• Посилання скопійовано

Подавали декларацію і платили акциз не в той район: як виправити?

Платник акцизного податку подавав декларацію і платив податок за своєю адресою, а не за адресою торгівельної точки. Чи є це помилкою і як це виправити?

Подавали декларацію і платили акциз не в той район: як виправити?

Куди потрібно було подавати декларацію

Форма декларації акцизного податку та Порядок її заповнення затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 №14.

Додаток 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» до акцизної декларації подається суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, які реалізують пиво, алкогольні напої.

Додатків 6 подається стільки, скільки є місць реалізації, які мають окремі коди КАТОТТГ. Для показників кожного додатка 6 у розділі Д декларації передбачено окремий рядок. Тому, якщо подається два додатки, в розділі Д декларації буде два рядки, зі сумою акцизного податку щодо кожного додатка. Якщо подається один додаток, то буде один рядок.

У примітці 2 до рядка «Код території» розділу Д декларації зазначено, що наводиться код території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем.

І пам’ятаємо, що особи — суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які реалізують підакцизні товари, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність (пп. 212.3.1-1 ПКУ).

З відповіді ДПС у ЗІР  випливає: якщо ФОП має одну торговельну точку, то він подає декларацію до ДПС за місцезнаходженням торговельної точки. Причому якщо ДПС, яке обслуговує територію, на якій розташована торговельна точка, знаходиться на території з іншим кодом КАТОТТГ, ніж територія, на якій розташована торговельна точка, то в шапці декларації потрібно зазначати код КАТОТТГ території місцезнаходження ДПС, а в додатку 6 — код КАТОТТГ території розташування торговельної точки.

 

Консультують податківці

Скільки декларацій акцизного податку та додатків 6 до них потрібно подавати до контролюючого органу СГ роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів в декількох пунктах продажу (в т. ч. розташованих у населених пунктах, підпорядкованих різним органам самоврядування), які обслуговуються в одному або декількох контролюючих органах?

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має один або декілька пунктів продажу, які розташовані на території, підпорядкованій одному органу місцевого самоврядування (за одним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад), складає та подає декларацію акцизного податку та заповнює один Додаток 6 до Декларації відповідно до цього коду території.

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має декілька пунктів продажу товарів, які розташовані на територіях, підпорядкованих різним органам самоврядування (різні Коди територій), які обслуговуються різними контролюючими органами, складає та подає Декларації до кожного контролюючого органу та заповнює Додатки 6 до Декларації окремо за кожним Кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Коду території адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів.

Якщо у суб’єкта господарювання пункти продажу розташовані в декількох органах самоврядування (різні Коди територій), які обслуговуються одним контролюючим органом, то платник подає до такого контролюючого органу одну Декларацію з кількістю Додатків 6, що відповідає кількості Кодів територій окремо за кожним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем коду території адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів.

ЗІР, підкатегорія 114.07

 

Куди потрібно було платити акцизний податок

Акцизний податок сплачують за місцем здійснення реалізації товарів (пп. 222.3.2 ПКУ). Тобто до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

Сплатити акциз потрібно протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації (пп. 222.1.1 ПКУ).

 

Що робити зі сумою акцизного податку, сплаченого не туди

Щоби повернути зайво сплачену суму податку на рахунок ФОПа, слід подати до ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково сплаченої суми заяву у довільній формі із зазначенням напряму перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на єдиний рахунок (у разі його використання); на погашення грошового зобов’язання / податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

 

Як виправити показники декларації

Спершу потрібно сплатити акцизний податок до місцевого бюджету за місцезнаходженням торговельної точки. І тільки після цього уточнювати дані акцизної декларації.

Якщо декларація з помилковим додатком 6 подавалася до ДПС за місцем реєстрації ФОПа, яка обслуговує в тому числі територію, на якій розташована торговельна точка, слід подати одну уточнюючу декларацію, до якої получити два додатки 6:

  • один із зазначенням помилкового коду КАТОТТГ і з нульовими показниками таблиці;
  • другий з правильним кодом КАТОТТГ і з заповненими показниками таблиці.

У розділі Д уточнюючої декларації заповнити два рядки, в яких відобразити показники кожного з додатків 6. Таким чином, рядок із помилковим кодом КАТОТТГ буде з сумою 0 грн. А рядок із правильним кодом КАТОТТГ буде з наведеною сумою акцизного податку.

Водночас заповнюють додаток 8 «Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» до акцизної декларації.

У шапці таблиці в колонці Д1.1.1 (зазначають номер рядка декларації, в якому наведено помилковий код КАТОТТГ) і рядках:

  • «Показник, який уточнюється» — наводять суму акцизного податку, яка зазначалася в помилковому додатку 6;
  • «Уточнений показник» — проставляють «0,00»;
  • «Сума акцизного податку, яка зменшує (додатне значення) податкові зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки» — наводять суму акцизного податку, яка зазначалася в помилковому додатку 6.

У шапці таблиці в колонці Д1.1.2 (зазначають номер рядка декларації, в якому наведено правильний код КАТОТТГ) і рядках:

«Показник, який уточнюється» — проставляють «0,00»;

  • «Уточнений показник» — наводять правильний показник акцизного податку;
  • «Сума акцизного податку, яка збільшує (+) податкові зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки» — фіксують суму акцизного податку, яка зазначається в рядку «Уточнений показник».

Якщо декларація з помилковим додатком 6 подавалася не до тієї ДПС, яка обслуговує територію, на якій розташована торговельна точка, то потрібно подати правильну декларацію з правильним додатком 6 до «правильної» ДПС. Водночас до ДПС, до якої подавалася помилкова декларація з додатком 6, потрібно подати уточнюючу декларацію, якою обнулити показники акцизного податку. Принцип заповнення такої уточнюючої декларації такий, як наведено вище.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»