• Посилання скопійовано

Уточнення житлової та нежитлової нерухомості - через окремі розрахунки

Податківці звертають увагу, що з метою коригування податкового зобов’язання платнику необхідно подати дві уточнюючі декларації - окремо для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості

ДФС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до пп. 266.7.5 ПКУ платники податку – юрособи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію  з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Якщо платником після закінчення граничного терміну подання декларації виявлено помилку, то він має право виправити її шляхом подання декларації з типом «Уточнююча».

Податківці звертають увагу, що з метою коригування податкового зобов’язання платнику необхідно подати дві уточнюючі декларації - окремо для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих періодів, відповідно до пп. «а» п. 50.1 ПКУ зобов’язаний до подання уточнюючого розрахунку сплатити суму недоплати та штраф.

Сума штрафу, нарахована на суми недоплати податкового зобов’язання минулих періодів або періодів поточного року, термін сплати яких на момент подання декларації минув, відображається у рядку 12 декларації.

Сума пені нараховується платником самостійно відповідно до пп. 129.1.2 ПКУ та відображається у рядку 13.

З прикладом уточнення показників декларації по житловій нерухомості можна детально ознайомитися у листі ДФС України від 12.12.2016 №39533/7/99-99-12-03-05-17 «Про подання уточнюючих розрахунків».

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»