонд у листі від 16.11.2016 р. №36884/05-10 зазначив: якщо протягом звітного періоду страхувальником із застрахованою особою було розірвано трудовий договір, а потім знову укладено, на таку застраховану особу робиться два записи в таблиці 5 додатка 4 Звіту з ЄСВ:

  • у першому зазначається дата закінчення роботи за сумісництвом з відповідною категорією особи у графі 7,
  • у другому - дата початку роботи за основним місцем роботи (за сумісництвом).

Ця норма застосовується як у випадку зміни основного місця роботи на роботу за сумісництвом (або навпаки), так і у випадку зміни сумісництва на основне місце роботи (без припинення трудових відносин). Адже, як пояснюють фахівці ПФУ, в таблиці 5 обов'язковим до заповнення є реквізит 07 "категорія особи" (1 - наймані працівники з трудовою книжкою, 2 - наймані працівники (без трудової книжки)).

Згідно з п. 9 р. IV Порядку щодо однієї застрахованої особи допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4 Звіту з ЄСВ. Зазначена таблиця містить реквізит 22 "Ознака наявності трудової книжки (1 - так, 0 - ні)", у якому заповнюється:

- значення "1", якщо особа працює на підставі укладеного трудового договору із оформленням трудової книжки та із занесенням до неї запису про працевлаштування,

- або значення "0" - якщо особа працює за сумісництвом.

Тому у випадку зміни сумісництва на основне місце роботи без припинення трудових відносин протягом звітного періоду для такого працівника в таблиці 6 додатка 4 Звіту з ЄСВ необхідно заповнювати два рядки. У кожному з них слід окремо зазначати заробітну плату й нарахований ЄСВ як для основного працівника та як для сумісника (зазначивши у графі 22 відповідну "ознаку наявності трудової книжки"). У графі 15 "Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця" зазначається інформація про кількість календарних днів трудових відносин у звітному місяці лише в одному рядку, де відображено дані про суми нарахованої зарплати за основним місцем роботи.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»