• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6-11 червня

Нацбанк пом`якшив валютне регулювання; з 1 грудня прожитковий мінімум і мінімальна зарплата становитимуть 1600 грн; нові консультації від ДФС, Держпраці і Мінсоцполітики; чого чекати найближчим часом (у тому числі мінімального розміру ЄСВ у 640 грн) та усе про святкові і вихідні дні до кінця червня.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6-11 червня

Нацбанк суттєво пом’якшив валютне регулювання. Відсоток обов’язкового продажу надходжень у валюті зменшено з 75% до 65%; максимальну суму продажу валюти підвищено з 6 тис. до 12 тис. грн. (в еквіваленті); готівку у валюті можна знімати в розмірі $4000 на день, а обмеження для зняття гривні скасовано взагалі. Ще дозволяється репатріація дивідендів іноземним інвесторам та вводиться багато інших ліберальних нововведень. Про усе це ми пишемо тут, а дві постанови НБУ, якими запроваджено усю цю лібералізацію, ви знайдете тут і ось тут

Підписано закон про підвищення з 1 грудня соцстандартів на 10%. У п’ятницю, 10 червня, президент підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Таким чином, з 1 грудня 2016 року розмір прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати становитиме 1600 гривень замість 1550 грн., передбачених у Держбюджеті раніше. Враховуючи те, що прожитковий мінімум є базовим державним соціальним стандартом, з грудня будуть підвищені також розміри пенсій і державних допомог.

Нові консультації від ДФС. Чи потрібно платнику ПДВ проводити перереєстрацію та подавати заяву за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація», якщо відбулось перейменування назви вулиць, міст, селищ, тощо? ДФС вважає, що так. Також минулого тижня податківці розказали про оподаткування зарплати працівника, який працює за сумісництвом та відображення її у звітності, описали обов'язкові реквізити та особливості друку фіскальних чеків при розрахунку через термінал і висловились про перенесення термінів подання алкогольно-тютюнової звітності (на думку податківців, підстав для цього немає). І ще одне: ДФС наголошує, що фізособи-підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару (інакше — штрафи згідно зі ст. 121 ПКУ та ст. 164-1 КУпАП). Докладно про це — ось тут.

Три консультації від Держпраці. Тут Держпраці зазначає, що за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з заходів дисциплінарого стягнення: догана або звільнення. Ось тут Держпраці розповіла про особливості роботи у нічний час, її тривалість та нюанси оплати. А питання випробування працівника під час прийняття на роботу розглянуто тут.

Мінсоцполітики —  про відпустки і не тільки. У Мінсоцполітики нагадали, які саме категорії осіб мають право на додаткову щорічну відпустку, та як діяти, якщо працівник не скористався належною йому відпусткою протягом декількох років. Ще розказали, що робити з компенсацією за невикористану відпустку у разі переведення працівника на інше підприємство (за бажанням працівника вона має бути перерахована на рахунок того підприємства, куди він перейшов). І, нарешті, роз'яснили, як відобразити у табелі обліку робочого часу той час, протягом якого працівник був відсутній у зв'язку з мобілізацією.

А ще у Мінсоцполітики хочуть запровадити мінімальний ЄСВ із зарплат до 2900 грн. Сумнівна логіка цієї ініціативи — у цитаті міністра Андрія Реви: «із 1450 грн мінімальної зарплати роботодавець платить 320 грн єдиного соціального внеску. Ми ж пропонуємо встановити фіксований мінімальний соціальний внесок не 320, а 640 грн із зарплат до 2900 грн. Отже, зарплата у 2900 грн — це 640, зарплата у2000 — це 640, у 1500 грн — це 640 грн ЄСВ. А от коли роботодавець платитиме своєму працівнику 3000 грн, то ставка ЄСВ складе для нього 22%. Таким чином, платити зарплату менше двох прожиткових мінімумів не буде сенсу». Докладніше про плани міністра читайте тут.

Чого ще чекати найближчим часом? Українців чекає новий, додатковий податок на паливо; депутати планують збільшити розмір добових на відрядження за кордон до 80 євро на день (добові по Україні не міняються); а тарифи на тепло з 1 липня зростуть майже удвічі (зараз середньозважений тариф на тепло для населення становить 534 гривні за одну гігакалорію, а у липні він зросте до 1043 грн.). Мінфін планує внести зміни до декларації з плати за землю, а Уряд працює над запровадженням нової методології визначення мінімальної зарплати — у Кабміні кажуть, що буде враховано міжнародні норми та практику європейських країн.

Насамкінець — трохи аналітики від редакції. У «свіжому» листі ДФС нагадала, кому з підприємців з доходом понад 1 млн грн доведеться застосовувати РРО, а фахівці «Дебету-Кредиту» роз'яснили, кого не стосується цей обов’язок. Великий матеріал про те, яка відповідальність передбачена за використання неліцензованого програмного забезпечення ви знайдете ось тут. (Цивільно-правова, адміністративна і кримінальна — автором розглянута кожна з них). А ще одну велику статтю від редакції щодо обліку витрат з транспортування при самостійному перевезенні товару читайте тут (ця стаття доступна тільки для передплатників).

І зовсім наостанок — про свята. До кінця червня залишилось 17 днів, з яких сім будемо відпочивати (з урахуванням святкування Трійці 20-го червня, Дня Конституції 27-го та традиційних вихідних у суботу та неділю). Докладно про святкові дні і їх подальше відпрацювання читайте тут, а про те, як працюватимуть банки на червневі свята — ось тут

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


   

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»