• Посилання скопійовано

Зробили помилку у декларації з прибутку: як її виправити?

Виправити помилку у декларації з прибутку можна шляхом подання уточнюючої декларації або у складі поточної

Зробили помилку у декларації з прибутку: як її виправити?

ДПС у м. Києві звертає увагу, що помилки, самостійно виявлені платником податків у поданій ним податковій декларації з податку на прибуток (далі – Декларація), можуть бути виправлені:

  • шляхом подання уточнюючого розрахунку (далі – уточнюючої Декларації) до такої Декларації за формою чинною на час подання уточнюючої декларації (зі сплатою суми недоплати та 3% штрафу від такої суми до подання уточнюючої Декларації);
  • шляхом відображення уточнених показників у складі поточної Декларації за будь-який наступний податковий період (включивши суму недоплати та 5% штрафу від такої суми до збільшення загальної суми грошового зобов’язання з цього податку).

Якщо ж після подачі Декларації за звітний період платник податків подає звітну нову Декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то вищезазначені штрафи не застосовуються.

Виправляти помилки можна лише до закінчення строку давності, який становить 1095 календарних днів із дати, що настає:

  • за граничним днем подання помилкової Декларації (якщо така Декларація була надана вчасно);
  • за днем фактичного подання Декларації (якщо така Декларація була надана пізніше граничного строку).

У разі якщо платник податків подає уточнюючу Декларацію до податкової декларації, поданої за період, що перевірявся, або не подає уточнюючу Декларацію протягом 20 робочих днів після дати складення довідки про проведення електронної перевірки, якою встановлено порушення податкового законодавства, відповідний контролюючий орган має право на проведення позапланової перевірки платника податків за відповідний період.

У разі виправлення помилок у складі поточної Декларації за будь-який наступний податковий період, помилки відображаються в додатку ВП до Декларації, у якому платник податку вказує правильні показники за податковий період, який уточнюється.

Додаток ВП заповнюється окремо до кожної Декларації, що виправляється. При цьому, наголошуємо, що у складі звітної Декларації можна уточнювати показники за один звітний період і подавати один додаток ВП. Значення рядків додатку ВП обов’язково переносяться у відповідні рядки 26-29 та 31-33 поточної декларації з податку на прибуток.

Якщо ж виправлення проводиться в уточнюючій Декларації, то додаток ВП до Декларації не заповнюється, а правильні значення доходів, фінансового результату до оподаткування, різниць, які виникають відповідно до Податкового кодексу України та об’єкта оподаткування податком на прибуток зазначаються безпосередньо в такій уточнюючій Декларації. На підставі порівняння податкового зобов’язання такої уточнюючої Декларації та Декларації, що уточнюється, визначається сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, штрафу та пені, які відображаються у частині «Виправлення помилок» Декларації (рядки 26 – 34).

Слід враховувати, що штраф (3% або 5%) у разі заниження податкового зобов’язання нараховується і тоді, коли у платника на момент виникнення такого заниження в інтегрованій картці платника податків рахується переплата. Разом з тим, якщо така переплата рахується і на момент сплати штрафу, то суму переплати можна зарахувати в рахунок сплати штрафу.

 

Строки сплати податкового зобов’язання

В разі виправлення помилок шляхом подання уточнюючої Декларації, сума недоплати сплачується до моменту її подання.

В разі виправлення помилок у складі поточної Декларації, строк сплати становить 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання Декларації.

 

Щодо подання фінансової звітності

Водночас у тих випадках, коли внаслідок виправлення помилок змінюються показники, відображені у фінансовій звітності, платник податку на прибуток повинен подати виправлену фінансову звітність. Але, якщо показники фінансової звітності не виправляються, то подавати фінансову звітність разом з уточнюючою декларацією не потрібно.

Додатково слід зазначити, що платники податку мають право подати доповнення до такої Декларації, які складені за довільною формою, та будуть використані контролюючим органом при аналізі показників Декларації. Про цей факт платники зазначають у спеціально відведеному місці в Декларації.

***

Читайте також: Виправлення помилок у декларації з прибутку

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»