• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 серпня – 1 вересня

Звітуємось за новою формою з ЄСВ та ще 7 важливих змін та подій, які чекають нас у вересні; нарешті поставлена крапка в питанні оподаткування ПДФО компенсації коштів, витрачених на придбання товарів за власні кошти (ВСУ проти!); проект нових критеріїв відбору платників податків для планових перевірок Держпраці та п'ять нових роз'яснень від ДФСУ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 серпня – 1 вересня

Не пропустіть! Звіт з ЄСВ подаємо за оновленою формою
Вже декілька місяців ми готуємося до подання нової звітності з ЄСВ. І ось цей час настав. З 1 вересня (зі звіту за серпень 2018 року, граничний термін – 20.09.2018 р.) подаємо лише нову форму цього звіту (сам бланк можна завантажити тут).

Де можна прочитати про зміни, які відбулися у цьому звіті?

1. В аналітичній статті від редакції «Дебету-Кредиту». Ми розглянули, що змінилося, а що ні; нагадали, як складати цей звіт та які особливості його подання.

2. У спецвипуску серпня «Звіт з ЄСВ» (для передплатників). Тут ви отримаєте відповіді на понад 30 запитань на тему оновлення звітності з ЄСВ.

3. В окремих новинах та роз'ясненнях (на прикладах). Зокрема:

  • що змінилося в таблиці 1 – читайте тут;
  • яких змін зазнала таблиця 5 та як виправити помилку у ній – про це тут і тут;

4. А ще – подивитись цілих три відеоконсультації Тетяни Мойсеєнко:

  • «Новий звіт з ЄСВ - 2018 та приклад заповнення»;
  • «Документ-підстава в табл. 5 Звіту з ЄСВ – 2018»;
  • «Приклад заповнення Звіту з ЄСВ 2018 з новим типом 14 в табл.6».

Зверніть увагу: оновлена звітність ЄСВ вже доступна в «Єдиному вікні» (F/J3000412). Також її можна безкоштовно сформувати за допомогою ПЗ FreeZvit.

 

Що нас ще чекає у вересні?
По-перше, сплата податків з 11 вересня буде можлива лише на нові рахунки. Про це нагадало Держказначейство у новому листі від 16.08.2018 р. №18-11/80-13497. У ньому зазначено, що з 12.09.2018 р. всі рахунки для зарахування податків, зборів та інших платежів до бюджетів, відкриті на балансі ГУ (МФО відмінне від 899998), будуть закриті. Водночас рахунки для сплати ЄСВ (балансовий рахунок 3719) не змінювалися та залишаються відкриті.

Реквізити нових рахунків дивіться тут.

По-друге, у вересні індексувати зарплату потрібно буде на рівні липня та серпня 2018 року.

По-третє, щоб перейти на «спрощенку» з ІV кварталу 2018 року не забудьте подати заяву до 14 вересня.

…А також ще 5 змін та подій, які чекають нас в поточному місяці – у традиційній добірці від редакції.

Як бачимо, поки що змін небагато. Але вже з наступного тижня повертається з «канікул» Верховна Рада. У депутатів накопичився ряд законопроектів, які вони не встигли проголосувати та які очікують другого читання. Також до 15 вересня мають внести до ВРУ проект Держбюджету-2019. Ми тримаємо руку на пульсі та будемо вас повідомляти про всі новації.

 

ПДФО з компенсації працівникові за придбані товари за власні кошти – Верховний Суд проти!
Верховний Суд у своїй ухвалі від 08.08.2018 р. у справі №816/909/18 відмовив у відкритті касаційного провадження щодо касаційної скарги ДФСУ на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 02.05.2018 р. Він вказав, що «приходить до висновку про наявність законних підстав вважати дану справу такою, що є незначної складності».

Тобто для всіх судових інстанцій ситуація була дуже простою і очевидною: оподаткований дохід у працівника не повинен виникати. Щоб не стверджувала з цього приводу ДФСУ.

Таким чином ВС поставив крапку в цьому питанні. Але тільки для одного конкретного роботодавця! Як бути іншим – читайте у коментарі від редакції.

 

Ще три цікаві судові рішення (та коментарі до них)

1. Той факт, що індексація працівнику була виплачена, має доводити роботодавець
Виплата індексації зарплати має підтверджуватися належним чином оформленими первинними документами. А обов’язок доказування факту нарахування і виплати зарплати у трудових спорах все ж покладається на роботодавця. Про це йдеться у черговому судовому рішенні, присвяченому порушенням щодо індексації зарплати (постанова ВС у справі №695/984/16-ц). Як бачимо, цього разу суд став на бік роботодавця.
Але чи буде так завжди? Читайте у нашому коментарі.

2. Штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН, який прописаний у договорі, стягнути не можна!
Останнім часом зустрічаємо в договорах пункти щодо зобов’язання відшкодувати розмір ПДВ, якщо не зареєстровано податкову накладну, чи встановлення штрафу в розмірі, що дорівнює ПДВ або встановлення оплати в розмірі 80% вартості та сплати 20% після належної реєстрації податкової накладної. Кілька судових рішень з цього питання розглянуто у цій новині.

3. Податківці прийшли, але ФОП не знайшли. Що далі?
Органи ДФС прийшли на позапланову перевірку, але ФОП на місці не застали. Що робити платникові податків в такому випадку? ВС нагадав, що ПКУ позбавляє права органу ДФС проводити перевірки в такому разі. Як зазвичай діють в такому випадку податківці та як із цим боротися – розглянемо на прикладі конкретного судового рішення (Постанова ВС від 08.08.2018 р. у справі №823/1294/17).

 

Держпраці – про штрафи за порушення в частині оплати праці
У листі від 26.07.2018 р. №58920/4/4.3-ДП-18 Держпраці  нагадала, який розмір штрафів передбачено за порушення строків виплати зарплати, в т.ч. за її виплату лише раз на місяць:

  • 3 723 грн (1 мінімальна зарплата) – за порушення строків не більше як на один місяць або виплату зарплати один раз на місяць (без авансу);
  • 11 169 грн (3 мінімальні зарплати) – за порушення строків виплати зарплати понад один місяць.

А от за неоформлення та неоплату праці стажиста загрожує ще більший штраф – 111 690 грн. Про це застерігає Держпраці у Кіровоградській області.

 

5 нових консультацій від податківців

1. Чи буде відповідальність у разі сплати єдиного соцвнеску ФОП через касу банку (за наявності банківського рахунку)?
Як відомо, фізичні особи – підприємці (у тому числі спрощенці), які не мають банківського рахунку, сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку. Проте якщо ФОП, маючи банківський рахунок, сплачує ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку, відповідальності за це не буде. Таке роз'яснення надала ДФС у Дніпропетровській області.

2. Чи розповсюджуються готівкові обмеження на розрахунки за допомогою платіжної картки через платіжний термінал?
Як пояснює ДФС у м. Києві в індивідуальній консультації від 21.08.2018 р. №3629/ІПК/26-15-14-09-15, норма щодо готівкових розрахунків поширюються на розрахунки фізичних осіб із суб'єктами господарювання виключно у готівковій формі. А отже, при проведенні розрахунків фізичних осіб із суб'єктом господарювання за допомогою платіжної картки через платіжний термінал готівкові обмеження не діють.

3. Як ДФС відбирає платників для планових перевірок?
Чернівецькі податківці розповіли, що відбір до плану ризикових платників здійснюється автоматично засобами ІТС «Податковий блок». Ризикоорієнтована система постійно оновлюється і визначає ризики несплати податкових зобов'язань та використання в своїй діяльності операції з суб‘єктами господарювання, що мають ознаки «сумнівності» для мінімізації своїх податкових зобов'язань.

4. Як відзвітувати за витрачені кошти, отримані з корпоративної чи особистої картки?
ДФСУ роз'яснила, що довірені особи підприємств, які одержали готівку з поточного рахунку із застосуванням корпоративної чи особистої картки, подають до бухгалтерії:

• авансовий звіт разом із підтвердними документами;
• документи про одержання готівки з поточного рахунку разом з невитраченим залишком готівки.


5. Яка доля податкового кредиту, якщо постачальник не зазначив нулі на початку ІПН покупця у ПН?

Про це податківці розповіли в індивідуальній консультації від 21.08.2018 р. №3638/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. На їхню думку, така податкова накладна помилковою вважатись не буде і не призведе до негативних наслідків. Деталі – у новині.

 

Інші новини

1. Незабаром отримаємо оновлені критерії планових перевірок від Держпраці
Оприлюднено проект постанови КМУ, яким пропонується:

  • встановити переліки подій, які містять ризик настання негативних наслідків;
  • визначити перелік негативних наслідків, до яких можуть призвести ці ризики;
  • затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових перевірок;
  • впровадити показники критеріїв та кількість балів для встановлення ступеня ризику.

Ознайомитися з проектом оновлених Критеріїв можна у новині.

2. ДФС удосконалила пошукову систему Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу
Відтепер за допомогою кнопки «Нове у розділі» на ресурсі ЗІР можна ознайомитися з новими роз'ясненнями, внесеними протягом останніх семи календарних днів.

3. В Україні запрацювали онлайн-сервіс про першу реєстрацію авто та Електронний кабінет перевізника
28 серпня МВС запустив відкритий реєстр даних про першу реєстрацію авто. Сервіс надає доступ до інформації, починаючи з 2013 року, і буде оновлюватись щомісячно. Також минулого тижня запрацював Електронний кабінет перевізника, у якому доступно п’ять електронних послуг (наша новина про це тут).

 


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»